Πατριαρχικός Εσπερινός στην Παλαιά Μητρόλη Βέροιας

Στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στην Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, τον αναπαλαιωμένο μητροπολιτικό ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία κληρικών και λαϊκών, επισήμων και πλήθους κόσμου.

Κατά την προσέλευση του Πατριάρχη στον ανακαινισμένο Ναό, έτυχε υποδοχής από κόσμο και του αποδόθηκαν τιμές από άγημα του στρατού και στη συνέχεια χοροστάτησε στον πατριαρχικό εσπερινό για τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων καλωσόρισε επισήμως τον Πατριάρχη και αναφέρθηκε στην πορεία της αποκατάστασης της παλαιάς Μητρόπολης, η οποία έτυχε της θερμής υποστήριξης του Πατριάρχη. 

Ο κ. Βαρθολομαίος, αντιφωνώντας, αφού χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους, τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο, τον επιχώριο μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, τους παρευρισκόμενους μητροπολίτες, την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Βέροιας και τις λοιπές αρχές, έδωσε τις πατριαρχικές ευχές του «προς το λαό και την πόλη, του εορταζομένου Αποστόλου Παύλου, Βέροια» και πρόσθεσε:
«Συγχρόνως, εκφράζουμε και την ταύτιση μας εν Κυρίω, διότι τοιούτος έλαχε κλήρος τη Κωνσταντινουπολίτιδει Εκκλησία να περιθάλπει υπό τας στοργικάς πτέρυγας αυτής, την Ορθοδοξούσα Μακεδονίαν, την Μακεδονικήν ταύτην γην και το περιούσιον Ορθόδοξον αυτής πλήρωμα, αγαλλόμενοι επί της αίγλης των χειρών του Ποιμένος, των αρχόντων και του λαού της, της δια του αίματος αγίων και μαρτύρων, δια των δακρύων των μοναχών και των μοναζουσών και των ηρώων, καθηγιασμένης βυζαντινής Βεροίας, η οποία αποπνέει την σοφίαν του Αριστοτέλους και το άρωμα της Μακεδονίας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξον πίστην και μαρτυρίαν, την οποία κατέχει ως θησαυρόν ατίμητον».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ιστορικό παλαιό μητροπολιτικό ναό της Βέροιας και την ολοκλήρωση των μακρόχρονων και «εκ βάθρου» αναστηλωτικών εργασιών, «ώστε να μεταβληθεί ούτος, από ερειπωμένου ψυχρού χώρου», σε χώρο όπου τελείται «το μυστήριο της ελπίδος και της ζωής, η Θεία Ευχαριστία» και ευχαρίστησε τον τοπικό μητροπολίτη, εξαίροντας την προσφορά του και συνεχάρη επίσης «τους υπευθύνους της ελληνικής πολιτείας και την αρχαιολογική υπηρεσίαν» και όσους συνετέλεσαν στο να ολοκληρωθεί το έργο.
Ο κ. Βαρθολομαίος, με προτροπή του Μητροπολίτη Βεροίας, επέδωσε το χρυσό μετάλλιο της μητρόπολης, που φέρει την ονομασία του Αποστόλου Παύλου, στην ομάδα handball του ΦΙΛΙΠΠΟΥ  για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου και έδωσε τις ευχές του.
Βίντεο από την υποδοχή:

Νωρίτερα, αρχικά τέλεσε τρισάγιο υπερ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Σταυροπηγίου κυρού Αλεξάνδρου στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά και ακολούθως μετά της συνοδείας του μετέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου των Αιγών, όπου ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Αγγελική Κοτταρίδη, παρούσα ήταν και η Γ.Γ. του ΥΠΠΟ κ. Βλαζάκη.
Αύριο (29/6) το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα λειτουργήσει στον αναπαλαιωμένο μητροπολιτικό ναό και το απόγευμα θα παραστεί χοροστατήσει στον υπαίθριο Εσπερινό στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, στη Βέροια.

 Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο