Απόψεις από ΝΟΔΕ Ημαθίας, Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας και Ζ. Πατσίκα για την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου Βέροιας

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Τετάρτη (20/7), τοποθετήθηκαν διάφοροι φορείς, ενώ παρέστησαν ακόμη περισσότεροι, κατά την συζήτηση για την σχεδιαζόμενη οριοθέτηση - επαναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου πόλεως Βέροιας. 

Μάλιστα, επειδή οι τοποθετήσεις ήταν πολλές, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων να στείλουν τις τοποθετήσεις τους, αν έγιναν, ή τις απόψεις τους, αν δεν έλαβαν τον λόγο, στα τοπικά ΜΜΕ, προκειμένου να γίνει η δημοσίευσή τους.

Μερικές από τις απόψεις - εισηγήσεις δημοσιεύονται παρακάτω:

ΝΟΔΕ ΗΜΑΘΙΑΣ:

«Η ΝΟΔΕ Ημαθίας στηρίζει την ανάπτυξη και όχι την οπισθοδρόμηση του πολιτισμού»

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 20-7-2016, συζητήθηκε το έγγραφο του Υπ. Πολιτισμού προς τον Δήμο Βεροίας για τη «διαδικασία οριοθέτησης-αναδιάρθρωσης του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως της Βέροιας» και λάβαμε ενημέρωση ως ΝΟΔΕ Ημαθίας για την επερχόμενη πιθανή κήρυξη του συνόλου του πολεοδομικού ιστού της Βέροιας ως αρχαιολογικού χώρου.

Κατ’ αρχάς, πρόκειται προφανώς για μια πρόταση που προσκρούει στην κοινή λογική. Διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. συζητά και προσπαθεί με διάφορες μεθοδεύσεις να καταλύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες στο Δήμο Βεροίας και να απαξιώσει με προσβλητικό τρόπο τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς φορείς. Πρόκειται για ουσιαστική παράκαμψη των αιρετών αρχών όπως Δημάρχου, Αντιπεριφερειάρχη, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, αλλά και των εκπροσώπων φορέων επαγγελματιών και παραγωγικών τάξεων της πόλης μας με σαφέστατη πρόθεση να αντικατασταθούν όλοι τους από μία και μόνο κρατική υπηρεσία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Πως είναι δυνατόν μια κρατική υπηρεσία, που μάλιστα την διακρίνουν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, παίζοντας το ρόλο ως άλλου μονοκράτορα, να έχει τον αποκλειστικό λόγο, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της στην τοπική μας κοινωνία; Ο ρόλος αυτός ,ανήκει αναντίρρητα σε όλες τις τοπικές αρχές . Οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τους πολίτες θα πρέπει να στοχεύουν τόσο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και στην αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη, σε συνδυασμό πάντοτε με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Πως μπορούμε ,σε μια δημοκρατική κοινωνία, να δεχτούμε ότι η τύχη της ανάπτυξης μιας πόλης θα εξαρτάται από κρατικές ιδεοληψίες; 

Σημειώνεται ότι ο πολεοδομικός ιστός της πόλης μας είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένος, ώστε προφανώς η αρχαιολογία θα καταστεί ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας για την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Με δεδομένη ,μάλιστα, την ελλιπή στελέχωση της υπηρεσίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση θα βρίσκεται αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες. Για άλλη μια φορά δυστυχώς αισθανόμαστε απογοητευμένοι από μια κυβέρνηση εχθρική προς τον πολίτη και από ένα κράτος τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.  

Η ΝΟΔΕ Ημαθίας, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία της πόλης μας και με πλήρη συναίσθηση των σημείων των καιρών (οικονομική κρίση), θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην χρυσή τομή και στην οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ανάπτυξη της πόλης, απαλλαγμένη από νοσηρό κρατικό παρεμβατισμό.
Το καράβι πρέπει να πλεύσει χωρίς εμπόδια… 

ΓΙΑ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΛΠΑΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

***

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:
Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συζητήθηκε « Η οριοθέτηση- αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κα Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου μετά την τοποθέτησή  της, κατέθεσε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την παρακάτω επιστολή: 

Αγαπητοί κύριοι  του Υπουργείου Πολιτισμού, 

«Σαν κεραυνός εν αιθρία για τον εμπορικό κόσμο της Βέροιας «έπεσε», το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού που έλαβε ο Δήμος Βέροιας και εκείνος με την σειρά του μας το κοινοποίησε και αφορά «την οριοθέτηση- αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας.
   Ο χαρακτηρισμός της Βέροιας ως αρχαιολογικός χώρος, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική-εμπορική ζωή της πόλης.
   Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για τον εμπορικό κόσμο; για να ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα θα πρέπει να ακολουθήσει μια χρονοβόρα διαδικασία μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, γεγονός που είναι ασύμβατο με την εν γένει εμπορική δραστηριότητα.
   Με την διαδικασία αυτή που επιθυμεί να υλοποιήσει του Υπουργείο Πολιτισμού δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να μπλοκάρει την εξέλιξη και ουσιαστικά την ανάπτυξη της οικονομικής ζωής της Βέροιας.
  Δεν θα ήθελα μ’ αυτή εδώ την επιστολή να φανώ μίζερη και μεμψίμοιρη, αλλά τα στοιχεία και οι αριθμοί παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι έμποροι και καταστηματάρχες. Τα τελευταία χρόνια τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, που πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, είχε ως αποτέλεσμα να βάλουν λουκέτα πολλά μαγαζιά. Στην  Βέροια ήταν ανοιχτά πάνω από χίλια εμπορικά καταστήματα, σήμερα είναι κάτω από πεντακόσια. Εάν λοιπόν υλοποιηθεί  η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, θα προστεθεί ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας,  ο οποίος θα λειτουργήσει ως  ταφόπλακα  για την τοπική οικονομία.
  Αναρωτιόμαστε λοιπόν, μήπως κάποιοι θέλουν να ανοίξουν τα μνημεία και να κλείσουν τα μαγαζιά μας;
  Σεβόμαστε  και τιμούμε της πολιτιστική κληρονομιά και την μακραίωνη ιστορία της πόλης μας, αρκεί να μη επηρεαστεί η απρόσκοπτη αναπτυξιακή πορεία της στο μέλλον. 
  Γιατί σε τούτη την δύσκολή οικονομική συγκυρία επιλέχτηκε η Βέροια και όχι άλλες μεγάλες πόλεις; Όπως για παράδειγμα η πρωτεύουσα της χώρας;
  Εύλογα γεννάται το ερώτημα ποιος θέλει να εκδικηθεί την πόλη μας και να ταλαιπωρήσει τον εμπορικό κόσμο που θα έρθει αντιμέτωπος με το φάντασμα της γραφειοκρατίας;

Αγαπητοί κύριοι του Υπουργείου Πολιτισμού, 

Αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματίζεστε»; 

Με Εκτίμηση
Η Πρόεδρος Του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας
Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου

***

ΖΗΣΗΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ, δημοτικός σύμβουλος μείζονος μειοψηφίας
Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την "οριοθέτηση - αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου πόλεως Βέροιας", είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει πολιτικό έλλειμμα στον Δήμο μας.
Όταν η δημοτική αρχή λαμβάνει την επίμαχη απόφαση από το ΥΠΠΟ στις 9 Ιουνίου και αντί να δράσει άμεσα, αντί να σπεύσει ο ίδιος δήμαρχος στον υπουργό την άλλη μέρα το πρωί... τι κάνει; "Παίρναμε τηλέφωνο στον αριθμό 'πληροφορίες' που είχε το έγγραφο και δεν το σήκωνε κανείς", μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος!
Και απορούσαν χθες πολλοί "γιατί να μας κάνει τέτοιο κακό η αρχαιολογία"; Μα, βρήκε το πεδίο ελεύθερο, γι' αυτό και λειτουργεί με τέτοιον τρόπο. Υπάρχει κενό εξουσίας και σπεύδει να το καλύψει.
Το μήνυμα το είχε στείλει προ πολλού η δημοτική αρχή: "σε αυτήν την πόλη κάνετε ό,τι θέλετε". Αυτό είναι το μήνυμα.
...Όταν συζητάει ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο επί ώρες και ο ίδιος ο δήμαρχος φοβήθηκε τις απειλές της αρχαιολογίας και δεν πήρε απόφαση για μια απλή στάση αστικού.
...Όταν έρχεται σε δημοτικό συμβούλιο υπάλληλος της αρχαιολογίας, διαβάζει ένα φιρμάνι και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί ερωτήσεις και ο κ. Βοργιαζίδης την ακούει μην αντιδρώντας.
...Όταν όποιος δημοτικός σύμβουλος τολμήσει να αφήσει την παραμικρή αιχμή κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, σπεύδουν να παρέμβουν οι αυτόκλητοι συνήγοροι της δημοτικής ομάδας Βοργιαζίδη…
...Όταν εδώ και μήνες προσπαθούμε να ανοίξουμε θέμα για την ανάπτυξη της Βεργίνας και την ανάγκη αλλαγής του πολεοδομικού σχεδιασμού για να έρθουν επενδύσεις στον τουρισμό, η δημοτική αρχή λέει ότι το υφιστάμενο καθεστώς είναι μια χαρά ως έχει...
...Όταν αντί το εύρημα της πλατείας Καρατάσου να καταγραφεί, να καταχωθεί και να τελειώσει το έργο, η δημοτική αρχή παρασύρεται σε ιδεοληψίες και επιχαίρει. Γιατί; Διότι εξασφάλισε ότι το πάρκο δεν θα τελειώσει για πολλά χρόνια… Και μάλιστα σε αυτό το σημείο, την πλατεία Καρατάσου, με ευθύνη του Δήμου, «πατάει» σήμερα η αρχαιολογία για να στηρίξει το επιχείρημά της ότι όλη η πόλη είναι αρχαιολογικός χώρος.
Δυστυχώς, όταν συμβαίνουν όλα αυτά, είναι λογικό να μην ρωτήσει κανείς τον Δήμαρχο. Και ομολογεί ότι τον αγνόησαν "δεν ήξερα, δεν με ενημέρωσε κανείς" είπε. Κάθε άλλο παρά τιμητική είναι αυτή η παραδοχή για τον πρώτο πολίτη της Βέροιας.
Γιατί το μήνυμα έχει περάσει, όσο πιο επίσημα γίνεται. Σε αυτή την πόλη δεν διοικεί η αιρετή αυτοδιοίκηση. Διοικούν υπηρεσιακοί παράγοντες. Υπάρχει πολιτικό έλλειμμα.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο