Σε πληρωμές προχώρησε η ΕΒΖΣτην εκταμίευση πέντε εκατ. ευρώ προς την ΕΒΖ ΕΒΖ προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ-0,77% ενεργοποιώντας έτσι και στην πράξη το πλάνο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας στο οποίο έχουν συμφωνήσει τα δύο μέρη, με στόχο την εξυγίανση της βιομηχανίας ζάχαρης. Σε συνέχεια της εκταμίευσης, η διοίκηση της ΕΒΖ προχώρησε χθες σε πληρωμές ύψους 2,5 εκατ. ευρώ προς τους τευτλοπαραγωγούς, έναντι των οφειλών της περσινής παραγωγικής περιόδου, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η πληρωμή των ιδιοκτητών συγκομιστικών μηχανών τεύτλων.

Στόχος της διοίκησης της ΕΒΖ είναι να εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί για το 2015 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και, στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του 2016, να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή για το σύνολο της φετινής χρονιάς.

Όπως δήλωσε στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Παντελής Μάνης, η εταιρεία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για είναι συνεπής στη δέσμευσή της για εξόφληση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και των οφειλών της φετινής καμπάνιας, προκειμένου να αποκατασταθεί οριστικά η σχέση εμπιστοσύνης με τους τευτοκαλλιεργητές και το 2017 να σπαρούν διπλάσια από τα 55.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος.

«Οι διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία των εργοστασίων Πλατέος και Ορεστιάδας προχωρούν κανονικά, με στόχο το 2017 να αυξηθούν σημαντικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και να λειτουργήσει και το εργοστάσιο των Σερρών» τόνισε ο ίδιος. Άλλωστε, οι παραγωγοί έχουν διαμηνύσει ότι προϋπόθεση για να μείνουν στην τευτλοκαλλιέργεια είναι η εξόφληση της φετινής καμπάνιας μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Αναγνωρίζουμε την τεράστια ανοχή που επέδειξαν οι παραγωγοί και τους ευχαριστούμε για τη στάση τους. Το μήνυμα, όμως, που στέλνουμε είναι ότι, με την ενεργοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, αποκαθίσταται οριστικά η σταθερότητα στη βιομηχανία, φεύγει το φάντασμα της χρεοκοπίας και ο στόχος πλέον είναι η επιστροφή της σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης» σημείωσε ο κ. Μάνης.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της συμφωνίας, εκκρεμεί η χορήγηση άλλων επτά εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιεύονται σταδιακά και ανάλογα με την πορεία του πλάνου αναδιάρθρωσης. Κομβικό σημείο του σχεδίου είναι η πώληση των θυγατρικών της Σερβίας, με την προκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού να προσδιορίζεται για το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Ο πυρήνας του σχεδίου εξυγίανσης της ΕΒΖ αφορά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, με τη λήψη ομολογιακού δανείου 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί σε βάθος δεκαετίας και με διετή περίοδο χάριτος.

Προβλέπεται, επίσης, το πάγωμα χρέους ύψους 40-50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διαγραφεί στο τέλος της δεκαετίας και εφόσον η εταιρεία εξυπηρετεί κανονικά το ομολογιακό της δάνειο. Το υπόλοιπο χρέος, ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, αναμένεται να καλυφθεί από την πώληση των δύο θυγατρικών της Σερβίας και τη μεταβίβαση στην πιστώτρια τράπεζα όλων των μη αξιοποιήσιμων ακινήτων της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και τα οικόπεδα των εργοστασίων που έχουν κλείσει, μαζί με τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό.


naftemporiki.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

InVeria.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο