Υπόμνημα στην Ε.Ε. για την χρήση γεωγραφικών ενδείξεων στα αγροδιατροφικά προϊόντα ενόψει Συμβουλίου Υπ. ΓεωργίαςΜε έντονο το ενδιαφέρον για τη χώρα μας θα διεξαχθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες καθώς σε αυτό θα συζητηθεί το ζήτημα της χρήσης των γεωγραφικών ενδείξεων στα αγροδιατροφικά προϊόντα. Στον απόηχο των υπογραφών που σηματοδότησαν την αντίστροφη μέτρηση για την επικύρωση της Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά (CETA) η χώρα μας ανακινεί το ζήτημα, έχοντας ομολογουμένως υποστεί ίσως τη μεγαλύτερη ζημία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο πρόβλημα ελλιπούς προστασίας της φέτας έναντι των καναδικών εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η Ελλάδα κατέθεσε σχετικό υπόμνημα, καλώντας την Κομισιόν να αναπτύξει ένα κατάλληλο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει αντικειμενικά κριτήριαγια την «κατά περίπτωση εξέταση γεωγραφικών ενδείξεων που δεν αναφέρουν την καταγωγή ή την προέλευση».

Το ερώτημα που τίθεται, από την λογική και θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι εάν αυτή η κίνηση μπορούσε και έπρεπε να γίνει νωρίτερα και όχι αφού μπήκαν οι υπογραφές στη CETA. Για την εν λόγω συμφωνία και ειδικότερα το ζήτημα της φέτας είχε τοποθετηθεί πρόσφατα ο Διευθυντής της ΕΑΣ Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος αναφέροντας ότι «οι Έλληνες βουλευτές δεν πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία όταν αυτή έρθει στο κοινοβούλιο». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ότι «το Ευρωκοινοβούλιο έχει επανενεργοποιηθεί για μια σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών οπότε έχουμε την πεποίθηση ότι μέσα στην πενταετία και νομίζω σε συντομότερο χρονικό διάστημα θα προκύψουν κάποιες διαφορετικές εξελίξεις που μας ευνοούν. Επίσης όπως γνωρίζουμε η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να περάσει από όλα τα εθνικά κοινοβούλια.»

Διαβάστε εδώ το υπόμνημα της Ελλάδας για το θέμα των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ

 Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο