ex-Αιρετικά: Τα κριτήρια επιλογής αντιδημάρχων - προέδρων και η πιθανότητα "ταφόπλακας" για τον Δήμαρχο Βέροιας

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η θητεία του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, καθώς σε δύο μήνες φτάνεις ακριβώς στη μέση της και έρχεται ο "ανασχηματισμός" στα πρόσωπα που αποτελούν τους άμεσους συνεργάτες του, τον Φλεβάρη του 2017. 

Στις επόμενες μέρες, θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε την θητεία και την... πορεία του κάθε "εκλεκτού" του Δημάρχου, πόσο καλά τα πήγε και αν - κατά την άποψή μας - θα έπρεπε να συνεχίσει ή όχι στην θέση που τον διόρισε ο Δήμαρχος (ή το Δημοτικό Συμβούλιο).

Μέχρι τότε, προβαίνουμε καταρχήν σε μια γενική διαπίστωση:

Υπάρχουν ορισμένα πρόσωπα στον συνδυασμό της πλειοψηφίας που είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν και την... ταφόπλακά του Δημάρχου! Άτομα που - ανεξάρτητα αν φέρουν ή όχι "προίκα" σταυρών - η παραμονή τους (ή η μη αξιοποίησή τους) θα σηματοδοτήσει αυτόματα μεγάλες εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό της ομάδας του, αλλά - κυρίως - στην εν γένει έξωθεν συμπεριφορά και πολιτική δράση της δημοτικής αρχής. 

Επειδή "αρχή άνδραν δείκνυσι", είναι η πιο σημαντική στιγμή για τον Κώστα Βοργιαζίδη να αποδείξει πόσο "άνδρας πολιτικός" είναι, μη υποκύπτοντας σε πιέσεις ή μη προβαίνοντας σε "μπακαλίστικους" μικροπολιτικούς υπολογισμούς, για να κρατήσει - υποτίθεται - ισορροπίες. 

Επίσης, επειδή μάθαμε ότι χρησιμοποιείται στην "πιάτσα" το όνομα του InVeria.gr, που υποτίθεται ότι διέδωσε μια πληροφορία σχετικά με τα κριτήρια του Δημάρχου στις επιλογές των προσώπων (να σημειώσουμε βέβαια ότι η "πιάτσα" για μας είναι οι στήλες του InVeria.gr), πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό που προτρέπουμε τον Δήμαρχο και αυτό που θεωρούμε πως οι πολίτες περιμένουν, είναι να αξιοποιηθούν άτομα ικανά, που έχουν αποδείξει την αξία τους ή που έχουν τα θετικά εκείνα στοιχεία που προδιαθέτουν για ένα καλό αποτέλεσμα. Νταλαβερτζήδες, "βαριά ονόματα" (λόγω σταυρών, που για πολλούς υπάρχει μεγάλη συζήτηση με τι μέσα και τρόπο τους απέκτησαν), κολλητοί και... πιεστικοί, μπορεί να έχουν ενδεχομένως μια θέση κάπου, αλλά μόνο αν πληρούν και μια σειρά άλλων κριτηρίων.

Ποια είναι αυτά τα κριτήρια;

Πρώτα από όλα αποδεδειγμένο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΘΟΣ. Να είναι άνθρωποι που δεν έχουν "καβαλήσει" το καλάμι και η συμπεριφορά τους δείχνει ανθρώπους με εσωτερικό επίπεδο και όχι μεγαλομανείς, επιρρεπείς στον... φωτογραφικό φακό και, φυσικά, να μην έχουν μια θέση απλά για να ικανοποιούν το προσωπικό τους "καπρίτσιο" (πχ: ας με λένε αντιδήμαρχο και ας με βρίζουν όλοι). 

Δεύτερον, ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. Όχι απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο (ή αποδεδειγμένο στην πράξη) ότι ένα πρόσωπο που αναλάβει ένα πόστο θα είναι ικανό να το υπηρετήσει σωστά και να μην αρκεστεί σε... αυτοπροβολή ή απλή διαχείρηση (που θα μπορούσε να κάνει και ένας υπηρεσιακός υπάλληλος). 

Τρίτον, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Αυτό αφορά κυρίως όσους ήδη είχαν μια θέση. Πως μπορείς να διεκδικείς να παραμείνεις στην θέση σου, όταν στα 2,5 χρόνια (ή και παραπάνω) που είσαι σε θέση αντιδημάρχου ή προέδρου νομικού προσώπου του Δήμου, τα έκανες... μαντάρα; Πως μπορείς να έχεις το θράσος να ζητάς να παραμείνεις σε μία θέση (ή σε μία από τις δύο θέσεις που κατέχεις), όταν, στην καλύτερη περίπτωση δεν έχεις κάνει τίποτα ουσιαστικά (ο κόσμος και μαζί η δημοτική ομάδα στην οποία ανήκεις να σε κατηγορούν συνεχώς για ανεπάρκεια και μη εκτέλεση βασικών καθηκόντων σου) ή, ακόμα χειρότερα, στα χρόνια της θητείας σου έχεις κάνει σωρεία λαθών, κάποια από αυτά να έχουν μάλιστα και "οσμή σκανδάλου";

Όπως συνηθίζουμε να γράφουμε, δεν θεωρούμε ότι τα παραπάνω είναι λόγια... σοφά. Απλή λογική είναι. Αλλά, ως γνωστόν, πολλές φορές, πολιτική και λογική είναι... μαλωμένες. 

Ας το σκεφτούν καλά όσοι θέλουν να μπουν ή να παραμείνουν στον "χορό", γιατί μπορεί σοβαρή αντιπολίτευση να μην υπάρχει στον Δήμο, αλλά από την κριτική των ΜΜΕ (όσων τέλος πάντων μπορούν να την ασκήσουν) δεν θα γλυτώσει κανείς... 


ex-αιρετικά
Η στήλη του InVeria.gr που σπάσει τα... δόγματα
Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη


(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο