Αντιφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Για τις προσλήψεις προσωπικού που αμείβεται με την καταβολή αντιτίμου (δίδακτρα) για τις παρεχόμενες υπηρεσίες  σε πολιτιστικές δομές των Δήμων(κοινωφελείς επιχειρήσεις πολιτισμού με τμήματα ωδείου, χορών, εικαστικών, θεάτρου κλπ) με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, απαιτείται με το υπάρχον νομικό πλαίσιο(ν. 4071/2012-άρθρο 12) εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η υποχρέωση κάλυψης εξολοκλήρου της δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού αυτού από το καταβαλλόμενο αντίτιμο από τους πολίτες, δηλαδή από τα δίδακτρα. Σε διαφορετική περίπτωση περικόπτονται θέσεις εργασίας στις κατηγορίες αυτού του προσωπικού.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχέδιου που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τους ΟΤΑ, διαβάζουμε στο άρθρο 104, ότι με βάση το ανωτέρω νομικό πλαίσιο(ν.4071/2012), περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα των Δήμων να ασκήσουν, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα και τη βούληση, κοινωνική πολιτική υπέρ των ήδη επιβαρυμένων οικονομικά πολιτών, μέσω της θέσπισης χαμηλών διδάκτρων στις πολιτιστικές δομές τους, καθώς και χαμηλού εν γένει αντιτίμου στις κάθε είδους παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες. Έτσι και για να επιτευχθούν οι ανωτέρω πολιτικές υπέρ των οικονομικά αδύνατων πολιτών, προβλέπεται ότι το κόστος μισθοδοσίας του εν λόγω προσωπικού δεν απαιτείται να καλύπτεται εξολοκλήρου από το καταβαλλόμενο από τους πολίτες αντίτιμο(δίδακτρα), αλλά αρκεί να καλύπτεται σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό, του λοιπού καλυπτόμενου κόστους από τον προϋπολογισμό του οικείου φορέα. Η πρόταση αυτή βέβαια δεν είναι καινούργια. Παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει η ΚΕΠΑ μέσω της τότε Δημάρχου Βέροιας κ. Ουσουλτζόγλου σε συνέλευση της ΚΕΔΕ, η οποία τότε δεν είχε υιοθετηθεί. Κάλλιο αργά παρά ποτέ λοιπόν εφόσον υιοθετηθεί αυτή η πρόταση και εφόσον υπάρχει πάντα η οικονομική δυνατότητα και η βούληση από την πλευρά των δομών των Δήμων.
Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς να μην υπάρχουν αντιρρήσεις για ένα μέτρο που θα ελαφρύνει τις οικογένειες οικονομικά αδύναμων δημοτών, ποια λέτε ότι διαφωνεί και ποια είναι η δικαιολογία; Η ΚΕΔΕ. Ναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, η οποία κόπτεται για τους δημότες και τα βάσανα τους. Στις παρατηρήσεις προτάσεις της επί του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα επί του άρθρου 104, η ΚΕΔΕ διαφωνεί διότι η κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού από τους δημότες σε ποσοστό 70% και όχι 100% καταστρατηγεί τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της προσφερόμενης υπηρεσίας. Έτσι απλά. Αν εφαρμοστεί το όριο του 70% και όχι του 100%, αυτό θα σήμαινε για μια οικογένεια με δύο παιδιά μέση  ετήσια ελάφρυνση 120€ στην περίπτωση της ΚΕΠΑ.
Τα σχόλια δικά σας.
Δημήτριος Κων/νου Ταρατσίδης
Μέλος Δ.Σ. ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
Εκπρόσωπος εργαζομένων

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο