O tempora, o mores! Τα social media στην πολιτική ζωή

Κάθε καιρός, έχει τα... ήθη του και αυτά τα ήθη ή "ήθη" η στήλη μας θα πραγματεύεται, σε τακτά ή "άτακτα" χρονικά διαστήματα. Είναι η στήλη "O tempora o mores", με την υπογραφή του "Κικέρωνα".

Για αρχή, θα σταθούμε στο "ήθος" της εμπλοκής των social media στην πολιτική ζωή. Φαντάζεστε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο Ιωάννης Μεταξάς το "ΟΧΙ" του έκανε status στο facebook την άρνησή του ή αν ο Χαρίλαος Τρικούπης έκανε tweet το "δυστυχώς εφτωχεύσαμεν"; 

Από εκείνη την ανυπαρξία τέτοιου είδους μεθόδων επικοινωνίας, φτάσαμε στο σήμερα. Στα tweets του Βαρουφάκη, στα status του Τσίπρα και του Μητσοτάκη και πάει λέγοντας. 

Ακόμα, σε τοπικό επίπεδο πλέον, φτάσαμε στο σημείο οι πολιτικοί να μην απαντούν με "επιστολή εις τον Τύπον", αλλά με σχόλια (comments ντε!) στις κοινοποιήσεις των social media. 

Όπως και να έχει όμως, είτε είσαι ο Χαρίλαος Τρικούπης, είτε ο Ιωάννης Μεταξάς, ή ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας, ακόμα και ο τελευταίος βουλευτής ή δήμαρχος ή σύμβουλος, δεν παύει ο "δημόσιος λόγος" σου να έχει την ίδια βαρύτητα. Είτε γράφεις σε χαρτί (ή πάπυρο αν θες) ή γράφεις σε pc ή γραφομηχανή, ο "πολιτικός λόγος" δεν χάνει την "αξία" του. 

Όταν, λοιπόν, αρθρώνεις δημόσια λόγο, όντας μάλιστα δημόσιο πρόσωπο, πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:

α) Να είσαι ικανός να εκφέρεις τέτοιο λόγο, με επιχειρήματα και την πρέπουσα σοβαρότητα και 
β) Να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις γενναία τον όποιο αντίλογο ή απάντηση, χωρίς να χρειάζεται να τρέξεις να "κλαφτείς" και να ζητάς "ικριώματα" και... προστάτες.

Αν δεν τα "κατέχεις" τα παραπάνω, καλύτερα να σιωπάς. Διότι αποκαλύπτεσαι και έχεις... φορτώματα! 

Κικέρων

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο