Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα απλήρωτα κοινόχρηστα

Γράφει ο Παναγιώτης Δαβόρας*: Σε πολύ δύσκολη θέση έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια τα νοικοκυριά τα οποία είδαν τα οικογενειακά τους εισοδήματα να συρρικνώνονται σε ποσοστό που ξεπερνάει πολλές φορές το 50%.

Αποτέλεσμα τούτων είναι η ιεράρχηση των υποχρεώσεών τους ώστε να καλύπτονται οι άμεσες ανάγκες πρώτα και έπειτα αυτές που θεωρούν  δευτερεύουσες. Ως εκ τούτου η εμπρόθεσμη καταβολή των κοινοχρήστων από τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές διαμερισμάτων πολυκατοικιών είναι τις περισσότερες φορές σπάνια, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των πολυκατοικιών. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις δυστροπίας των ιδιοκτητών ή ενοικιαστών διαμερισμάτων οι οποίοι εκμεταλλεύονται την παρούσα οικονομική κατάσταση προς όφελός τους.

Στις άνω περιπτώσεις αναγκάζονται οι υπόλοιποι ένοικοι των πολυκατοικιών να καταβάλλουν περισσότερα χρήματα για να καλυφθούν οι τρέχουσες διαχειριστικές ανάγκες. Οι διαχειριστές δύνανται μετά από απόφαση της γενικής συνελεύσεως των ιδιοκτητών να διεκδικήσουν τα απλήρωτα κοινόχρηστα από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων είτε με έκδοση διαταγής πληρωμής είτε με αγωγή η οποία εκδικάζεται με τη διαδικασία των μισθωτικών διαφορών.

Μέσω της διαδικασίας έκδοσης διαταγής πληρωμής, η οποία εκδίδεται εντός μιας εβδομάδας περίπου, αποκτάται τάχιστα εκτελεστήριος τίτλος με τον οποίο ο διαχειριστής δύναται να προβεί σε κατάσχεση του οφειλόμενου χρηματικού ποσού από λογαριασμό τραπέζης που διατηρεί ο οφειλέτης είτε ακόμη και να προβεί σε εγγραφή προσημείωσης υποθήκης και κατάσχεση ακινήτου του οφειλέτη. Προϋπόθεση για την έκδοση διαταγής πληρωμής είναι να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη η απαίτηση του ποσού των κοινοχρήστων, η ύπαρξη κανονισμού πολυκατοικίας νομίμως μετεγγραμμένου στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο / Κτηματολόγιο, καθώς και πίνακας επιμερισμού κοινοχρήστων μηχανικού για τη συγκεκριμένη πολυκατοικία.

Σε περίπτωση μη ύπαρξης κανονισμού πολυκατοικίας, τότε δύναται να κατατεθεί μόνο αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο και να ορισθεί τακτική δικάσιμος για τη συζήτηση της υπόθεσης. Ο επιμερισμός κοινοχρήστων από τους διαχειριστές πρέπει να έχει γίνει σύμφωνα με το νόμο περί οριζοντίου ιδιοκτησίας, αναλόγως δηλαδή της αξίας εκάστου ιδιοκτησίας και να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη η απαίτηση του ποσού των κοινοχρήστων.

Πρέπει να αναφερθεί ειδικώς ότι η αγωγή ή η έκδοση διαταγής πληρωμής στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος είναι και υποχρεωμένος προς καταβολή των ληξιπρόθεσμων κοινοχρήστων και κινδυνεύει, όταν εκτελεστεί η απόφαση, με κατάσχεση ακόμη και του ενοικίου στα χέρια του ενοικιαστή του υπέρ της συνιδιοκτησίας.

Επειδή τα περισσότερα προβλήματα αναφύονται σε πολυκατοικίες χωρίς κανονισμό, δίδεται η δυνατότητα έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών και με πλειοψηφία τουλάχιστον του 60% της συνιδιοκτησίας να υποβληθεί αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο προκειμένου να επικυρωθεί κανονισμός για την πολυκατοικία. Από έκδοσης της αποφάσεως του δικαστηρίου ο κανονισμός μεταγράφεται νόμιμα στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο / Κτηματολόγιο και δεσμεύει όλους τους συνιδιοκτήτες.

* Ο Παναγιώτης Δημοσθ. Δαβόρας είναι δικηγόρος με έδρα τη Βέροια 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο