ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο InVeria.gr: Ο Γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης μιλά για το "4ο Μνημόνιο" και την στάση της ΝΔ


Συνέντευξη στο InVeria.gr παραχώρησε ο Γραμματέας της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στην οποία καλείται να απαντήσει σχετικά με τα νέα μέτρα, τα "αντίμετρα" και την στάση της ΝΔ απέναντι σε αυτά.

Η συνέντευξη του κ. Αυγενάκη στο InVeria.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει αυτή τη συμφωνία όπως έχετε πει. Ωστόσο εάν αναλάβετε την Κυβέρνηση, θα κληθείτε να την εφαρμόσετε, δεδομένου ότι περιλαμβάνει μέτρα που εκτείνονται μέχρι το 2019 και το 2020. 

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει αυτή την πολύ κακή συμφωνία η οποία δεσμεύει τη χώρα μακροπρόθεσμα. Αυτοί θα έχουν το βάρος του κόστους της καθυστέρησης και της αέναης λιτότητας. Πιστεύουμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους και δαπάνες, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να χρηματοδοτηθούν τα πλεονάσματα από την αύξηση του πλούτου και των εισοδημάτων. Εμείς, πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις, πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει σε τίποτα από αυτά, για αυτό η Κυβέρνηση είναι σήμερα εγκλωβισμένη σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι μεταρρυθμιστής και ούτε μπορεί να γίνει, ούτε αυτός, ούτε οι συνεργάτες του. Ο κ. Τσίπρας είναι ανίκανος να φέρει έστω και 1€ επένδυσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί λέτε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι 4ο Μνημόνιο;

Γιατί επιβάλει νέα επώδυνα μέτρα, με ένα Μνημόνιο που έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Γιατί δεσμεύει τη χώρα μετά το 2018, όταν το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018. Τα νέα μέτρα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, χωρίς καν χρηματοδότηση. Γιατί η Κυβέρνηση της αριστεράς, ψήφισε συνολικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ όταν το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο ήταν 5 δις και 5 δις οι περικοπές των συντάξεων. Για εμάς αυτό είναι τέταρτο Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας εξαγόρασε την παραμονή του στην εξουσία, αποδεχόμενος τα πάντα, με ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για τον μέσο Έλληνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι δανειστές κρατούν σκληρή στάση απέναντι στην Κυβέρνηση. Γιατί εσείς να έχετε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας, και μάλιστα ένα πρόγραμμα με χαμηλότερα πλεονάσματα, άρα και μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλαρότητα;

Κάθε πρόγραμμα εμπεριέχει ευελιξία στους στόχους και στα μέσα για την επίτευξή τους. Έτσι και τα Μνημόνια στην Ελλάδα δεν είναι οι «10 Εντολές». Εμείς προτείναμε εξαρχής ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος. Προσδιορίσαμε, με απόλυτη σαφήνεια, τους φορολογικούς συντελεστές που θέλουμε να μειώσουμε, κοστολογήσαμε το ύψος αυτών των παρεμβάσεων, και, με απόλυτη ειλικρίνεια, αναφερθήκαμε στην ανάγκη να υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών, τα οποία προσδιορίσαμε με απόλυτη ακρίβεια. Κατά συνέπεια, το σχέδιο το οποίο προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο. Από εκεί και πέρα, θα μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για έναν απλό λόγο: Είμαστε αξιόπιστοι, είμαστε φερέγγυοι και δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο πρόγραμμα, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Εμείς δεν πηγαίνουμε στην Ευρώπη ούτε ως επαίτες, ούτε διεκδικώντας στόχους, οι οποίοι είναι ανέφικτοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο κ. Τσίπρας, πέτυχε - όπως αναφέρει -πλεόνασμα 43 φορές μεγαλύτερο από αυτό που του ζητούσε το Δ.Ν.Τ. Αλήθεια, δεν είναι επιτυχία αυτό; 

Πώς το πέτυχε ακριβώς; Υπερφορολογώντας τους Έλληνες πολίτες και παγώνοντας όλες τις πληρωμές του δημοσίου προς προμηθευτές. Αφού λοιπόν το πέτυχε ας επιστρέψει ένα λελογισμένο ποσό 0,5% με φοροαπαλλαγές στους πολίτες. Όχι με κομματικές προσλήψεις. Δεν θα το κάνει. Ξέρετε γιατί; Ο κ. Τσίπρας φαντάζεται ένα Κράτος μεγάλο κομματικών, το οποίο θα δίνει στους πολίτες επιδόματα και σε αυτούς οι οποίοι πεινάνε συσσίτια. Εμάς δεν μας εκφράζει αυτή η εικόνα της χώρας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κλείνοντας κ. Αυγενάκη, να πάμε στα αντίμετρα, για τα οποία γίνεται πολύς λόγος. Η Κυβέρνηση επιμένει πως πέτυχε μια καλή συμφωνία και προτάσσει το επιχείρημα με τα αντίμετρα. Εσείς γιατί δεν τα ψηφίζετε αφού είναι θετικές παρεμβάσεις; Δεν θέλετε να ελαφρυνθούν οι πολίτες;

Τα αντίμετρα είναι μια μεγάλη απάτη! Αποτελούν το «φερετζέ» ενός πολύ επώδυνου πακέτου μέτρων. Εφαρμόζονται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, απαιτούν την προηγούμενη έγκριση των δανειστών και πρωτίστως του Δ.Ν.Τ. (άρθρο 15), αφορούν μόνο το μέρος της υπέρβασης από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του Α.Ε.Π. και προϋποθέτουν την ψήφιση και την πλήρη εφαρμογή νέων μέτρων ύψους 4,9 δις ευρώ, προϋποθέτουν την μόνιμη επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την αξιολόγηση από τους Θεσμούς.

Φυσικά, δεν είναι ουδέτερο το αποτέλεσμά τους για τον κάθε πολίτη, μετά την υλοποίηση των μέτρων, ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων (π.χ. ακόμη και με την υλοποίηση του συνόλου των αντιμέτρων, κάτι που προϋποθέτει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 5,5% του Α.Ε.Π., ο φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ θα έχει αύξηση φορολογίας).

Και κάτι ακόμη: Αφού η Κυβέρνηση υιοθέτησε ασθμαίνοντας την πρότασή μας για μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, γιατί δεν υιοθετεί και τις υπόλοιπες προτάσεις μας (κάθε παιδί σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς, 20% μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση στο φόρο στο κρασί); Τώρα! Όχι μετά από 2 - 3 χρόνια…


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο