Καταδικαστική απόφαση για τον πρώην Δήμαρχο Απ. Παύλου και τον ταμία του Δήμου


Καταδικαστική ήταν η απόφαση του πενταμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης για τον πρώην Δήμαρχο Δήμου Αποστόλου Παύλου Ημαθίας, Λευτέρη Βαλαβάνη και τον ταμία του Δήμου, Κωνσταντίνο Γιδιώτη, οι οποίοι κρίθηκαν σε δεύτερο βαθμό για την κατηγορία της υπεξαίρεσης.

Μετά από μια διήμερη διαδικασία το δικαστήριο αναγνώρισε τους δυο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της “μη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας” και αυτό των αμφιβολιών.

Σημειώνεται ότι στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες πρώην Δήμαρχοι, αλλά και άλλα πρόσωπα που είχαν άμεση ή έμμεση εμπλοκή ή γνώση για τα πράγματα του τέως Δήμου Αποστόλου Παύλου.

Στην απολογία τους ο πρώην Δήμαρχος Αποστόλου Παύλου παραδέχτηκε ότι σε διαχειριστικό επίπεδο δεν τήρησε κατά γράμμα τους δημοσιονομικούς κανόνες όχι για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο για να παρακάμψει γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να επισπεύσει την εκτέλεση αναγκαίων έργων και για να συμπιέσει το κόστος πραγματοποίησής τους.

Ο άλλος κατηγορούμενος κ. Γιδιώτης, στην απολογία του είπε μεταξύ άλλων ότι του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του ταμία, χωρίς αυτός να έχει τις απαιτούμενες γνώσεις, αλλά αντιλαμβανόταν ότι κάποιες ταμειακές πράξεις δεν ήταν σύννομες με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Και από τους δυο κατηγορούμενους έγινε αποδεκτό και παραδεκτό ότι υπήρξε δημοσιονομική αταξία σε ότι αφορά το τυπικό μέρος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπέπεσαν στο αδίκημα της υπεξαίρεσης για το οποίο κατηγορούνται.

Η πρόταση του Εισαγγελέα ήταν οι δυο κατηγορούμενοι να κριθούν ένοχοι όπως και πρωτοδίκως, κάνοντας λόγο για “τεχνάσματα” στον τρόπο της οικονομικής διαχείρισης.

Στην αγόρευσή τους οι δικηγόροι κ.κ. Ζαμπίτης, Τσάκος και ο καθηγητής κ. Μαργαρίτης διατύπωσαν τη θέση ότι η μη τήρηση του δημοσιονομικού τυπικού δεν αποτελεί αυτονόητα και υπεξαίρεση, αλλά και ούτε προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, ούτε καθ'υπόνοια υπήρξε κατάθεση μάρτυρα που να αναφέρεται σε αυτό το αδίκημα.

Τελικά το δικαστήριο επέβαλε στους δυο κατηγορούμενους, στον μεν πρώην Δήμαρχο Αποστόλου Παυλου ποινή κάθειρξης 9 ετών, στον δε ταμία του πρώην Δήμου Αποστόλου Παύλου ποινή φυλάκισης 5 ετών, με το δικαίωμα μετατροπής σε εξαγορά προς 3 ευρώ ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα ο πρώην Δήμαρχος Αποστόλου Παύλου καταδικάστηκε σε ποινή 18 ετών εξέτισε ποινή φυλάκισης στις φυλακές Μαλανδρίνου από όπου αποφυλακίστηκε λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καρολίδης

Πηγή: Verianet.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο