Μια κυβέρνηση που καταρρέει (άποψη)


Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Το τίμημα που πληρώνουμε καθημερινά η χώρα και η κοινωνίας μας από την χειρότερη Κυβέρνηση μεταπολεμικά είναι βαρύ και πολυσύνθετο. Είναι τίμημα οικονομικό, είναι τίμημα πολιτικό, είναι τίμημα κοινωνικό, είναι τίμημα αξιακό. 

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο το τεράστιο οικονομικό και βιοτικό κόστος που συνεπάγεται η διαπραγματευτική αποτυχία και η ιδεοληπτική αγκύλωση της Κυβέρνησης. Είναι η κρίση των θεσμών, οι ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, η απαξίωση των Ενόπλεων Δυνάμεων, ο διασυρμός της χώρας και το μεγάλο πήγμα στο κύρος της Πατρίδας μας διεθνώς. Είναι η ανικανότητα της Κυβέρνησης που οδηγεί στην παντελή απουσία του κράτους με αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές, στην απουσία προστασίας του πολίτη και σε τραγωδίες. Από τους τραμπούκους των Εξαρχείων, στην οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού και στην τραγωδία της Δυτικής Αττικής. Δυστυχώς, το τίμημα είναι πολύ βαρύ. 

Την ίδια στιγμή, διαψεύστηκαν τα βαρύγδουπα ψέματα, οι δημαγωγίες, οι συκοφαντίες, οι εύκολες υποσχέσεις, οι συνωμοσιολογίες, οι χυδαίοι λαϊκισμοί. Αποδείχτηκε η πλήρης απουσία οικονομικού και ηθικού ερείσματος της φερόμενης ως «αντιμνημονιακής πολιτικής», η ανυπαρξία της «περήφανης διαπραγμάτευσης», των «κόκκινων γραμμών», αλλά και της στοιχειώδους συνέπειας και αίσθησης ευθύνης. Αποδείχθηκε η παντελής ανικανότητα διαχείρισης της καθημερινότητας και αντιμετώπισης απλών καθημερινών θεμάτων που θα διευκόλυναν τη ζωή των πιο ευάλωτων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων. 

Η πολιτική  Τσίπρα – Καμμένου δεν είναι απλώς αποτυχημένη. Δεν είναι απλώς µία πολιτική κοινωνικά άδικη, κυνική και ανάλγητη. Είναι μια καταστροφική πολιτική. Η ζημιά πλέον δεν αποτυπώνεται µόνο στους αμείλικτους αριθμούς της οικονομικής πραγματικότητας. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν, οι αξίες πλήττονται, οι θεσμοί αποδυναμώθηκαν και καταρρακώθηκαν περαιτέρω, οι πολίτες αγωνίζονται αβοήθητοι.

Οι πολίτες πλέον βιώνουν καθημερινά την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά την έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την Κυβέρνηση. Η ΝΔ διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα εκτός από την πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης. Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ διατηρεί μια σημαντική διαφορά άνω των 12 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, υψηλό ποσοστό ζητεί μια Κυβέρνηση της ΝΔ μετά από τις εκλογές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, ένα ποσοστό 76% θεωρεί ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. 
  
Την ίδια στιγμή, οκτώ στους δέκα Έλληνες κρίνουν ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το συντριπτικό ποσοστό (άνω του 75%) είναι απαισιόδοξο και θεωρεί απίθανο να βγει η χώρα σύντομα από τα μνημόνια. Πρωτοφανές και το υψηλό ποσοστό, άνω του 90%, που δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο. Η Κυβέρνηση κωφεύει και κλείνει τα αυτιά της στις κραυγές αγωνίας των πολιτών. Πραγματικός και μοναδικός της στόχος είναι η παραμονή της στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος. 

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, μόνη λύση είναι η ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από τον εθνολαϊκισμό και τη χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών. Μόνη λύση, που δίνει πραγματική προοπτική, είναι οι μεγάλες αλλαγές, οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις, η επιστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας στις δημιουργικές αξίες της ζωής που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες, η αδιαπραγμάτευτη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και ένα συλλογικό εθνικό όραμα για την εθνική ανασυγκρότηση. 

Απαραίτητη  προϋπόθεση η αλλαγή του πολιτικού πλαισίου και μια κυβέρνηση υπεύθυνη, με ρεαλιστικό σχέδιο και όραμα. Μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο