Ανάβει... φωτιές το "Βόρεια Μακεδονία"


Έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του συμφωνηθέντος ονόματος για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων, η οποία είναι "Βόρεια Μακεδονία" (στα σλαβικά Severna Makedonija), όπως ανέφερε σε διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, το απόγευμα της Τρίτης (12/6). 

Τόσο στα social media, όσο και στις παρέες το θέμα φαίνεται να μονοπωλεί, ενώ η πλειοψηφία όσων τοποθετούνται σχετικά μιλούν για "προδοσία", ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που καλούν μέχρι και τον... στρατηγό Φράγκο να αναλάβει δράση!!!

Τι συμφωνήθηκε

Το όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (και στα σλαβικά Severna Makedonija), με χρήση εντός και εκτός της χώρας (έναντι όλων - erga omnes). Η γλώσσα θα αποκαλείται μακεδονική, αλλά με την διευκρίνηση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα.
Οι πολίτες της θα αποκαλούνται Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή η Εθνότητα θα είναι citizen of the republic of northern makedonija και θα απαλειφθούν από το Σύνταγμα τους αναφορές που έχουν να κάνουν με την προστασία μακεδονικών.


Διάγγελμα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του την Τετάρτη ανάφερε μεταξύ άλλων: "Συμφωνήσαμε στην ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για όλες τις χρήσεις [...] Συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων.

Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό.

Με δύο λόγια, το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμά τους.

Με τον τρόπο αυτό και υπό τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία, οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»".

Δείτε το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού




Διάγγελμα και από τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό

Παρουσία του υπουργικού συμβουλίου, που τον περιστοίχιζε, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε διάγγελμα για τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Το διάγγελμα του Σκοπιανού πρωθυπουργού είχε την μορφή… συνέντευξης Τύπου, καθώς ο Ζάεφ δέχθηκε και ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Ο Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα». Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε τόσο τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, όσο και την αντιπολίτευση να την στηρίξουν.

Με πληροφορίες από newsit.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο