Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στην πλ. Ωρολογίου στις 6/6 - Τι αποφάσισε το Δημ. Συμβ. Βέροιας


Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα (4/6/18) το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας σχετικά με την έγκριση ή μη της παραχώρησης της χρήσης της πλατείας Ωρολογίου στην Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας προκειμένου να πραγματοποιήσει συλλαλητήριο την Τετάρτη (6/6), στις 6 το απόγευμα.

Επί τάπητος τέθηκαν θέματα σχετικά με την οργάνωση της εκδήλωσης καθώς και  ζητήματα ασφάλειας και χρηματοδότησης, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, κυρίως μεταξύ του κ. Αντώνη Καγκελίδη απέναντι στους παρόντες επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας, κ. Νίκο Μπέκη και κ. Αντώνη Μαρκούλη.

Πρώτος τοποθετήθηκε ο κ. Νίκος Μπέκης, επικεφαλής της παράταξης ''Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο Βέροιας'', ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του σχετικά με την παραχώρηση της πλατείας, δηλώνοντας ότι ''η επιτροπή που αναλαμβάνει την οργάνωση της εκδήλωσης δεν έχει σαφές καταστατικό άρα προκύπτουν ζητήματα ευθύνης σε περίπτωση επεισοδίων.'' Επίσης τόνισε την ενδεχόμενη παρουσία ακραίων στοιχείων (μέλη της Χρυσής Αυγής κ.α.) καθώς και το γεγονός ότι ''οι ιδέες της επιτροπής δεν εκφράζουν το σύνολο των πολιτών''. Σχετικά με τη χρηματοδότηση της εκδήλωσης από το Δήμο, ύψους 500 ευρώ, ο κ. Μπέκης διατύπωσε την ξεκάθαρη αντίθεσή του καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια ενέργεια ''θα δώσει το δικαίωμα στον καθένα να ζητά χρηματοδότηση από το Δήμο''. 

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Αντώνης Μαρκούλης, επικεφαλής της παράταξης ''Προτεραιότητα στον Πολίτη'', αναφέροντας ότι ''δεν υπάρχει νομικό πρόσωπο υπεύθυνο κατά το νόμο το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση επεισοδίων'' και πρόσθεσε ότι ''το συλλαλητήριο δεν έχει ξεκάθαρο σκοπό και στόχους''. 


Σειρά είχε ο κ. Γιώργος Σοφιανίδης, Αντιδήμαρχος Παιδείας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης της πλατείας ενώ παράλληλα πρότεινε και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας. Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης της εκδήλωσης δήλωσε ότι ''τα χρήματα μπορούν να συγκεντρωθούν από τους πολίτες''. 

Ο κ. Αντώνης Καγκελίδης, Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, τάχθηκε σαφέστατα υπέρ του συλλαλητηρίου και δήλωσε πεπεισμένος ότι ''η Αστυνομία θα εγγυηθεί την ασφάλεια της εκδήλωσης.'' Επίσης ανέφερε ότι ''μέρος της χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας'', στον οποίο προεδρεύει,  ενώ πρότεινε σαν εναλλακτικό χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης το χώρο της Βεργίνας. 

Στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Θεόφιλος Κορωνάς, εμφανίστηκε θετικός στην παραχώρηση της πλατείας ως πράξης που προάγει τη δημοκρατία αρκεί οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης να απομακρύνουν τα ακραία στοιχεία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, ο οποίος δήλωσε ότι ''οι πλατείες ανήκουν στους πολίτες αρκεί να μην υπάρξουν έκτροπα'' τονίζοντας τη ''δυνατότητα έκφρασης που πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες''.  Πιο λιτός ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ κ. Γιώργος Ορφανίδης, ο οποίος συμφώνησε με την παραχώρηση του χώρου αλλά δήλωσε αντίθετος με την χρηματοδότηση. 

Στην τοποθέτηση του ο κ. Γιώργος Γουλτίδης, Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, εξέφρασε την άποψη ότι ''το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα'' οπότε είναι σύμφωνος με το συλλαλητήριο και στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Δημοτικού Συμβούλου στην ίδια παράταξη, κ. Ζήση Πατσίκα, τονίζοντας την ''ανάγκη περιφρούρησης της συγκέντρωσης'' αλλά και την ανάγκη ''επιπλέον ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα''.

Ο Δήμαρχος, κ. Κώστας Βοργιαζίδης, κλείνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων, ανέφερε ότι τον κάλυψαν οι δηλώσεις των κ. Κορώνα και Αθανασίου σχετικά με το δικαίωμα στην έκφραση που έχουν οι πολίτες, αλλά απέρριψε το αίτημα χρηματοδότησης της συγκέντρωσης Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι πρόκειται για ευθύνη της Αστυνομίας, η οποία θα επιληφθεί εξ ολοκλήρου το ζήτημα.

Κατόπιν ψηφοφορίας το αίτημα της παραχώρησης έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, με τον κ. Νίκο Μπέκη να ψηφίζει “κατά” της παραχώρησης και τον κ. Αντώνη Μαρκούλη να απέχει από την ψηφοφορία.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Γκιουλέκας

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο