18 Ιουλίου 2018

Επιστολές παρατάξεων εκπαιδευτικών για το "Βλαχογιάννειο"


Έντονη κινητικότητα (τώρα που το αντιλήφθηκαν) έχουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις εκπαιδευτικών της Ημαθίας και μία μετά την άλλη στέλνουν επιστολές που καταγγέλλουν όσα συνέβαιναν στο "Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας", ζητώντας την απαγόρευση επίσκεψης σχολείων και άλλες ενέργειες. 

Παρακάτω δημοσιεύονται ανακοινώσεις από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ημαθίας και του  Εκπαιδευτικού Όμιλου Ημαθίας:

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ημαθίας για το "Βλαχογιάννειο" Μουσείο


Τις μέρες αυτές δημοσιεύθηκε στον  τύπο η ομόφωνη απόφαση του Σύνδεσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 σχετικά με το περιεχόμενο των εκθεμάτων του «ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΕΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ», που εδρεύει στη Βέροια.
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ στηρίζει απόλυτα την ανακοίνωση της ΣΦΕΑ. Καλεί τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης Ημαθίας να παρέμβουν ώστε να  αποκλείσει το συγκεκριμένο μουσείο από χώρο επισκέψεων των σχολείων. 
Μουσεία στα οποία παραχαράσσεται η ιστορική αλήθεια, προβάλλουν κλίμα μισαλλοδοξίας, προσβάλλουν τον αντιστασιακό αγώνα του λαού μας και υμνούν βασανιστές της Χούντας δεν έχουν θέση στην εκπαιδευτική μας κοινότητα.
Επισυνάπτεται η ανακοίνωση της ΣΦΕΑ.
Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974.
"Στη Βέροια, στις 16-10 – 2012, μέρα απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εγκαινίασε το «ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ», που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.
Στο μουσείο, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, περιέχεται και η συλλογή του κ. Κανέλλου Ντόντου, που εξυμνεί με μισαλλόδοξα κείμενα ως «ήρωες» γνωστούς βασανιστές της Μακρονήσου και της χούντας. Ανάμεσά τους ο Γεώργιος Ντουζέπης - δεξί χέρι του αρχιπραξικοπηματία ταξίαρχου Δημ. Ιωαννίδη στο ΑΕΤΟ και το ΕΣΑ Γυναικών Μακρονήσου - και ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, Διευθυντής της Αστυνομίας Προαστίων Πρωτευούσης την περίοδο της χούντας,
Σύμφωνα με καταγγελία του αείμνηστου Γεωργίου-Αλέξανδρου Μαγκάκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, ο «συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας κατά την διεξαγωγήν της ανακρίσεως και κατά την πρώτην εξέτασίν μου, λαβούσαν χώραν την 27 Ιουλίου 1969, παρουσία 5-6 ετέρων αξιωματικών της Χωροφυλακής, μη ικανοποιούμενος προφανώς εκ των απαντήσεών μου, ηγέρθη εκ της θέσεώς του, με επλησίασε και σύρων με βιαίως από το υποκάμισον με εσήκωσε όρθιον, με έσπρωξε προς την κατεύθυνσιν του τοίχου, μου αφήρεσε τα γυαλιά μου και ήρχισε να με υβρίζη χυδαιότατα... διά μιας αποτόμου κινήσεως εκάρφωσε κυριολεκτικώς το τακούνι του επί των δακτύλων του αριστερού μου ποδός. Το κτύπημά του δεν με εύρεν επί των ονύχων, αλλ' επί των δακτύλων. Ήρχισε δ' εν συνεχεία να περιστρέφη μετά δυνάμεως το τακούνι του επί των δακτύλων μου, τα οποία σημειωτέον ήσαν σχεδόν γυμνά. Καθ' ον χρόνον ακόμη προέβαινεν ούτος εις αυτήν του την ενέργειαν, ήρχισε να με κτυπά διά των χειρών του εις το πρόσωπον και εις το άνω μέρος του σώματός μου, ενώ συγχρόνως με ύβριζε σκαιότατα. Αφού με εκτύπησεν επ' αρκετόν και μετά μεγάλης σφοδρότητος και δυνάμεως, διότι ούτος είναι ιδιαιτέρως εύσωμος και δυνατός άνθρωπος, διά του γόνατος του ενός ποδός του επεχείρησε να μου καταφέρη σφοδρόν κτύπημα εις τα γεννητικά όργανα! Εγώ ενστικτωδώς έκαμα μίαν μικράν κίνησιν προς τα οπίσω και εδέχθην το κτύπημα εις το τριχωτόν τμήμα. Ησθάνθην εντόνους πόνους, οι οποίοι εξηπλούντο και προς την κοιλιακήν χώραν. Εν συνεχεία ούτος με ήρπασε διά των δύο χειρών του από τον λαιμόν και ήρχισε να με σφίγγη...».
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί.
- Για ποιους λόγους επιτρέπεται η λειτουργία ενός μουσείου που, περιφρονώντας το νόμο 1863/18.09.1989, ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1944-1949, προβάλλει στα εκθέματά του ως «εθνικούς ήρωες» βασανιστές, εξυβρίζοντας ταυτόχρονα με γκεμπελικής κοπής χυδαία κείμενα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ως «συνεργάτες της Γκεστάπο, ξενοκίνητους συμμορίτες, συμμορίτες υπό την ηγεσία του Καπετάν Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη), ανθέλληνες και προδότες», κ.ά.
- Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις-ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο με κείμενα και φωτογραφίες που είναι αναρτημένα σε ιστοσελίδες αντισημιτικών - νεοναζιστικών οργανώσεων;
- Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις-ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο που εκθειάζεται ο εγκλεισμός παιδιών στις «παιδουπόλεις της Φρειδερίκης»;
- Πως επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις-ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο-μνημείο μισαλλοδοξίας, κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας και αντιδημοκρατικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς;".

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ


Ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού ΄Ομιλου Ημαθίας

«Βλαχογιάννειο Μουσείο μιλιταριστικής- αντικομμουνιστικής προπαγάνδας και παραχάραξης της Ιστορίας του τόπου μας.»

Η ομόφωνη απόφαση του Σύνδεσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων  Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 για το « Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» που εδρεύει στη Βέροια και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας , ανέδειξε στο πανελλήνιο το πραγματικό περιεχόμενό του και τις επιδιώξεις-στοχεύσεις του διευθυντή του , κ. Ντόντου Κανέλλου- ο οποίος δε διαθέτει καμία ιστορική ή μουσειακή εκπαίδευση- που δεν είναι άλλες  από τη διαστρέβλωση της ιστορίας του λαού μας, των αγώνων του, ο αγοραίος και χυδαίος συνάμα αντικομμουνισμός αλλά και η προβολή-εκθειασμός εκπροσώπων του ναζισμού και του φασισμού.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση: «Στο μουσείο, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, περιέχεται και η συλλογή του Ντόντου Κανέλλου που εξυμνεί με μισαλλόδοξα κείμενα ως “ήρωες” βασανιστές, εξυβρίζοντας ταυτόχρονα με γκεμπελικής κοπής χυδαία κείμενα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ως “συνεργάτες της Γκεστάπο, ξενοκίνητους συμμορίτες υπό την ηγεσία του Καπετάν Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη), ανθέλληνες και προδότες”» και άλλα!
Τα στοιχεία αυτά για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς 
-όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούνταν  σε αυτό επισκέψεις – ξεναγήσεις σχολείων με την άδεια των αρμόδιων εκπαιδευτικών αρχών, και μάλιστα και τα τελευταία 3 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς να εκφραστεί αντίρρηση
-καταγγέλθηκε επίσημα το περιεχόμενό του από μερίδα του τοπικού τύπου( εφημερίδες, site)
- υπήρξε σχετική ενημέρωση μέλους της παράταξής μας στο ΔΣ του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. εδώ και περίπου 1,5 χρόνο.
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας  καταγγέλλει τη λειτουργία του εν λόγω «Μουσείου» και δηλώνει τη στήριξή του στο ΣΦΕΑ και την ανακοίνωση που αυτός εξέδωσε.
Καλεί τις Διευθύνσεις  Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αποκλείσουν το συγκεκριμένο χώρο από χώρο επισκέψεων μαθητών-μαθητριών 
-Καλεί τα ΔΣ των εκπαιδευτικών σωματείων να καταγγείλουν με αποφάσεις τους  τη δράση του και να καλέσουν τους συναδέλφους-μέλη τους να μην πραγματοποιούν επισκέψεις σε αυτό
Καλεί  όλους όσους αναφέρονται στην εκπαίδευση, από όποια θέση ή χώρο, να μην περιοριστούν σε συστάσεις «βελτιωτικού» χαρακτήρα
Περιμένει από την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας να κοινοποιήσει τη θέση της
Τέλος καλεί το αρμόδιο υπουργείο-υπουργεία να πάρουν θέση και να παρέμβουν άμεσα.

Εκπαιδευτικός Όμιλος ΗμαθίαςΚάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Share:

Κ. Γρηγοριάδης - Υπoψ. Δημ. Συμβ. ΒέροιαςΜ. Τζαφερόπουλος - Υπoψ. Δημ. Συμβ. Βέροιας


ΚΕΑ ΒΕΡΟΙΑΣ


Πρακτορείο ΟΠΑΠ "ΤΟ ΓΟΥΡΙ"


ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΕΡΟΙΑ

"Λαϊκά & Αιρετικά" στον ΑΚΟΥ 99.6Διαφημιστείτε στο InVeria.grEasy Education

Tsiflidis SecurityΑΦΟΙ ΜΕΙΜΑΡΙΔΗΤΟΜΗ Φροντιστήριο Μ.Ε.στη ΒΕΡΟΙΑ


Φροντιστήριο ΕΝΑ στη Βέροια


Speedex Βέροια