Βίοι Παράλληλοι (του Γ.Ξ. Τροχόπουλου)


Γράφει ο Γεώργιος - Ξάνθιππος Τροχόπουλος*

Ιούλιος 1965
Αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ενώσεως Κέντρου (171 βουλευτές)
Πρωθυπουργός: Γεώργιος Παπανδρέου
Υπουργός Άμυνας: Πέτρος Γαρουφαλλιάς

Οκτώβριος 2018
Κυβέρνηση Συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Υπουργός Άμυνας: Π.Καμμένος

Στις αρχές του Ιουλίου του 1965 ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ζήτησε από τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πέτρο Γαρουφαλλιά, να παραιτηθεί, για να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο.

Ο Πέτρος Γαρουφαλλιάς αρνήθηκε και έτσι ο Παπανδρέου τον διέγραψε απ’την Ένωση Κέντρου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πολιτική κρίση και ρήξη με τα ανάκτορα, με τον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο, που τελικά κατέληξε στην παραίτηση του Πρωθυπουργού Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965 ενώ επακολούθησαν διάφορες καταστάσεις – Ιουλιανά, Αποστασία, Αποστάτες- με τελική κατάληξη την Χούντα τις 21ης Απριλίου 1967.

Για την ιστορία θα αναφέρω τα εξής:
Η ρήξη στις σχέσεις Πρωθυπουργού και Υπουργού Άμυνας είχε επέλθει πριν τον Ιούλιο και είχε αφορμή τον γιο του Παπανδρέου- Ανδρέα, για την υπόθεση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. (μια υπόθεση, που εκ των υστέρων απεδείχθη πολιτικό και στρατιωτικό φιάσκο) και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση αυτή. 

Είχε προηγηθεί η έκθεση του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα, Διοικητού των Ελληνικών Δυνάμεων της Κύπρου (περίπου 10.000 στρατιώτες με δύναμη πυρός Σώματος Στρατού τότε) προς τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και τον Υπουργό Άμυνας Πέτρο Γαρουφαλλιά. Στην έκθεση αυτή ο Γρίβας ανέφερε ότι ιδρύθηκε συνομωτική οργάνωση από ομάδα αξιωματικών υπό την επωνυμία Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α (Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα Ιδανικά Δημοκρατία Αξιοκρατία) με πολιτικό προϊστάμενο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Έτσι λοιπόν η τότε Αντιπολίτευση, υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, υποστήριζε ότι ήθελε να αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας ο Πρωθυπουργός, για να βάλει αυτή την υπόθεση στο αρχείο, λόγω ανάμειξης του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Υπήρξε τότε ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Βασιλιά Κωνσταντίνου και Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, που όταν δόθηκαν αργότερα στη δημοσιότητα, φάνηκε ότι ο νεαρός Βασιλιάς είχε απευθυνθεί με μεγάλη θρασύτητα προς τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό. Το απόγευμα τις 15ης Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου επισκέφτηκε για πολύ λίγο χρονικό διάστημα τον Βασιλιά και όταν βγήκε απ’τα ανάκτορα δήλωσε: “Eπήλθε διαφωνία. Αύριο θα υποβάλλω την παραίτηση της κυβερνήσεως και θα προβώ εις ανακοινώσεις.’’
Και έτσι, από την άλλη μέρα άρχισε η κατρακύλα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εδώ θα αναφέρω ότι ο Πέτρος Γαρουφαλλιάς υπήρξε στενός φίλος, κουμπάρος και χρηματοδότης επί σειράν ετών του Γεωργίου Παπανδρέου τον οποίον ο τελευταίος συμπεριλάμβανε σε αυτούς που αποκαλούσε «φίλους του μονίππου» δηλαδή τόσοι λίγοι φίλοι που χωρούσαν σε ένα μόνιππο-άμαξα που έσερνε ένα άλογο.

Για να πάμε τώρα στην σημερινή εποχή, στην προ ημερών επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Αμερική, ο Υπουργός αυτός διαφοροποιείται πλήρως από την γραμμή της κυβέρνησης και προκαλεί την οργή του Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και του συνόλου των Αξιωματούχων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την διαφοροποίηση από τα λεγόμενά του δικού του Βουλευτού (βλέπε Τέρενς Κουϊκ).

Αυτό που εξέφρασε στην Αμερική ήταν ότι:
Α). Εάν αποτύχει η «Συμφωνία των Πρεσπών» που συνήψε η Κυβέρνηση με την Κυβέρνηση της FYROM υπάρχει εναλλακτική λύση για τα Δυτικά Βαλκάνια κατά την άποψή του.
Β). Πρότεινε εν αγνοία της Κυβέρνησης να γίνουν βάσεις Αμερικάνικες εκτός από την υπάρχουσα στη Σούδα και σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη κ.α.

Συμπερασματικά, τότε το 1965 και τώρα το 2018 έχουμε να κάνουμε με δυο Πρωθυπουργούς που αδυνατούν να ελέγξουν τους Υπουργούς Άμυνάς τους. Το 1965, το τι επακολούθησε το βιώσαμε όλοι μας.
Σήμερα, θα έχουμε συνέπειες;
Θα περιμένουμε με αγωνία.

Γεώργιος - Ξάνθιππος Τροχόπουλος
12/10/2018 - ΒΕΡΟΙΑ - Νότιας Μακεδονίας

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο