Κίνδυνος για το Τελωνείο της Ημαθίας από το άνοιγμα συνοριακής διάβασης στην Πέλλα;


Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να χαθεί το Τελωνείο της Βέροιας λόγω της σχεδιαζόμενης συνοριακής διάβασης στον γειτονικό νομό της Πέλλας έκρουσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας Γιώργος Κάκαρης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Τετάρτης (7/11/2018).

Ο κ. Κάκαρης, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο την προηγούμενη περίοδο (βλέπε και σχετική φωτό) στο να ανασταλούν τα σχέδια του Υπ. Οικονομικών για συγχώνευση του Τελωνείου Βέροιας με το αντίστοιχο της Σκύδρας (με έδρα στην Σκύδρα), σημείωσε πως αυτό που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί ευθέως πριν από 3 χρόνια, πάει να γίνει τώρα δια της πλαγίας οδού, καθώς εφόσον ανοίξει συνοριακή διάβαση η Πέλλα θα έχει και το αντίστοιχο τελωνείο! Κατά τον Γιώργο Κάκαρη, αν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες στον κτίριο της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. στην Κουλούρα και είχε εγκατασταθεί το Τελωνείο εκεί, η Ημαθία θα ήταν σε θέση ισχύος, σε αντίθεση με την σημερινή κατάσταση, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να εφαρμοστούν οι αρχικές σκέψεις του Υπ. Οικονομικών. 

Στον Γιώργο Κάκαρη απάντησε τόσο ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, όσο και ο αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης (ο οποίος έχει επιχείρηση πλησίον του ακινήτου της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. στην Κουλούρα). 

Ο Κώστας Βοργιαζίδης έριξε την ευθύνη στο Υπουργείο, που καθυστέρησε ένα χρόνο να πάρει ξεπεράσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ενώ σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει δοθεί δέσμευση ότι θα γίνει εκεί το Τελωνείο, ώστε οι επιχειρηματίες να βάλουν τα χρήματα και να γίνουν οι εργασίες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του Άρη Λαζαρίδη, ο οποίος σημείωσε ότι έχουν κουραστεί οι επιχειρηματίες από την αναμονή των αποφάσεων του Υπουργείου. 

Η παρέμβαση Κάκαρη στο Δημοτικό Συμβούλιο:

"Τον Οκτώβρη του 2015  το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε έγγραφο προς το Δήμο Βέροιας με θέμα τη συγχώνευση των Τελωνείων Βέροιας και Σκύδρας και την εγκατάσταση του νέου τελωνείου στις κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. 
Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο ζήτησε πριν την έκδοση της σχετικής Απόφασης συγχώνευσης, στοιχεία από τον δήμο Βέροιας και την Περιφερειακή Ενότητας Ημαθίας που αφορούν τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης. 
Μου ζητήθηκε από το δήμαρχο λόγω της γνωριμίας και σχέσης με τον τότε Αν.Υπουργό κ.Αλεξιάδη για το θέμα αυτό να κλειστεί ραντεβού στο Υπουργείο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 31/10/2015 με την παρουσία όλων των βουλευτών όπως και αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου. 
Να επισημάνω ότι το Τελωνείο το διεκδικούσε η Πέλλα με ιδιόκτητο κτίριο. Πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια και αφού είχε εξασφαλιστεί η παραμονή από το 2015, ψάχνουν κάποιοι δικαιολογίες, έχουν ευθύνες για την τεράστια καθυστέρηση. Το Υπουργείο Οικονομικών περίμενε από Δήμο και Περιφέρεια τις αποφάσεις παραχώρησης του ακινήτου προς αυτό.
Το Μάρτιο του 2017 επειδή ανησυχούσε το Επιμελητήριο, έκανε συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαδικασιών για την στέγαση του ενοποιημένου Τελωνείου στο χώρο της πρώην Περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας.
Τον Απρίλιο του 2017 επιτέλους πάρθηκαν οι αποφάσεις απο περιφέρεια και απο Δήμο εγκρίνοντας  την παραχώρηση τμήματος του ακινήτου της «Αμάλθεια Α.Ε.» για τη στέγαση του τελωνείου Ημαθίας .
Τον Οκτώβρη 2017 έβαλα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και προειδοποίησα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί, καλώντας το Δήμαρχο να μην κρύβεται για την ώρα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείου, όπου όταν λυθούν δεν πρόκειται ως συνήθως να πράξει τίποτε. 
Στις αρχές Μαΐου 2018 άναψε «Πράσινο φως» από το Υπουργείο για μεταστέγαση του Τελωνείου Ημαθίας στην Κουλούρα με την κατάθεση και ψήφιση σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών από τους βουλευτές του Νομού, Φρόσω Καρασαρλίδου, Χρήστο Αντωνίου και Γιώργο Ουρσουζίδη στην ολομέλεια της Βουλής.
Στις 31/10/2018 ανακοινώθηκε από την κ.Τζάκρη βουλευτού Πέλλας η συνάντηση της με τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο και η συμφωνία του για τη διάνοιξη νέας συνοριακής διάβασης στα σύνορα Ελλάδας- fYROM από την Πέλλα. Αντιλαμβανόμαστε πως σταθμός χωρίς τελωνείο δεν μπορεί να γίνει, άρα αποκτά προβάδισμα η Πέλλα έναντι της Ημαθίας. Αντιλαμβανόμαστε φαντάζομαι την άμεση σύνδεση με τις εξαγωγές.  Ό,τι δεν κατέστη δυνατόν δια της ευθείας οδού, θα επιτευχθεί δια της πλαγίου, όχι επειδή "μας την έφερε" κάποιος, απλά επειδή εμείς δεν κάναμε αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε.

Κύριε Δήμαρχε το Υπουργείο έπραξε, εσείς:
Τι κάνατε 1,5 χρόνο και δεν αποφασίζατε την παραχώρηση;
Τι κάνετε 7 μήνες από την ψήφιση της τροπολογίας;

Οι δικαιολογίες περισσεύουν σε αντίθεση με την ανικανότητα διοίκησης του Δήμου. Ελπίζω να μην πληρώσει ο επιχειρηματικός κόσμος της Ημαθίας την απάθεια σας και χαθεί το τελωνείο στην Ημαθία."

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο