"Δι' ευχών" Μητροπολίτη και δωρητών λειτουργεί και πάλι το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας


Συνέντευξη Τύπου και ξενάγηση στους χώρους του " Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος - Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης" της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας έγινε το πρωί της Τρίτης (11/12/2018), από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, τον πρώην Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος Βασίλειο Νικόλτσιο, τον απόγονο των δωρητών του κτηρίου  κ. Βλαχογιάννη και τον συλλέκτη - υπεύθυνο του Μουσείου Κανέλλο Ντόντο.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων αρχικά έκανε ανασκόπηση στην ιστορία του Μουσείου, το πως η οικογένεια Βλαχογιάννη δώρισε το κτίριο στη Μητρόπολη για να γίνει Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το πως έφτασαν στο να φιλοξενηθεί η συλλογή στρατιωτικού υλικού του Κανέλλου Ντόντου στον συγκεκριμένο χώρο. Αναφερόμενος στο κ. Ντόντο, αλλά και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ντόρο που είχε προκληθεί το περασμένο καλοκαίρι, όταν και ανακοινώθηκε ότι το Μουσείο αναστέλλει τη λειτουργία του, ο κ. Παντελεήμων παρείχε την στήριξη του στο πρόσωπο του συλλέκτη, τον οποίο και συνεχάρη για την εξαιρετική συλλογή του.

Αντίστοιχη στήριξη έδωσε στον Κανέλλο Ντόντο και ο πρώην Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος Βασίλειο Νικόλτσιο, απόστρατος αξιωματικός και ο ίδιος, όπως και ο κ. Ντόντος. Μάλιστα, τόσο ο Μητροπολίτης όσο και ο κ. Νικόλτσιος ανέφεραν ότι τα όποια λάθη υπήρξαν δεν μπορούν να αμαυρώσουν το σπουδαίο έργο, διάθεση που δεν είχε ωστόσο ο ίδιος ο συλλέκτης, ο οποίος δεν παραδέχτηκε ότι έσφαλε κάπου, παρά μόνο δικαιολογήθηκε για τον όρο "κομουνιστοσυμμορίτες", αναφέροντας ότι είναι όρος που χρησιμοποιούνταν και μάλιστα ανέφερε ότι είναι νόμιμο να χρησιμοποιείται. Ωστόσο, ο όρος αποκασταστάθηκε με τον επιστημονικά αποδεκτά όρο "εμφύλιος".

Ευχαριστίες και ικανοποίηση για τον Κανέλλο Ντόνο εξέφρασε και ο απόγονος των δωρητών που παρέστη στην συνέντευξη Τύπου και την ξενάγηση.

Μετά το τέλος της συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντόντος ξενάγησε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Μουσείο, ώστε αφενός να το γνωρίσουν και αφετέρου να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό...

Επίσης, ο Μητροπολίτης προσέφερε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ το λεύκωμα με ανέκδοτες φωτογραφίες από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, που είχε εκδοθεί κατά την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου.





















Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο