Η πρώτη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability»


Η πρώτη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability» με θέμα την αειφορία του νερού, στο οποίο το 5ο  ΓΕ.Λ. Βέροιας συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Usak της Τουρκίας. 

Μετέβησαν 25 συνολικά μαθητές από Ελλάδα, Δανία, Ιταλία, Λετονία και Πορτογαλία οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των συμμαθητών/συνεργατών τους στην Τουρκία.

Έτσι, πέντε μαθητές και δύο καθηγητές του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας επισκέφτηκαν το σχολείο Bedriye ve Kadir Uysal Ortaokulu, στην πόλη Usak της Τουρκίας από την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών και καθηγητών και η συμμετοχή όλων ήταν εντυπωσιακή· συγκεκριμένα την πρώτη μέρα σε ένα κατάμεστο θέατρο της πόλης τους μαθητές υποδέχτηκαν γονείς και εκπρόσωποι της τοπικής αρχής· τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους  Blaundus, Laodikeia, Hierapolis, χώροι με έντονη ελληνική παρουσία. Εντυπωσιακή ήταν η επίσκεψη στο Φαράγγι Canyon μήκους 40 km καθώς και στην υπόγεια σπηλιά Kaklik· το εντυπωσιακότερο όμως ήταν η επίσκεψη στο Pamukkale, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης με πολλές φυσικές “κολυμπήθρες” και θερμά ιαματικά νερά.

Επίσης το πρόγραμμα περιελάμβανε πολλά workshops, πειράματα και παρουσιάσεις σχετικά με το νερό. Η ολοκλήρωση του προγράμματος συνοδεύτηκε με ένα πλούσιο γεύμα όπου όλες οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να γευτούν την παραδοσιακή τουρκική κουζίνα.

Θα πρέπει να τονιστεί η θερμή υποδοχή και φιλοξενία που απόλαυσαν οι αποστολές από τις τουρκικές οικογένειες και ιδιαίτερα η ελληνική αποστολή. Η ικανοποίηση των μαθητών του σχολείου και των οικογενειών τους ήταν έκδηλη, καθώς οι οικογένειες των τούρκων μαθητών βρίσκονταν σε στενή επαφή με τους Έλληνες γονείς.  

Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι μαθητές Κίρτσιου Αιμιλία, Βαλαβάνη Άνια, Καλογήρου Αναστασία, Λαζόπουλος Αντώνης και Βασιλείου Μαριλένα και οι καθηγητές Γκανάς Αποστολος, διευθυντής του σχολείου και Ασικίδης Μιχαήλ, βιολόγος του σχολείου. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ..


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο