ex-Αιρετικά: Πολιτικά ευφυής VS πολιτικά μπουμπούνα (ορισμός, χαρακτηριστικά, πως τους ξεχωρίζεις)


Στην πολιτική, όπως και σε πολλές άλλες εκφάνσεις της ζωής, υπάρχουν - κατά βάση - δύο τύποι, οι πολιτικά ευφυείς και οι πολιτικά μπουμπούνες

Ορισμός
Πολιτικά ευφυείς, είναι αυτοί που προσπαθούν και σε μεγάλο βαθμό πετυχαίνουν να έχουν τον έλεγχο του προγραμματισμού τους, θέτουν πολιτικούς και επικοινωνιακούς στόχους, έχουν σχέδιο και λειτουργούν βάσει αυτού και, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, έχουν πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό προς την επίτευξη του στόχου τους. 

Πολιτικά μπουμπούνες, είναι αυτοί που είτε έχουν πολλές προοπτικές ή γενικά είναι περιορισμένα τα πράγματα και παρά ταύτα, λειτουργούν χωρίς σχέδιο, άγονται και φέρονται κολακευόμενοι από τον κάθε επιτήδειο που βρίσκεται πάντα δίπλα για να τους υπενθυμίζει πόσο σπουδαίοι είναι, δεν έχουν σαφή ή ρεαλιστικό στόχο και, κατά συνέπεια, δεν πετυχαίνουν κανένα στόχο. Η όποια επιτυχία είναι προϊόν τύχης και, ως γνωστό, η τύχη μπορεί να ευνοεί τους τολμηρούς, αλλά όχι τους ηλίθιους. 

Χαρακτηριστικά 
Βασικά χαρακτηριστικά των πολιτικά ευφυών είναι η ψυχραιμία, η υπομονή, η μεθοδικότητα, η ανοχή σε πρόσκαιρες ήττες, η στοχοπροσήλωση. 

Στον αντίποδα, ο πολιτικά μπουμπούνας είναι ανυπόμονος, εκνευρίζεται εύκολα, επηρεάζεται από τις καταστάσεις σε τέτοιο βαθμό που να ξεχνάει τι πραγματικά θέλει, θαμπώνεται εύκολα και τα θέλει όλα, χωρίς όμως να έχει καμία σταθερότητα, είναι αλλοπρόσαλλος πολλές φορές και ό,τι χτίζει πολύ συχνά το γκρεμίζει με μία άστοχη ενέργεια. 

Ο πολιτικά ευφυής συνήθως περιμένει την κατάλληλη στιγμή, σε αντίθεση με τον πολιτικά μπουμπούνα που αδημονεί και ενεργεί στο λάθος timing. Ο πρώτος μάλιστα πολλές φορές ποντάρει στην ηλιθιότητα του δεύτερου, αν μεν τον έχει στην ομάδα του για να κάνει την βρώμικη δουλειά (είναι η καλύτερη περίπτωση "χρήσιμου ηλίθιου"), ενώ αν τον έχει αντίπαλο, για να βάλει το... αυτογκόλ. 

Πως να τους ξεχωρίσεις
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τον πολιτικά ευφυή από τον πολιτικά μπουμπούνα εκ πρώτης όψεως. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, η διαφορά είναι εμφανής. 

Το 2019 θα είναι χρονιά τριπλών εκλογών, βουλευτικών, αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών. Παρατηρείστε τους υποψηφίους, είτε βουλευτές και ευρωβουλευτές, είτε περιφερειάρχες και δημάρχους ή περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Σίγουρα θα κάνετε μια καλή αρχή στην ανάπτυξη της ικανότητας να ξεχωρίζεται αυτές τις δύο κατηγορίες...

ΥΓ: Υπάρχει και μία ουδέτερη κατηγορία, των πολιτικά ανύπαρκτων, αλλά δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε ιδιαίτερα. Άλλωστε, πόσα να πεις για το τίποτα; 


ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο