Η Υπαίθρια Άσκηση και η συμβολή της στην βελτίωση της Υγείας του γενικού πληθυσμού


Του Αλέξανδρου  Καραϊωσήφ*  

Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε η πολύ πρόσφατη τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων άσκησης από τον Δήμο Βέροιας, στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων.

Γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και από πλήθος πολιτών.  Δε θα σταθώ στα σχόλια για το timing του έργου, αλλά ως Καθηγητής Ειδικής Φ.Α.-Θεραπευτικής Γυμναστικής και ταγμένος υπέρ της μαζικής-λαϊκής-ερασιτεχνικής άθλησης και της άθλησης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (Τρίτη Ηλικία, ΑμεΑ, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις), θα προσπαθήσω να αποτυπώσω με πολύ απλά λόγια τη σημαντικότητα των υπαίθριων οργάνων άσκησης, αλλά και την αναγκαιότητα τους για την υγεία του γενικού και ειδικού πληθυσμού.

To Outdoor Workout (η υπαίθρια άσκηση με του συγκεκριμένου τύπου όργανα) είναι μια νέα τάση στο χώρο της άσκησης του μαζικού πληθυσμού που κάνει θραύση στο εξωτερικό. Πολλές αναπτυγμένες -αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες- έχουν υιοθετήσει αυτού του είδους αθλητικά πάρκα στα πλαίσια των προσπαθειών να κρατηθεί ο πληθυσμός υγιής (βλ. απαγόρευση καπνίσματος κ.α.), γιατί ένας άρρωστος πολίτης κοστίζει περισσότερο στο κράτος (περίθαλψη, απουσία από την εργασία κ.α.). 

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές πόλεις έχουν εμφανιστεί παρόμοια αθλητικά πάρκα όπου οι πολίτες, έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν . Τώρα ήρθαν και στην πόλη μας.
 Η Υπαίθρια Προπόνηση βασίζεται σε μια βασική αρχή:  Ότι η φύση είναι η πιο ισχυρή πηγή για την προσωπική υγεία και την καλή φυσική κατάσταση. Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο τονώνει τη σωματική και συναισθηματική κατάσταση του ασκούμενου και επιπλέον τον βοηθαέι στο να σέβεται το περιβάλλον μέσω της αλληλεπίδρασης μαζί του. Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από διάφορες επιστημονικές μελέτες, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η "οικολογική άσκηση", μειώνει τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας και βελτιώνει την αίσθηση του ατόμου για ευημερία. 

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές μετά την συλλογή των δεδομένων από 10 μελέτες και 1252 συμμετέχοντες που ακολούθησαν πρόγραμμα γυμναστικής, διαπίστωσαν ότι:

2/3 συμμετέχοντες ανέφεραν βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους
2/3 ανέφεραν βελτίωση της διάθεσής τους
3/4 ανέφεραν μικρότερο το αίσθημα της κατάθλιψης, της έντασης και του θυμού

Τα υπαίθρια γυμναστήρια, στοχεύουν στην προσέλκυση ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων στον αθλητισμό, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να γυμναστεί στην ύπαιθρο, μόνος ή με παρέα. Βασικός στόχος ενός υπαίθριου γυμναστηρίου είναι η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και η χωρίς έξοδα άθληση όλων των πολιτών ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, οποιαδήποτε ώρα μέσα στην ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, με σιγουριά ακολουθώντας τις οδηγίες κάθε οργάνου. 

Τα συγκεκριμένα όργανα πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι σχεδιασμένα να γυμνάζουν κάθε μυϊκή ομάδα του σώματος χωρίς επίβλεψη και χωρίς κανένα κίνδυνου τραυματισμού.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι τα υπαίθρια πάρκα άθλησης ήταν κάτι που έλειπε από τον αθλητισμό της πόλη μας (ένα από τα πολλά βλ. Δημοτικό Κολυμβητήριο) και σίγουρα είναι ένα βήμα ανάπτυξης και αναβάθμισης του πολιτισμικού επιπέδου της Βέροιας. 

Καραϊωσήφ Αλέξανδρος M.Res.
Καθ. Ειδ. Φ.Α.-Θεραπευτικής Γυμναστικής 
Προπονητής ΑμεΑ 
Ιδρυτής "Εν Σώματι Υγιεί"

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο