Πως να βρω την δουλειά των ονείρων μου


Όσοι αναζητούν για δουλειά μπορεί να σπαταλήσουν πολύ χρόνο στο να αποστείλουν βιογραφικά, χωρίς όμως να παίρνουν πάντα μια απάντηση, πόσο μάλλον να τους καλέσουν σε συνέντευξη. Οι εργοδότες μπορεί να λαμβάνουν χιλιάδες βιογραφικά ανά θέση εργασίας και έτσι δίνουν σημασία σε όσα πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας και η δημιουργία ενδιαφέροντος στον εργοδότη απαιτεί προσεκτική σκέψη, έρευνα και στρατηγική. Για να συμβάλετε στη μεγιστοποίηση της αναζήτησης εργασίας σας και να έρθετε στην επιθυμητή πορεία της σταδιοδρομίας σας, σκεφτείτε να ακολουθήσετε αυτά τα πέντε βήματα.

1. Κατανοήστε τα κριτήρια αναζήτησης εργασίας σας

Καταγράψτε τις πέντε κορυφαίες προτεραιότητές σας είτε πρόκειται για εταιρική κουλτούρα, μισθό είτε για συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αν καταλαβαίνετε τι σας παρακινεί ως υπάλληλο, θα είναι ευκολότερο να στοχεύσετε σε ευκαιρίες που ταιριάζουν στις ικανότητες και τις φιλοδοξίες σας.

Όμως από την άλλη θα πρέπει να είστε και ευέλικτοι. Δεν θέλετε η ιδιαιτερότητά σας να σας κοστίσει την δουλειά των ονείρων σας. Αν δηλαδή σας καλέσουν για συνέντευξη σε μια δουλειά σε μια εταιρεία για την οποία θέλετε να εργαστείτε, αλλά η θέση δεν ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις σας, να είστε ειλικρινείς με τον υπεύθυνο προσλήψεων για την εμπειρία και την επιθυμία σας να εργαστείτε εκεί αλλά όχι στην συγκεκριμένη θέση. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα μιας καλύτερης ευκαιρίας να ανοίξει μέσα σε αυτή την εταιρεία. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε σπουδάσει οινοποιία και σας κάλεσαν σε μια κάβα Αθήνα στο τμήμα πωλήσεων επειδή έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι αυτό που οραματίζεστε για τον εαυτό σας, μην την αποδεχτείτε, προτιμήστε να ψάξετε ακριβώς αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

2. Δημιουργήστε μια λίστα εργασιών που πληρούν τα κριτήρια σας

Μόλις είστε σε θέση να οριοθετήσετε αυτό που ψάχνετε σε μια εργασία, χρησιμοποιήστε αυτά τα κριτήρια για να σας καθοδηγήσουν στην αναζήτησή σας. Δημιουργήστε μια λίστα για να παρακολουθείτε τις πληροφορίες. Αν για παράδειγμα έχετε σπουδάσει οικονομικά και σας αρέσει να ασχοληθείτε με το digital marketing στην Ελλάδα τότε θα μπορούσατε να ψάξετε τις εταιρείες που ασχολούνται με αυτό και να στείλετε βιογραφικό και ας μην υπάρχει κάποια θέση κενή. Με αυτό δείχνετε ότι σας αρέσει το αντικείμενο και η φιλοσοφία της εταιρείας και δεν διστάζετε να διεκδικείτε αυτό που θέλετε. Φυσικά αυτό ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε δουλειά.

3. Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή εργασίας

Η ανάγνωση της περιγραφής της εργασίας κατά τη διάρκεια της αναζήτησης μπορεί να χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά σας προσφέρει μακροπρόθεσμα ένας μεγάλο πλεονέκτημα, δεν θα υποβάλετε αίτηση για θέσεις εργασίας για τις οποίες είστε απίθανος υποψήφιος. Που σημαίνει ότι αν η αγγελία ζητάει ηλεκτρολόγος Αθήνα και εσείς μένετε στην επαρχία τότε πιο το νόημα να στείλετε βιογραφικό;

4. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας και τη συνοδευτική επιστολή

Σχηματίστε το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή σας και συνεχίστε να μιλάτε για την εταιρεία, τη θέση εργασίας, τις λέξεις-κλειδιά και τις απαιτήσεις της εργασίας. Η ύπαρξη πολλαπλών “εκδόσεων” του βιογραφικού σας μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προσαρμογής της εμπειρίας σας σε ένα συγκεκριμένο ρόλο.

5. Ενεργοποιήστε το δίκτυο παραπομπής σας

Δεν δημοσιεύονται πολλά ανοίγματα για θέσεις εργασίας, για το λόγο αυτό είναι σημαντική η παρακολούθηση σχετικών εκδηλώσεων και διασκέψεων του κλάδου, διαλέξεις και σεμινάρια σχετιζόμενα με τη σταδιοδρομία, εκδηλώσεις αποφοίτων ή εκπαιδευτικές συναντήσεις. Αφήστε τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι ψάχνετε και ρωτήστε για ανοιχτές θέσεις.

Επίσης, αφήστε τους φίλους σας να γνωρίζουν ότι ψάχνετε και να ρωτήσετε αν μπορείτε να στείλετε email με το βιογραφικό σας για να δώσετε μια ενημερωμένη ιδέα της εμπειρίας και των δεξιοτήτων σας. Οι πιθανότητες είναι, τουλάχιστον ένας από τους φίλους σας είναι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που γνωρίζουν όλους και γνωρίζουν πολλούς ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση.


Η αναζήτηση για δουλειά είναι πάντα μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία που μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, από μέρες σε μήνες. Το σημαντικότερο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι δεν πρέπει να αγχώνεστε αν δεν βρίσκετε κάτι, να επιμένετε και να μην χάνετε τις ελπίδες σας. Και αν βλέπετε ότι οι προσπάθειες σας δεν αποδίδουν καρπούς πηγαίνετε ένα κοντινό ταξιδάκι μέχρι την Σαντορίνη ή σε όποιο νησί σας αρέσει για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να επανέλθετε πιο αποφασισμένοι.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο