Τι πρέπει να γνωρίζεις για να είσαι ασφαλής στο Internet


Τώρα που η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, πολλοί από μας έχουμε εξελιγμένα τηλέφωνα και υπολογιστές. Επίσης πολλά σχολεία σήμερα έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογία. Ενώ πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι οι συσκευές αυτές είναι κυρίως για να παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια ή για κοινωνική δικτύωση, η πραγματικότητα είναι ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται για αγορές, ψυχαγωγία αλλά και για να μάθουμε πράγματα που δεν ξέρουμε.

Βέβαια επειδή ακριβώς το internet και η τεχνολογία είναι τόσο πολύ στη ζωή μας αυτό έχει και κάποιους κινδύνους, κυρίως όταν δεν το αντιμετωπίζουμε με τον σωστό τρόπο. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν συνεχώς ευάλωτους στόχους για να επιτεθούν και να κλέψουν πληροφορίες. Επομένως πρέπει να διατηρούμε τις συσκευές μας και τις πληροφορίες μας ασφαλείς.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας όταν χρησιμοποιούμε το internet.

Ασφάλεια κωδικού πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι τα κλειδιά για την ψηφιακή σας ζωή. Βεβαιωθείτε ότι έχουν μήκος τουλάχιστον 10 χαρακτήρων - συμπεριλαμβανομένων γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων για να είναι πιο δύσκολο να σπάσουν.

Μην μοιράζεστε κωδικούς πρόσβασης με φίλους. Είναι το ίδιο με το να τους δώσετε τα κλειδιά στο σπίτι σας ή στο αυτοκίνητό σας, καθώς και τη δύναμη να βλέπουν όσα έχετε μοιραστεί online. Για τους ίδιους λόγους, μην αποθηκεύετε τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης σε κοινόχρηστους υπολογιστές και πάντα να αποσυνδέεστε όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή κάποιου άλλου.

Ασφάλεια στο κινητό

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το smartphone σας είναι να ξέρετε πού είναι ανά πάσα στιγμή. Επίσης, ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης και βεβαιωθείτε ότι έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να μπορείτε να τον επαναφέρετε από άλλες συσκευές αν τον χάσετε.

Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνετε λήψη εφαρμογών. Συχνά δημιουργούνται εφαρμογές που μοιάζουν πολύ με μια γνήσια δημοφιλής εφαρμογή, αλλά είναι μάλλον κακόβουλο λογισμικό που θα κλέψει τα προσωπικά σας στοιχεία.

Απενεργοποιήστε το bluetooth στις συσκευές σας, ειδικά σε δημόσιους χώρους, το τηλέφωνό σας μπορεί εύκολα να γίνει προσβάσιμο από ανεπιθύμητα πρόσωπα.

Ασφάλεια στον υπολογιστή

Όπως χρησιμοποιούμε συστήματα συναγερμού για το σπίτι μας έτσι πρέπει να προστατεύσουμε και τον υπολογιστή μας. Βάλτε ένα κάλυμμα στη κάμερα web του υπολογιστή, για να τον προστατέψετε όσο τον δυνατόν περισσότερο. Μην ανοίγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που δεν γνωρίζετε και ελέγξτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα. Ειδικά, μην κάνετε λήψη των συνημμένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν περιμένετε να λάβετε. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που δεν αναγνωρίζετε. Εάν πρέπει να ακολουθήσετε έναν σύνδεσμο, αντιγράψτε και επικολλήστε τη διεύθυνση URL του συνδέσμου για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για έναν νόμιμο ιστότοπο.

Ασφάλεια στα social media

Όταν είστε στα κοινωνικά μέσα, μην συνομιλείτε με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε στην πραγματικότητα.

Επίσης για να προστατεύσετε το ιδιωτικό σας απόρρητο και να ελαχιστοποιήσετε τα ψηφιακά σας αποτυπώματα, μην τοποθετείτε ενοχλητικές εικόνες του εαυτού σας ή οποιοδήποτε άλλο αμφισβητήσιμο υλικό. Να είστε ενήμεροι για τα cyberbullies και τους online stalkers. Περιορίστε το πόσα αποκαλύπτετε για τις καθημερινές σας συνήθειες ή ταξίδια. Και αν αισθάνεστε ποτέ άβολα ή απειλείστε από κάποιον, σταματήστε αμέσως την επικοινωνία με το άτομο αυτό και ενημερώστε τους αρμόδιους φορείς.

Κάτι ακόμα, που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι και η προστασία ενός ιστότοπου είναι πολύ σημαντική. Για παράδειγμα έχετε έναν ιστότοπο που τον έχετε ονομάσει  ηλεκτρολόγος Αθήνα και παρέχετε υπηρεσίες. Επειδή μιλάμε για επαγγελματική δραστηριότητα και θέλετε να σας βρίσκουν πελάτες, υποχρεωτικά κοινοποιείτε τα στοιχεία σας όπως είναι η διεύθυνση, το τηλέφωνο αλλά και η επωνυμία σας. Γι’ αυτό λοιπόν δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να χάσετε τον έλεγχο αυτών των δεδομένων.

Θα πρέπει πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα να χτίσετε ένα ισχυρο site το οποίο να μην κινδυνεύει να γίνει στόχος κακόβουλων λογισμικών. Επομένως ένας αξιόπιστος πάροχος φιλοξενίας ιστοσελίδων είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε πολύ.


Γενικά το διαδίκτυο μας έχει λύση τα χέρια σε πολλά ζητήματα και δεν υπάρχει λόγος να το φοβόμαστε, απλά θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί αλλά και ενημερωμένοι.  

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο