Συνεδρίασε στη Βέροια το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας με κύριο θέμα το Τελωνείο (φώτο)


Στη Βέροια συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας (18/2/2019) το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου της πόλης. 

Αφορμή για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στη Βέροια ήταν το θέμα που αφορούσε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Αγορά της Κουλούρας και συγκεκριμένα την επικαιροποίηση παλαιότερης απόφασης για παραχώρηση του χώρου με απώτερο σκοπό την δημιουργία Τελωνείου. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του νεαρού αθλητή Χρήστου Πετρίδη, από τη Νάουσα, έπειτα από σχετική πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της Ημαθίας έθεσε στο Σώμα τα προβλήματα του Αγροτικού κόσμου, ενώ παρέμβαση έγινε και για το εργοστάσιο Ζάχαρης της ΕΒΖ στο Πλατύ και το επαπειλούμενο κλείσιμό του. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος για το κτίριο που ευελπιστούν οι τοπικοί φορείς να εγκατασταθεί το Τελωνείο Βέροιας, αποφασίστηκε να γίνει η παραχώρηση από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τμήματος του χώρου στην Αγορά της Κουλούρας (η Περιφέρεια είναι πλειοψηφούσα μέτοχος), με σκοπό να εγκατασταθεί εκεί το Τελωνείο της Βέροιας. 


Στη συζήτηση μετείχε και το Επιμελητήριο Ημαθίας, δια του Προέδρου του Γιώργου Μπίκα, ο οποίος ζήτησε να παραχωρηθούν μετοχές της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. (στην οποία ανήκει το κτίριο της Κουλούρας και ανήκει σε Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Δήμο Βέροιας και την - υπό εκκαθάριση - ΕΑΣ Βέροιας) στο Επιμελητήριο Ημαθίας, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην όλη διαδικασία. Απαντώντας στο αίτημα του Επιμελητηρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για παραχώρηση μετοχών, χωρίς όμως να χάσει η Περιφέρεια το πλειοψηφικό πακέτο. Ο Ημαθιώτης Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Σάκης Χειμώνας πρότεινε οι μετοχές της ΕΑΣ να αποκτηθούν από Περιφέρεια και Δήμο και να δοθούν στο Επιμελητήριο. Από την συζήτηση προέκυψε ότι σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις. 

Ο Τάσος Γιάγκογλου, μέλος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, αλλά και εκπρόσωπος των επιχειρηματιών που έχουν αναλάβει να πληρώσουν και να υλοποιήσουν το έργο της αποκατάστασης της Αγοράς της Κουλούρας δήλωσε ότι όταν υπάρξει απόφαση της κυβέρνησης δημοσιευμένη στο ΦΕΚ για την μεταφορά του Τελωνείου στην Κουλούρα, δεσμεύονται ως επιχειρηματίες ότι θα ολοκληρωθεί το έργο μέσα σε 18 μήνες. 


Σε πολιτικό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ξεκαθάρισε πως το θέμα αφορά την Ημαθία, δημιουργείται χώρος για εγκατάσταση του Τελωνείου της Βέροιας και όχι για να κλείσουν Τελωνεία άλλων περιοχών, κάτι το οποίο ζήτησε να μπει στην απόφαση και θα είναι δεσμευτικό. "Δεν δημιουργείται το Τελωνείο της Βέροιας για να κλείσουν άλλα τελωνεία", είπε ο κ. Τζιτζικώστας, επεξηγώντας ότι δεν πρέπει καμία κυβέρνηση να θεωρήσει ότι αυτή η απόφαση για τη Βέροιας είναι αποδοχή από την Περιφέρεια οποιασδήποτε σκέψης για κλείσιμο τελωνείων σε άλλες περιοχές της Κ. Μακεδονίας.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης αναφέρθηκε στους λόγους που Δήμος Βέροιας, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και επιχειρηματίες ανέλαβαν το κόστος της αποκατάστασης του "φιλέτου" της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. στην Κουλούρα, ενώ σημείωσε ότι το κράτος θα έπρεπε να αναλάβει το κόστος, έστω και τώρα. Ο Δήμαρχος απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι η εταιρία TERNA, που έχει εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στην Ημαθία, προτίθεται να διαθέσει το ποσό των 200 χιλ. ευρώ για το έργο, στο πλαίσιο της "κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης" της εταιρίας.


Τελικά, η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την παράταξη της Δέσποινας Χαραλαμπίδου (πλην του Σάκη Χειμώνα) να ψηφίζει κατά, υπό το σκεπτικό ότι θα ήθελαν να αναλάβει το κόστος αποκατάστασης του κτιρίου το κράτος και να υπάρχει τίμημα για την παραχώρηση, ενώ αρνητική ήταν και η παράταξη της ΛΑΣ.

Φωτογραφίες από την συνεδρίαση











Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο