Το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου: Ένας παράδεισος για τους σκιέρ


Το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου εγκαινίασε την λειτουργία του το 1934, την χρονιά που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά Πανελλήνιοι Αγώνες σκι. Είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας.

Το πρώτο λιφτ σε όλη την χώρα τοποθετήθηκε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου το 1955. Είχε μήκος επτακόσια πενήντα μέτρα και έφτανε σε υψόμετρο χιλίων εξακοσίων μέτρων. Το 1968 έγινε επέκταση μήκους πεντακοσίων μέτρων και τώρα φτάνει σε υψόμετρο χιλίων επτακοσίων τριάντα μέτρων. 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου υπάγεται διοικητικά στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Διοικείται από μια επταμελή επιτροπή, με διετή θητεία. 

Προσφέρει μια μεγάλη επιλογή από πιστοποιημένες πίστες για περιηγητικό και αθλητικό σκι, όπως και χαραγμένες διαδρομές για σκι εκτός πίστας, ορισμένες από τις οποίες είναι κοινές με το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, που περνάει μέσα από το Κέντρο.

Η εξαιρετική ποιότητα χιονιού, η χαμηλή υγρασία, οι ανοικτοί ορίζοντες και οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν συνήθως, αλλά και οι πολλές και διαφορετικές πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, εγγυώνται την ψυχαγωγία χιλιάδων επισκεπτών που το επισκέπτονται καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα. Για την εξυπηρέτησή τους υπάρχουν χώροι στάθμευσης συνολικής έκτασης 36 στρεμμάτων.

Hπρόσβαση στο Χιονοδρομκό Κέντρο γίνεται από την Εγνατία Οδό ή από την επαρχιακή οδό Βέροιας Σελίου. Δευτερεύουσα πρόσβαση υπάρχει από την επαρχιακή οδό Νάουσας – Σελίου.

Στο χωριό Σελί ή Κάτω Βέρμιο, περίπου ενάμιση χιλιόμετρο από το Χιονοδρομικό Κέντρο υπάρχει πληθώρα παραδοσιακών ξενώνων, εστιατόρια, καφέ και μπαρ, που κάνουν ευχάριστη την διαμονή των επισκεπτών. Ανάλογη υποδομή υπάρχει και στον δρόμο για τη Νάουσα.

Και για τις ώρες χαλάρωσης, κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του δίπλα στο τζάκι, παίζοντας ένα από τα πολλά, ποιοτικά παιχνίδια που προσφέρει το onlinecasino Novibet, παιχνίδια με υψηλές αποδόσεις και γραφικά άριστης ποιότητας. 

Στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, υπάρχουν πολλά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και φυσικής ομορφιάς, που μπορούν να επισκεφτούν οι εκδρομείς. Κάποιες προτεινόμενες δραστηριότητες είναι:

- Μια βόλτα στο καταπράσινο δάσος του Σελίου, που συνορεύει με το Χιονοδρομικό Κέντρο
- Μια επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, όπως τον Τάφο του Φιλίππου στην Βεργίνα και τον Μακεδονικό Τύμβο στη Λευκαδία
- Μια επίσκεψη στους γύρω οικισμούς που διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, όπως η Μπαρμπούτα και η Κυριώτισσα, στην Βέροια
- Μια περιήγηση στις πολλές βυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας
- Μια βόλτα στις τεχνητές λίμνες που έχουν σχηματιστεί γύρω από τον ποταμό Αλιάκμονα
- Μια επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ή σε άλλα μοναστήρια, όπως η Ιερά Μονή Παναγίας Δαβρά, η Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας, η Ιερά Μονή Μουτσιάλης, κ.ά.
- Μια επίσκεψη στην Εβραϊκή Συναγωγή, με την εκλεπτυσμένη εσωτερική διακόσμηση, που βρίσκεται στο κέντρο της Εβραϊκής συνοικίας της Μπαρμπούτας. Η πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη εβραϊκής κοινότητας στην πόλη είναι γνωστή από τις Πράξεις των Αποστόλων, όπου καταγράφονται οι επισκέψεις του Απόστολου Παύλου στην πόλη με σκοπό να κηρύξει τον χριστιανισμό στους Εβραίους.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο