ex-Αιρετικά: Το ημερολόγιο διεξαγωγής των εκλογών στο 2019 - Πότε θα γίνουν οι βουλευτικές


Όπως το περιμέναμε, το 2019 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολιτικής πλευράς και κάθε άλλο παρά θα βαρεθούνε (και βαρεθούμε) όσοι τους ενδιαφέρει το... άθλημα!

Δεν ξέρεις με τι να πρωτοασχοληθείς αναγνώστρια και αναγνώστη μου... Με δημοτικές εκλογές; Με περιφερειακές; Με ευρωεκλογές; Ή, μήπως, με βουλευτικές; Μήπως ψήνεσαι τελικά να ασχοληθείς με τις τοπικές εκλογές στο χωριό σου; Όλο παίζουν!

Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα πράγματα είναι λίγο - πολύ πιο σταθερά, τουλάχιστον ως προς τον χρόνο τους, ενώ το πλέον αδιαπραγμάτευτο είναι η διεξαγωγή των Ευρωεκλογών. Υποτίθεται ότι και ο 1ος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα γίνει με τις Ευρωεκλογές, αλλά ας κρατήσουμε μικρό καλάθι... 

Για να προσπαθήσουμε όμως λίγο να τα βάλουμε σε μία σειρά και να προσπαθήσουμε - έστω με επισφάλεια - να ρυθμίσουμε ολίγον το πρόγραμμά μας, ας δούμε τα δεδομένα και τα ενδεχόμενα. 

Το Πάσχα φέτος πέφτει αργά, στις 28 Απριλίου... 

Οι Ευρωεκλογές, ό,τι και να γίνει, θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019, ημέρα Κυριακή. 

Οι Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση (Κοινότητες - Δήμοι - Περιφέρειες) σύμφωνα με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1 θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου ο 1ος γύρος και - κατά συνέπεια - στις 2 Ιουνίου 2019 ο 2ος γύρος...  ΕΚΤΟΣ κι αν αποφασιστεί (και είναι εύκολο να αλλάξει) ο 1ος γύρος να γίνει τελικά στις 19 Μαΐου και στις 26 Μαΐου να γίνει ο 2ος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών (όπως έγινε το 2014). 

Οι βουλευτικές εκλογές πρέπει το αργότερο να γίνουν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2019, ωστόσο τα πιθανά σενάρια είναι δύο: Να φτάσει η κυβέρνηση στην πλήρη ολοκλήρωση της θητείας (20 Σεπτεμβρίου 2019) ή να διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου του 2019, ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές ή κάποιου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το πότε ακριβώς θα γίνουν είναι άγνωστο, ακόμη και στον πρωθυπουργό. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές και εκτιμήσεις ατόμων που είναι σε θέση να γνωρίζουν το... κάτι παραπάνω, αναφέρουν πως πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα δούμε μόνο αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν τη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ  να είναι σε μονοψήφια νούμερα και μάλιστα έως 5-6 %! 

Αν, λοιπόν, δείτε εκεί πριν το Πάσχα να κλείνει η ψαλίδα των δημοσκοπήσεων, ετοιμάστε... εκλογικά βιβλιάρια (ΟΚ, τρόπος του λέγειν). Αν συνεχίσει σε διψήφια νούμερα, θα κάνουμε ένα καλοκαίρι με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και τα θετικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα ριχτούν στην προεκλογική μάχη μετά το καλοκαίρι, ενώ η ΔΕΘ για ακόμη μία χρονιά θα είναι καθαρά προεκλογική!

ΥΓ: Υπενθυμίζουμε ότι με βάσει τον νέο νόμο (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1) οι κάλπες που θα στηθούν για τις εκλογές τις αυτοδιοίκησης είναι: 

1) Κάλπη για εκλογή Συμβουλίου Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας ή εκπροσώπου Τοπικής Κοινότητας, καθώς θα είναι ξεχωριστά ψηφοδέλτια από αυτά που θα εκλέγονται οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. 
2) Κάλπη για εκλογή Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων 
3) Κάλπη για εκλογή Περιφερειάρχη και περιφερειακών συμβούλων

Αν βάλουμε και ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών πάμε στις 4 κάλπες και αν γίνουν ταυτόχρονα και οι βουλευτικές εκλογές (με τον 1ο γύρο των αυτοδιοικητικών και τις ευρωκλογές) θα φτάσουμε στις 5 κάλπες που θα πρέπει να... περάσουμε!

ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο