Φιλοζωικός Όμιλος Ημαθίας: «Πέντε απλά βήματα για το πρόβλημα των αδέσποτων»


ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΗΜΑΘΙΑΣ: Ενόψει αιτήματος του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας την οποία συνυπογράφουν 250 συμπολίτες μας και πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019 του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας (ως πρώτο θέμα), απευθυνόμαστε σε όλους τους συμπολίτες μας, φιλόζωους και μη, για να καταστήσουμε σαφές ότι είναι προς το συμφέρον ΟΛΩΝ η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδεσπότων.  

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε λύσεις αντίθετες με το Νόμο μπορούν να εφαρμοστούν. Μπορεί όμως να εφαρμοσθεί ο Νόμος με αποτελέσματα που εξαρτώνται από την πιστή τήρηση του.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε πέντε απλά βήματα που με βεβαιότητα θα έχουν θετικά αποτελέσματα:

·       Αυστηρή τήρηση του ορίου των φιλοξενούμενων σκύλων που προβλέπει η άδεια λειτουργίας του Κυνοκομείου Βέροιας (συνολικά 17 σκύλοι). Αυτό σημαίνει ότι ανά 10-15 ημέρες θα περισυλλέγονται 10-15 σκύλοι, θα εμβολιάζονται, θα σημαίνονται ηλεκτρονικά με chip, θα στειρώνονται τα θηλυκά για να μην γεννήσουν νέα αδέσποτα και θα επιστρέφουν στον τόπο από όπου τα πήραν οι Κυνοκόμοι ή σε κατοικημένες περιοχές, όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο και τροφή με μέριμνα του Δήμου. Αυτό σημαίνει τοποθέτηση ταΐστρας και ποτίστρας σε κάθε χώρο επανένταξης, και ορισμός υπευθύνων (κυνοκόμων ή εθελοντών) για τη φροντίδα των ζώων. Έτσι θα αποφεύγεται η ασυλοποίηση των ζώων, αλλά θα αντιμετωπιστεί κι η επιθετικότητα ορισμένων από αυτά.

·     Κατάργηση της επέκτασης του Κυνοκομείου που «βαφτίστηκε» περιοχή επανένταξης Ε3 και όπου ουσιαστικά λειτουργεί ένα ακόμη άτυπο Κυνοκομείο δίπλα στο ήδη υπάρχον, χωρίς εγκαταστάσεις και υποδομές.

·     Ελεύθερη πρόσβαση στο Κυνοκομείο σε όσους δημότες θέλουν να δουν «ίδιοις όμασι» την κατάσταση από κοντά και κατάργηση του «άβατου» ακόμα και για τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Φιλοξενίας των αδέσποτων σκύλων, που λόγω της ιδιότητας τους επιβάλλεται η ελεύθερη είσοδος τους ανά πάσα ώρα και στιγμή.

·   Επιτέλους να επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπει ο Νόμος σε όσους ιδιοκτήτες σκύλων δεν σημαίνουν ηλεκτρονικά τα σκυλιά τους και στη συνέχεια μπορούν με ευκολία να τα παρατούν αδέσποτα στους δρόμους. Και αυτοί είναι πάρα πολλοί (ιδιαίτερα κτηνοτρόφοι που παρατούν τα τσομπανόσκυλα και κυκλοφορούν σωρηδόν στην πόλη)! Γιατί άραγε τόσα χρόνια ο Δήμος δεν επέβαλλε ούτε ένα πρόστιμο;

·    Ο Δήμος θα πρέπει επιτέλους να ανταποκριθεί στο αίτημα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας με τήρηση Βιβλίου εισερχομένων – εξερχομένων σκύλων και ΕΤΗΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ λειτουργίας του Κυνοκομείου, ώστε να μάθουν οι δημότες πόσα σκυλιά περισυλλέχθηκαν, εμβολιάστηκαν, στειρώθηκαν, υιοθετήθηκαν, πέθαναν, επανεντάχθηκαν (και σε ποιες περιοχές), πόσα παραμένουν εντός του Κυνοκομείου και πόσο κοστίζει η λειτουργία του για το Δήμο και τους δημότες (συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας των υπαλλήλων).

Πιστεύουμε ότι με την πιστή εφαρμογή του Νόμου, σε διάστημα ενός - δύο χρόνων, τα ήδη υπάρχοντα σκυλιά μέσα στην πόλη θα είναι όλα εμβολιασμένα και ασφαλή για τους δημότες, δεν θα αναπαράγονται -αφού τα θηλυκά θα στειρώνονται- και δεν θα επιτρέπουν σε νέα σκυλιά από την ύπαιθρο γύρω από την πόλη να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, αφού οι υφιστάμενες αγέλες «περιφρουρούν και σημαίνουν» τις περιοχές που διαβιώνουν.

«Αντίδοτο στο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων, η τήρηση της Νομιμότητας»

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο