13 Απριλίου 2019

Δεκαέξι χρόνια από το δυστύχημα των Τεμπών - Η στιγμή που σταμάτησε ο χρόνος...


Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 13 Απριλίου 2019, από το τραγικό εκείνο απόγευμα της 13ης Απριλίου 2003, που 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, μετά από σύγκρουση του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν, επιστρέφοντας από εκδρομή, με νταλίκα...

Έχασαν τη ζωή τους, αλλά μένουν στη μνήμη αιώνια, οι:

Ευαγγελία Θ. Γάτου, Ετών 16
Αναστασία Π. Παυλίδου, Ετών 16
Περιστερά Ι. Ουστά ,Ετών 16
Γεωργία Δ. Τραπεζανλή, Ετών 16
Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος, Ετών 15
Ηλίας Π. Τσολερίδης, Ετών 16
Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης, Ετών 16
Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης, Ετών 16
Χριστίνα Ε. Σταματέλλου, Ετών 16
Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης, Ετών 16
Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος, Ετών 16
Ευανθία Κ. Ψαλίδα, Ετών 16
Δημήτριος Α. Κοσμίδης, Ετών 15
Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος, Ετών 16
Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου, Ετών 16
Σάββας Λ. Παναγιωτίδης, Ετών 16
Αθανάσιος Μαρκανταράς, Ετών 16
Γιώργος Κ. Μήτσκας, Ετών 16
Ιωάννα Θ. Καστίδου, Ετών 16
Δημήτριος Θ. Σίγγας, Ετών 16
Όλγα Β. Αγγελίνα, Ετών 15

  Με αφορμή την τραγική και θλιβερή επέτειο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου κοινοποίησε το παρακάτω συγκλονιστικό κείμενο:  Η στιγμή που σταμάτησε ο χρόνος...


  Η επιστροφή από την τριήμερη εκδρομή της πρώτης τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στην Αθήνα, διακόπηκε στο 380ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών. Ήταν λίγο πριν τις 7.30 μμ, όταν σε ένα στενό σημείο του δρόμου, στο λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές είχε στήσει καρτέρι ο θάνατος, "μεταμορφωμένος" σε νταλίκα που μετέφερε νοβοπάν και μελαμίνες.

  Το εμπόρευμα αποκολλήθηκε από την νταλίκα του οδηγού Δ.Ν. Ένα μέρος του εμπορεύματος έπεσε στο δρόμο, ενώ ένα άλλο θέρισε το λεωφορείο με το οποίο διασταυρώθηκε εκείνη τη στιγμή, ξυρίζοντας του όλη την αριστερή πλευρά. Διαλυμένα καθίσματα, κομμένες λαμαρίνες, σπασμένα τζάμια, διαμελισμένα παιδικά κορμιά και φωνές τρόμου, συνέθεταν το σκηνικό φρίκης που εκτυλίχθηκε στο σημείο.

  Τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Κατερίνης και Λάρισας έστειλαν ασθενοφόρα για την όσο το δυνατό γρηγορότερη μεταφορά των τραυματιών στα νοσοκομεία. Για τον απεγκλωβισμό και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ.

  Περίπου δύο ώρες χρειάστηκαν για να απεγκλωβιστούν όλοι οι τραυματίες και να μεταφερθούν στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Κατερίνης. Τα ασθενοφόρα έφταναν το ένα μετά το άλλο μεταφέροντας νεκρούς και διακομίζοντας τραυματίες.

  Τους γονείς, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με λεωφορεία, έσπευσαν να στηρίξουν και ιδιώτες ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ από το νοσοκομείο γίνονταν εκκλήσεις για φιάλες αίματος. Οι νεκροί και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Κατερίνης, ενώ αργότερα η ιατροδικαστής της Λάρισας ζήτησε τη μεταφορά όλων των νεκρών στο νοσοκομείο της Λάρισας, προκειμένου να γίνει εκεί η αναγνώρισή τους.

  Ο τελικός απολογισμός; 21 παιδικές ψυχές, 21 μαθητές με όνειρα και φιλοδοξίες ''έφυγαν'' στη στροφή του Θανάτου. Το Μακροχώρι και τα γύρω χωριά βυθίστηκαν στο πένθος. Η θύμηση τους ανεξίτηλη, έρχεται κάθε χρόνο χωρίς να ξεθωριάζει.

  Το ημερολόγιο έγραφε 13/04/2003...

  Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
  Share:

  ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΕΡΟΙΑ

  Easy Education

  Tsiflidis Security  Εγγραφή στο newsletter