ΔΡΑΣΗ με ΓΝΩΣΗ: «Άξονας 6ος: Υποδομές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη»


Από το γραφείο Τύπου του Δημάρχου και Υπ. Δημάρχου Δ. Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη κοινοποιήθηκε αναλυτικά ο 6ος από τους οκτώ άξονες δράσης της περιόδου 2014-2019.


«Άξονας 6ος: Υποδομές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη»

Χτίζουμε τη Βέροια του αύριο σε γερά θεμέλια 

Η αναβάθμιση και η επέκταση των υποδομών του Δήμου Βέροιας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στο σχέδιο μας για μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη και βιώσιμη που να προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής και αληθινές ευκαιρίες ανάπτυξης στους δημότες της. 
Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ολοκληρώσει, υλοποιούμε και δρομολογούμε μια σειρά σημαντικών έργων στους τομείς των κτηριακών υποδομών, των οδικών δικτύων, της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού προκειμένου η Βέροια να αναδειχθεί σε ισχυρό αναπτυξιακό, πολιτισμικό και τουριστικό πόλο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 
Το μέχρι τώρα έργο:

Αναβαθμίσαμε και επεκτείναμε το δίκτυο σχολικών μονάδων του Δήμου, προσθέτοντας νέες εγκαταστάσεις και βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα και τις συνθήκες ασφάλειας στα σχολεία μας.  
Επιδείξαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα συντήρησης οδών και κοινόχρηστων χώρων στη Βέροια και στις τοπικές κοινότητες. 
Εντάξαμε τουλάχιστον 1.300.000€ για έργα αγροτικής οδοποιίας τοπικών κοινοτήτων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη» για τη διευκόλυνση της αγροτικής παραγωγής
Βελτιώσαμε την εικόνα στον κεντρικό πεζόδρομο της Βέροιας, την καρδιά της εμπορικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας, αναβαθμίζοντας τον πεζόδρομο αισθητικά και λειτουργικά. 
Προωθήσαμε και δρομολογήσαμε παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο της Βέροιας με έμφαση σε ιστορικά σημεία της πόλης όπως οι διατηρητέες συνοικίες Κυριώτισσας και Μπαρμπούτας  και η πλατεία Ωρολογίου. 
Δημιουργήσαμε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ συντηρήσαμε και βελτιώσαμε σημαντικά ένα μεγάλο αριθμό υφιστάμενων αθλητικών χώρων. 

Πιο συγκεκριμένα:

Αστικό Τοπίο 
Ολοκληρώσαμε σε χρόνο ρεκόρ το έργο ανακατασκευής του εμπορικού πεζόδρομου της Βέροιας, προϋπολογισμού 250.000€, με την τοποθέτηση κυβόλιθων στα τσιμεντοστρωμένα τμήματα των οδών Παναγή Τσαλδάρη, Αντωνίου Καμάρα και Βικέλα, την αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού και την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, αναβαθμίζοντας αισθητικά και λειτουργικά ένα από τα πιο ζωτικά και πολυσύχναστα σημεία του αστικού κέντρου.
Αναβαθμίσαμε την πλατεία Ωρολογίου, μετατρέποντας τα παράπλευρα σιντριβάνια της πλατείας σε χώρους πρασίνου ενώ σύντομα αναμένεται η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του κεντρικού σιντριβανιού. Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή ενός σύγχρονου ρολογιού, ολοκληρώνοντας τις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της πλατείας και την ανάδειξή της σε αληθινό τοπόσημο για την περιοχή μας. 
Υλοποιήσαμε το έργο «Ανάδειξης Οικισμού Σελίου», ύψους περίπου 1.000.000€, το οποίο περιελάμβανε ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Σελίου και την αναμόρφωση της εισόδου του χωριού με παρεμβάσεις στο χώρο στάθμευσης, τα πεζοδρόμια, τα καθιστικά και την παιδική χαρά. 
Αναβαθμίζουμε τις ιστορικές συνοικίες της Βέροιας με την ανάπλαση και την ενοποίηση των διατηρητέων συνοικιών Κυριώτισσας, Μπαρμπούτας και Παναγίας Δεξιάς με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας φυσιογνωμίας «Παλιάς Πόλης» μέσω του εγκεκριμένου προγράμματος Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), προϋπολογισμού 4.200.000€. 
Δρομολογούμε την ανάπλαση της Πλατείας Πλατάνων στην οδό Κεντρικής μέσω της επικαιροποίησης της παλιάς μελέτης, προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά βιοκλιματικής πλατείας.  

Οδοποιία – Κυκλοφοριακό 
Ξεμπλοκάραμε οριστικά το έργο κατασκευής της Γέφυρας Κούσιου, έργο ορόσημο για την πόλη, με την ολοκλήρωσή της να αναμένεται μέχρι το τέλος του 2019.
Δημοπρατήσαμε και ξεκινάμε το επόμενο διάστημα το έργο διαπλάτυνσης-διάνοιξης της οδού Πιερίων στη Βέροια από την οδό Απόλλωνος μέχρι την οδό Μανδηλαρά. 
Υλοποιήσαμε έργα διάνοιξης και ασφαλτόστρωσης οδών μέσω της εφαρμογής του προγράμματος ενδοδημοτικής οδοποιίας 
Εκπονήσαμε και εγκρίναμε μελέτες για τη διάνοιξη και την ασφαλτόστρωση νέων οδών στις τοπικές κοινότητες. 
Εκπονήσαμε μελέτη και υλοποιούμε εργασίες συντήρησης οδών και κοινωφελών χώρων στη Δημοτική Κοινότητα Βέροιας, ύψους τουλάχιστον 250.000€, για αποκατάσταση φθορών και βλαβών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο της πόλης από βροχοπτώσεις-χιονοπτώσεις και παγωνιά. 
Ολοκληρώσαμε τις μελέτες κατασκευής κυκλικών κόμβων, έχουμε λάβει τη σχετική έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και αναμένουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή κυκλικών κόμβων στη συμβολή των οδών Ακροπόλεως και Θερμοπυλών στη Βέροια (Προμηθέας) και στην έξοδο του Μακροχωρίου προς Διαβατό. 
Ολοκληρώσαμε εργασίες τοποθέτησης προστατευτικών στηθαίων τελευταίων προδιαγραφών όπως ενδεικτικά στο δρόμο προς τον οικισμό Ξηρολίβαδο (τμήμα  Βρωμοπήγαδο – Ξηρολίβαδο), στην οδό Τριλόφου-Φυτείας καθώς και στην παλαιά Εθνική Οδό Βέροιας-Κοζάνης, βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες ασφάλειας στο οδικό δίκτυο του Δήμου Βέροιας. 
Ολοκληρώσαμε την κατασκευή γέφυρας δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Τ.Κ. Πατρίδας προσφέροντας πλέον τη δυνατότητα περιφερειακής σύνδεσης της Βέροιας με τις Τοπικές Κοινότητες Τριλόφου και Φυτειάς χωρίς να απαιτείται η διέλευση από τον αστικό ιστό του οικισμού της Πατρίδας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων. 
Ολοκληρώνουμε τα έργα αγροτικής οδοποιίας της Τ.Κ. Ριζωμάτων, ύψους 608.336€, ενώ εγκρίναμε έργα βελτίωσης του δικτύου αγροτικών δρόμων στο αγρόκτημα Μακροχωρίου, ύψους 440.572€, και Αγίου Γεωργίου, προϋπολογισμού 251.720€ και αναμένουμε την ένταξη αντίστοιχων έργων σε Ν. Νικομήδεια και Τρίλοφο

Παιδεία
Ολοκληρώσαμε με επιτυχία και χωρίς καθυστερήσεις την κατασκευή του Σχολικού Συγκροτήματος στα Γιοτζαλίκια, το μεγαλύτερο έργο κατασκευής σχολικής μονάδας στην περιοχή μας τα τελευταία 20 χρόνια, όπου εγκαταστάθηκαν το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Βέροιας.
Υλοποιήσαμε το έργο μετεγκατάστασης του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο πρώην Στρατόπεδο ΑΓ. Βαρβάρας αφού με την υπ' αριθμόν 2102/114358/ 13 -10-2016 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταφέραμε ύστερα από συντονισμένη διεκδίκηση να παραχωρηθεί οριστικά στο Δήμο Βέροιας ο χώρος του πρώην στρατοπέδου περίπου 23 στρεμμάτων που φιλοξενούσε κάποτε το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., συμπεριλαμβανομένων έξι κτιρίων συνολικού εμβαδού σχεδόν 2.500τ.μ., δημιουργώντας το καλύτερο Μουσικό Σχολείο στην Ελλάδα.
Εντάξαμε στο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και σύντομα δημοπρατούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων, τουλάχιστον 1.646.000€, όπως:
1. Ενεργειακή αναβάθμιση 16ου δημοτικού σχολείου, συνολικού προϋπολογισμού 630.000€.
2. Ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος των 6ου & 13ου δημοτικού σχολείου – νηπιαγωγείου Βέροιας, συνολικού προϋπολογισμού 680.000€.
3. Ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου δημοτικού σχολείου - νηπιαγωγείου Βέροιας, συνολικού προϋπολογισμού 336.000€.
Δημοπρατήσαμε το έργο αντικατάστασης της στέγης του 8ου Νηπιαγωγείου Βέροιας 
Εγκρίναμε 364.000€ από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» για την αντικατάσταση της στέγης του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας αλλά και την αναβάθμιση του αμφιθεάτρου στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας. 
Αναβαθμίσαμε την πάνω αυλή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας με την αντικατάσταση των φθαρμένων κυβόλιθών ενώ αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στην αυλή του Πολυκλαδικού στο Εργοχώρι. 
Υλοποιούμε το έργο ανακατασκευής της αυλής του 3ου-14ου Δημοτικού Σχολείου. 
Λειτουργήσαμε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας και δρομολογούμε τη δημιουργία μιας σειράς νέων ΚΔΑΠ σε διάφορα σχολεία. 

Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Δημιουργήσαμε νέο βρεφονηπιακό σταθμό στην περιοχή του Εργοχωρίου Βέροιας.
Δημιουργήσαμε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στον Παιδικό Σταθμό Μακροχωρίου. 
Ολοκληρώσαμε την κατασκευή του κτηριακού μέρους και δρομολογούμε την ένταξη του Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Κυψέλη σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την οριστική ολοκλήρωσή του. 
Συντηρήσαμε και αναβαθμίσαμε τις κτηριακές εγκαταστάσεις όλων των παιδικών σταθμών του Δήμου. 
Προμηθευτήκαμε νέο λεωφορείο, ύψους 78.000€, υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας για την εξυπηρέτηση και τη μεταφορά των μικρών μαθητών στους Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης. 

Πολιτισμός – Νεολαία 
Αναβαθμίσαμε αισθητικά και λειτουργικά το χώρο του φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ύστερα από παραχώρηση της χρήσης του χώρου στον ΚοιΣΠΕ Ημαθίας «Δεσμός»
Εντάξαμε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» την εκ νέου διαμόρφωση του αμφιθεάτρου στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί εκδηλώσεις του σχολείου αλλά και πολιτιστικών συλλόγων. 
Κινήσαμε τις διαδικασίες χαρακτηρισμού της οικίας Χατζήκου ως διατηρητέου κτηρίου για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σύντομα στο έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου. 
Ολοκληρώσαμε τις μελέτες αποκατάστασης της οικίας Καραναστάση, τις υποβάλαμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για έγκριση προκειμένου να προχωρήσουμε στη συνέχεια με την έκδοση της οικοδομικής άδειας. 
Προχωράμε στην οριστική μετεγκατάσταση του Μουσείου Εκπαίδευσης στο χώρο που στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα το Μουσικό Σχολείο Βέροιας.  

Αθλητισμός
Ολοκληρώσαμε την τοποθέτηση νέου δαπέδου στο κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης της Εληάς, αναβαθμίζοντας τις συνθήκες προπόνησης και εκγύμνασης των αθλητών σ’ ένα εκ των ιστορικότερων χώρων άθλησης της πόλης. 
Δημιουργήσαμε ένα νέο γήπεδο τένις και αναβαθμίσαμε τα υφιστάμενα γήπεδα αντισφαίρισης (πέντε συνολικά) στο ΔΑΚ Βικέλας στο Μακροχώρι ενώ αντικαταστήσαμε τον τάπητα και τις μπασκέτες των δυο εξωτερικών γηπέδων μπάσκετ, συνολικού προϋπολογισμού 75.000€.
Αντικαταστήσαμε τον χορτοτάπητα στο γήπεδο 5Χ5 της Τ.Κ. Βεργίνας με την τοποθέτηση νέου συνθετικού χλοοτάπητα.  
Δημοπρατήσαμε το έργο αναβάθμισης του Γηπέδου Αγίας Βαρβάρας μέσα από πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το οποίο περιλαμβάνει νέο ιατρείο, φωτισμό και περίφραξη. 
Υλοποιούμε σε συνεργασία με τη ΓΓ Αθλητισμού την αναβάθμιση των γηπέδων αντισφαίρισης (τένις) στην Τ.Κ. Ραχιάς. 
Εντάξαμε σε πρόγραμμα της ΓΓ Αθλητισμού την αναβάθμιση του γηπέδου 5Χ5 στο Μακροχώρι και το έργο αντικατάστασης του τάπητα και των μπασκετών στα γήπεδα μπάσκετ στην περιοχή Βικέλα στη Βέροια. 
Δημοπρατήσαμε και ξεκινάμε το έργο αντικατάστασης του γηπέδου 5Χ5 στον Προμηθέα, στην περιοχή Εβραίικα Μνήματα. 
Δρομολογούμε το έργο αντικατάστασης τάπητα στο γήπεδο στίβου του ΔΑΚ Βικέλας. 
Προχωράμε στην κατασκευή γηπέδου Beach Volley στο ΔΑΚ Βικέλας. 
Δρομολογήσαμε το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του ΔΑΚ Βικέλας που περιλαμβάνει αντικατάσταση στέγης, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και τοποθέτηση νέων κουφωμάτων και ηλιακών θερμοσίφωνων, προϋπολογισμού 1.200.000€ και το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Φιλίππειου Γυμναστηρίου, ύψους 600.000€.  
Τοποθετήσαμε αναβατόρ (ανελκυστήρα) και ράμπα για ΑμΕΑ στο Φιλίππειο Γυμναστήριο ενώ κατασκευάσαμε τουαλέτες για ΑμΕΑ τόσο στο Φιλίππειο Γυμναστήριο όσο και στο ΔΑΚ Βικέλας. 
Προχωρήσαμε στη συντήρηση υποδομών άθλησης των γηπέδων Τοπικών Κοινοτήτων όπως Σελίου, Κουμαριάς, Φυτειάς, Κωστοχωρίου, Πατρίδας, Τριποτάμου, Ραχιάς, Ασωματών, Μέσης, Ν. Νικομήδειας, Λυκογιάννης, Μακροχωρίου, Γεωργιανών, Καστανιάς, Παλατιτσίων, Συκιάς και Αγίας Μαρίνας. 
Δημοπρατήσαμε τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου της Τ.Κ. Φυτειάς. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο