Τα μικρά που συνθέτουν τα μεγάλα (της Γ. Μπατσαρά)


Της Γεωργίας Μπατσαρά, Υποψήφιας Δημάρχου Βέροιας «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα Πόλη»: Λιγότερο από δύο μήνες απομένουν ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.
Πολιτικός χρόνος ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετός, ώστε οι υποψήφιοι δήμαρχοι να κλείσουν σιγά-σιγά τους συνδυασμούς τους ως τις 4 Μαΐου και να επιδοθούν απρόσκοπτα στις επαφές τους με τις υπηρεσίες, φορείς, συλλόγους, σωματεία και προπαντός πολίτες και να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους.

Τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα άρχισαν στην κυριολεξία να κατακλύζονται από τα προγράμματα των υποψηφίων για τους διάφορους τομείς της καθημερινότητας και του δημόσιου βίου.
Διαβάζουμε μεγαλόπνοα σχέδια και προτάσεις που για να πραγματοποιηθούν πρέπει να γκρεμίσουμε την πόλη και τις Δ.Ε. και να τις ξαναχτίσουμε, νέες, σύγχρονες, λειτουργικές.
Άλλοτε πάλι προτείνονται σχέδια που αφορούν σε δήμους που ο πληθυσμός τους, δεν περιορίζεται σε 100 ή 200 χιλιάδες κατοίκους αλλά υπερβαίνει ίσως το εκατομμύριο.
Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από όλα αυτά τα μεγάλα και ανέφικτα.
Πατάμε γερά στα πόδια μας. Ζούμε ανάμεσα στους πολίτες, συναναστρεφόμαστε μαζί τους, συνομιλούμε, αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς τους, τις έννοιες τους, κατανοούμε τα προβλήματά τους.
Κι αυτό που απασχολεί περισσότερο τον πολίτη είναι η καθημερινότητά του. Αυτό το τόσο απλό και τόσο σύνθετο. Αυτό το οποίο ξεχνούν οι περισσότεροι συνυποψήφιοί μας και προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με μεγάλα λόγια, μεγάλες προτάσεις, εκθέσεις ιδεών, πλάνα που πιθανόν και οι ίδιοι δεν κατανοούν και δε συνειδητοποιούν κατά πόσο αυτά που προτείνουν είναι ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα, αλλά και κατά πόσο μπορούν να αποβούν λειτουργικά και λειτουργικά στο δικό μας δήμο.
Δεν εντυπωσιαζόμαστε από αυτές τις προτάσεις. Εμείς πιστεύουμε στα μικρά που συνθέτουν τα μεγάλα.
Αυτό είναι άλλωστε και η φιλοσοφία της ζωής.
“It’s the little things that make life big”.
Είναι τα μικρά πράγματα που κάνουν τη ζωή μεγάλη.
Η απλή καθημερινότητα του πολίτη είναι λοιπόν ο πρώτος μας στόχος.
Η βελτίωσή της και η ποιοτική αναβάθμισή της. Αν κερδίσουμε τη μάχη της καθημερινότητας κερδίζουμε τη μητέρα των μαχών.
Θέτουμε υγιείς βάσεις για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την οικονομία, την παιδεία, την υγεία, τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Δεν μπορείς να προσδοκάς αύξηση του τουρισμού π.χ στην παραδοσιακή συνοικία της Κυριώτισσας, όταν στους δρόμους της δε μπορεί πλέον να περπατήσει με άνεση άνθρωπος.
Λακκούβες, σπασμένα πλακάκια, ξηλωμένα τουβλάκια, αίσχος.
Επί πλέον παντού σκουπίδια, βρωμιά, περιττώματα αδέσποτων, γατιών και σκυλιών.
Πως μπορείς να μιλάς για πολιτισμό, όταν το λαογραφικό Μουσείο του δήμου μας, είναι κλειστό. Περνούν οι τουρίστες, το βλέπουν και το προσπερνούν. Κι όλα αυτά που θα μπορούσαν να εκτεθούν βρίσκονται στα υπόγεια της Στέγης γραμμάτων και τεχνών.
Όταν ο χώρος πίσω από την εκκλησία της Κυριώτισσας, που θα μπορούσε να είναι ένα μικρό πανέμορφο παρκάκι,  με τη βρυσούλα του να έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.
- Όταν οι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια
- Όταν το παλιό αρχοντικό του Καρακώστα χτισμένο πάνω στα νότια τείχη της πόλης, έχει μισογκρεμιστεί και τα προστατευτικά που έχουν βάλει δημιούργησαν μία τάφρο συλλογής σκουπιδιών.
Αυτά λοιπόν τα μικρά πρέπει να βελτιώσουμε, να συμμαζέψουμε, κι αυτά θα φέρουν τα μεγάλα.
Η καθαριότητα, ο φωτισμός, οι περιποιημένοι δρόμοι, η ανάδειξη της λαογραφίας, των βυζαντινών, θρησκευτικών και αρχαιολογικών θησαυρών και των νεότερων μνημείων, θα φέρουν τους τουρίστες κι αυτοί ως οι καλύτεροι πρεσβευτές θα μας διαφημίσουν στον τόπο τους και θα φέρουν κι άλλους.
Με τα μικρά θα επανέλθουμε για να συνθέσουμε το παζλ των μεγάλων,  που εντάσσονται στην αρμοδιότητα του δήμου, με την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Άλλωστε οι δήμοι είναι για τα μικρά. Για τα μεγάλα είναι οι περιφέρειες και για τα πιο μεγάλα οι κυβερνήσεις. Με όλους θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, επικοινωνία, και συνεργασία.

Γιατί  #ο_δήμος_μας_αξίζει_καλύτερα

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο