ex-Αιρετικά: 100 χρόνια Γενοκτονία, αλλά με διχασμό που... διαιωνίζεται


100 χρόνια συμπληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή (19/5/2019) από την ημερομηνία ορόσημο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την 19η Μαΐου 1919, από τότε δηλαδή που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα για να υλοποιήσει το γενοκτόνο εκκαθαριστικό του σχέδιο. 

Όπως κάθε χρόνο, αλλά ιδιαίτερα φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τότε, υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις Μνήμης και απόδοσης τιμής στους 353.000 βάναυσα δολοφονηθέντες Έλληνες του Πόντου. 

Δυστυχώς, όμως, όπως κάθε χρονιά τα τελευταία χρόνια, οι εορτασμοί είναι διχασμένοι σε επίπεδο οργάνωσης εκδηλώσεων, καθώς χρόνια τώρα μαίνεται η έριδα μεταξύ των δύο τριτοβάθμιων Σωματείων των Ποντίων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων (ΠΟΠΣ) και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). 

Το Μήλον της Έριδος είναι η διαχείριση του Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, αλλά τα αίτια μάλλον θα πρέπει να εξεταστούν βαθύτερα (και όχι από εμάς). 

Σε κάθε περίπτωση, έχω την αίσθηση ότι ο απλός Πόντιος που θέλει να τηρεί την παράδοσή του, να αποτίει τιμή στους προγόνους του, να μεταλαμπαδεύει στα παιδιά του τον πολιτισμό του, να προσκυνά την Παναγιά του, δεν ενδιαφέρεται (και φυσικά ενοχλείται από αυτό) για τις έριδες των μεγαλοσχημόνων των Σωματείων και των Ομοσπονδιών. 

Βεβαίως, δεν είναι αδιάφοροι για το αν υπάρχει χρηστή διοίκηση, διαφάνεια, μη αποκλειστική και κληρονομικώ δικαίω προεδρία στο Ίδρυμα, αλλά δεν θέλουν να βλέπουν το Ίδρυμα ως ένα λάφυρο που πρέπει να αποκτηθεί. 

Άποψη για το θέμα έχουμε και είναι σαφής. Είμαστε κατά της αδιαφανούς και αποκλειστικής διοίκησης σε έναν οργανισμό που κατάφερε ένα κοινό ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικό κειμήλιο να το θέσει μέσα σε πλαίσια που θα μπορούσαν να ευνοήσουν μέχρι και οικειοποίηση στην ουσία του όλου θεσμού. 

Το ποιος θα διαχειρίζεται όμως το Ίδρυμα και τα λεφτά του (σερσέ λα... μαμ πίσω από κάθε έριδα θα έλεγε κανείς) δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για έναν γενικότερο παμποντιακό διχασμό. 

ΥΓ: Μαθαίνω ότι οι νεολαίες των Ποντίων ξεπερνούν τις παθογένειες του παρελθόντος. Αν ισχύει, είναι ελπιδοφόρο και ίσως από εκεί βρεθεί η λύση. 

ΥΓ2: Με πολύ σεβασμό στους Ποντίους και με διάθεση χιούμορ: Έδώ δεν μπορούν 2 κατακέφαλοι Πόντιοι να συνεννοηθούν, θα μπορέσουν χιλιάδες; 

ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο