ex-Αιρετικά: Στην τελική ευθεία...


Και ναι... Ήρθε η ώρα της τελικής ευθείας για τις Τοπικές, Δημοτικές, Περιφερειακές και Ευρωπαϊκές Εκλογές φίλη μου και φίλε... Την ερχόμενη Κυριακή 26 Μαΐου 2019 εκατομμύρια Ελλήνων και δεκάδες χιλιάδες Ημαθιωτών προσέρχονται στις κάλπες, για να εκλέξουν τους άρχοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους της Ελλάδας στην Ευρωβουλή...

Ας δούμε λίγο αναλυτικά την διαδικασία:

Την Κυριακή 26 Μαΐου θα χρειαστεί να μεταβούμε σε δύο εκλογικά τμήματα (και όχι ένα, ως συνήθως). Στο Α θα είναι οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές Εκλογές και στο Β οι κάλπες για τις Δημοτικές Εκλογές και τις Εκλογές στις Κοινότητες. 

- Οι Ευρωεκλογές γίνονται με σταυρό προτίμησης. Συνεπώς, διαλέγουμε το ψηφοδέλτιο που θέλουμε και επιλέγουμε με σταυρό έως 4 άτομα που αναγράφονται σε αυτό. Το ψηφοδέλτιο το ρίχνουμε στην κάλπη που θα μας υποδειχθεί. 

- Οι Περιφερειακές εκλογές αυτή τη φορά δεν θα έχουν υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη, αλλά μόνο υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους (για παράδειγμα, ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης θα χρειαστεί κι αυτός σταυρό για την εκλογή του). Από τους 8 (το πολύ) υποψηφίους κάθε συνδυασμού, μπορούμε να επιλέξουμε 2 άτομα. 

- Οι Δημοτικές εκλογές δεν θα έχουν διαφορές σε σχέση με το 2014. Όσοι ψηφίζουν στην Δημοτικές Ενότητες Βέροιας και Απ. Παύλου μπορούν να βάλουν σταυρό σε 3 άτομα (ή λιγότερα) της Ενότητάς τους και σε 1 άτομο από όλες τις άλλες ενότητες. Όσοι ψηφίζουν στις υπόλοιπες Δ.Ε. (Βεργίνας, Δοβρά, Μακεδονίδας) θα μπορούν να βάλουν 1 σταυρό σε άτομο της Δ.Ε. που ανήκουν και 1 σταυρό σε υποψήφιο από τις υπόλοιπες ενότητες. 

- Οι εκλογές για τις Κοινότητες έχουν την μεγαλύτερη αλλαγή. Δεν θα είναι στο τέλος του ψηφοδελτίου κάθε συνδυασμού τα ονόματα για τα τοπικά συμβούλια, αλλά θα υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια και θα γίνεται κανονικά η σχετική διαδικασία όπως και με τις παραπάνω περιπτώσεις. Σχετικά με τους σταυρούς, σε Κοινότητες άνω των 300 ατόμων βάζουμε 2 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο, ενώ για κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων βάζουμε 1 σταυρό. 

Αυτά σχετικά με την διαδικασία. Στην ουσία, ο καθένας θα κρίνει με τα δικά του κριτήρια. Απλώς θα πρέπει να σημειωθεί και το εξής: Την Κυριακή 26 Μαΐου θα εκλεγούν όλοι οι σύμβουλοι που θα πάρει ο κάθε συνδυασμός, την 2η Κυριακή δεν θα πάρει ο νικητής παραπάνω έδρες... Αυτό καθιστά σημαντική την επιλογή του συνδυασμού και των προσώπων από την 1η Κυριακή... 

Επαναληπτικές εκλογές για τις Ευρωεκλογές δεν προβλέπονται. Για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές θα γίνουν επαναληπτικές, μεταξύ των 2 πρώτων, εφόσον δεν ξεπεράσει κανείς τον 50% συν μία των έγκυρων ψήφων. 

Ειδικά για το Νομό Ημαθίας, θεωρείται δεδομένο ότι στις 2 Ιουνίου 2019 θα έχουμε επαναληπτικές και για τους 3 Δήμους (Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας), ενώ επαναληπτικές θα έχουμε και στις Περιφερειακές Εκλογές (εκτός αν επαληθευτούν οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις κάποιων συνδυασμών για νίκη από την 1η Κυριακή). 

ΥΓ: Σήμερα μείναμε λίγο στα... τυπικά, για ενημέρωση. Τα σχόλια οδεύοντας προς την κάλπη τις επόμενες μέρες...

ΥΓ2: Καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να αγοράσουν μεγάλα ψυγεία, για να χωρέσουν οι μεγάλες ποσότητες... τυριού που τους προσφέρονται!!! 

ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο