Μήνυμα Κώστα Βοργιαζίδη για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


ΜΗΝΥΜΑ του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη: Η 19η Μαΐου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και θλίψης, ημέρα απόδοσης φόρου τιμής προς τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι εθνική και ιστορική υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε τη σημερινή μέρα, να μη ξεχάσουμε ποτέ την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Στη μαύρη αυτή σελίδα για την ιστορία της πατρίδας μας, περισσότεροι από 350.000 Έλληνες Πόντιοι έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας κατά την περίοδο 1916-1922, καταστροφή που ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 και το ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού ύστερα από περίπου 3.000 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην περιοχή του Πόντου. 

Για πολλούς από εμάς, οι προσωπικές αφηγήσεις των γονιών και των παππούδων μας ηχούν ακόμα στα αυτιά μας, κρατώντας άσβεστη τη μνήμη των νεκρών της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και του άγριου ξεριζωμού όσων κατάφεραν να γλυτώσουν τη σφαγή.  

Πλέον έχουμε εμείς χρέος να μεταφέρουμε τις αφηγήσεις αυτές προς τις νεότερες γενιές ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη συλλογική μνήμη, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα χιλιάδες θύματα της ποντιακής Γενοκτονίας. 

Για ολόκληρο τον Ελληνισμό, η αναγνώριση της γενοκτονίας είναι ένα εθνικό και ιστορικό χρέος που οφείλουμε να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να έρθει η δικαίωση και η λύτρωση που τόσα χρόνια προσδοκούμε.  

Σήμερα 100 χρόνια μετά, η αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι πιο επίκαιρη από πότε. Με πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας και με σεβασμό στη μνήμη των χιλιάδων Ποντίων που σφαγιάστηκαν θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της διεθνούς νομιμότητας. 

Οι Πόντιοι αλλά και όλοι οι Έλληνες δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ούτε να σταματήσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας ακόμη κι αν χρειασθεί να περάσουν άλλα 100 χρόνια. Μόνο τότε θα δικαιωθεί η θυσία των προγόνων μας.

Αιωνία η μνήμη όλων των θυμάτων της Γενοκτονίας.   

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο