Οι εκδηλώσεις της ΕΛΒ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


ΔΤ από ΕΛΒ: Κορυφώθηκαν  την  Κυριακή 19 Μαΐου 2019 οι εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ξεκινώντας  από την  Κυριακή  12/5  η Ε.Λ.Β. στο χώρο του Πνευματικού Πολιτιστικού της Κέντρου παρουσίασε  το  βιβλίο  του κ. Γιάννη  Αμαραντίδη με τίτλο «Θανατικά  Ανάσματα  σα  σχιόνια  τ΄ Ερζερουμή». 

Το απόγευμα της Πέμπτης  16/5 στήθηκε περίπτερο ενημέρωσης  στην  πλατεία  δημαρχείου ενώ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης με πλούσιο φωτογραφικό και λαογραφικό υλικό που παρέμεινε στο χώρο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Την Παρασκευή 17/5 και  από  ώρα  08.00 π.μ. – 13.00 μ.μ.  στον  πρώτο όροφο του Δημαρχείου  πραγματοποιήθηκε  αιμοδοσία σε  συνεργασία  με το  Γ. Ν. Βέροιας και  σύνθημα  «δώσε αίμα χάρισε ζωή».

Το Σάββατο 18/5 πραγματοποιήθηκε λαμπαδηφορία. Οι λαμπαδηφόροι ξεκίνησαν από την πλατεία δημαρχείου και πεζοί έφτασαν μέχρι την κατάμεστη με κόσμο πλατεία Ρακτιβάν (Ρολόι). Το πέρασμά τους μέσα από το πλήθος με τις αναμμένες δάδες τους, σηματοδότησε την έναρξη της  προγραμματισμένης συναυλίας με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.  Η φημισμένη μπάντα επισκέφθηκε την πόλη μας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου για τα 100 χρόνια Μνήμης της Γενοκτονίας και έδωσε μια ξεχωριστή συναυλία με αφιέρωμα στην ποντιακή μουσική. Η συναυλία έκλεισε με τον Πυρρίχιο χορό από τους χορευτές της Ευξείνου Λέσχης.  Οι λαμπαδηφόροι μετά το πέρας της συναυλίας μετέβησαν στην πλατεία Καπετανίδη, όπου ακολούθησε αγρυπνία και παρακάθ’, όχι με μουσική και τραγούδια, αλλά με αναφορές και δρώμενα από τις αλησμόνητες πατρίδες, μιλώντας στην ποντιακή διάλεκτο.

Την  Κυριακή   19/5  το πρωί  πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στον καθεδρικό  Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου   Βέροιας  με  τη συμμετοχή  24  Ποντιακών Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Ημαθίας.  Στις  11.30 π.μ.  τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στην  Πλατεία Ν. Καπετανίδη.  Όλοι μαζί δώσαμε την υπόσχεση ότι δεν ξεχνάμε και απαιτούμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και την δημόσια αναδρομική συγγνώμη από τους θύτες και τους συνεργάτες τους. 

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά, το Δήμο Βέροιας, την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προβολή των εκδηλώσεων μας καθώς και όλα  τα μέλη και τους φίλους που έδωσαν το παρών στις δράσεις του Συλλόγου μας.

***

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία  που διοργάνωσε για 11η συνεχή χρονιά  η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε  σε  συνεργασία  με το  Γ. Ν. Βέροιας  με  το  σύνθημα «δώσε αίμα χάρισε ζωή».

Το Δ.Σ. αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βέροιας, την διευθύντρια της αιμοδοσίας  κ. Ευαγγελία Μαγουλά,  τον επικεφαλής της κινητής ομάδας αιμοδοσίας. κ. Κουπίδη Θεόφιλο, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εθελοντές αιμοδότες που προσήλθαν στο κάλεσμά μας και προσέφεραν αίμα αλλά και όσους αν και προσήλθαν, λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή τους. Επίσης  ευχαριστούμε το  Δήμο  Βέροιας  για  την  παραχώρηση  των  αναγκαίων  χώρων  του  Δημαρχείου  για  την  πραγματοποίηση  της  αιμοδοσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι όσοι επιθυμούν να δώσουν αίμα, μπορούν να απευθύνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου  στη Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου τις ώρες 09.00- 13.00μμ και 18.00 – 20.00 όπως και το Σαββατοκύριακο 10.00- 13.00 και να δηλώνουν πως πρόκειται για την Τράπεζα Αίματος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.
Υπεύθυνη Αιμοδοσίας  Ιωαννίδου Αικατερίνη (Χατζίδη) τηλ: 6974174331

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Τουμπουλίδης Νικόλαος  Τογκουσίδου Ευαγγελία

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο