Την ίδρυση Κέντρου αριστοτελικών μελετών στη Νάουσα πρότεινε η Φρ. Καρασαρλίδου στη Βουλή


ΔΤ: “Χρέος μας να αξιοποιήσουμε την ιστορία της μακεδονικής γης, συνδεδεμένης με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και την πολιτιστική μας κληρονομιά”

Ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Νάουσας και των θεσμικών της φορέων, η αξιοποίηση του συγκροτήματος Λόγγου Τουρπάλη σε συνδυασμό με την ανάδειξη της Σχολής Αριστοτέλους, προώθησε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, με ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Ειδικότερα, η κα Καρασαρλίδου κατέθεσε πρόταση για την ίδρυση ενός Κέντρου αριστοτελικών μελετών αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα δομή του Διεθνούς Πανεπιστημίου (Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, Ινστιτούτο, ή Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών), με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας και της μελέτης γύρω από τον Αριστοτέλη.

«Η δυνατότητα της αξιοποίησης αυτού του μοναδικού χώρου, ώστε να δημιουργηθεί ένα Ινστιτούτο στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου και το οποίο θα μπορεί να εμβαθύνει στη μελέτη της αριστοτελικής φιλοσοφίας και σε άλλη γλώσσα, κρίνουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική. Η προοπτική, νέοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο να έρθουν σε επαφή με την αριστοτελική σκέψη στον ίδιο χώρο, όπου ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος δίδαξε τον νεαρό Αλέξανδρο, θεωρούμε ότι είναι και μοναδική και απαραίτητη», τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής.

«Το Ινστιτούτο αυτό μπορεί να λειτουργήσει στην περιοχή της Νάουσας, όπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές, όπως το ακίνητο Λόγγου Τουρπάλη, όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Σχολή του Αριστοτέλη, καθώς επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σύγχρονοι χώροι, σύγχρονες εγκαταστάσεις, του Πολιτιστικού Κέντρου της Σχολής, ακριβώς απέναντι από τον ιστορικό αυτό αρχαιολογικό χώρο», πρόσθεσε, ενώ δίνοντας και την εθνική διάσταση της πρότασης, τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό «αναδεικνύεται η ιστορία της Μακεδονίας μας και αξιοποιούμε τα ιστορικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της μακεδονικής γης, της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Επιπρόσθετα, σημείωσε, η λειτουργία ενός τέτοιου ερευνητικού κέντρου, το οποίο θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τα παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, θα έχει πολυποίκιλη συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της ιστορικά πλεονεκτήματα και δίνοντας ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, με μια ολιστική εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της, όπως άλλωστε παρατηρείται και σε αρκετά επιτυχημένα παραδείγματα σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές».

Την πρόταση της κας Καρασαρλίδου επαίνεσαι ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου και την παρέπεμψε για περαιτέρω διερεύνηση στη Σύγκλητο της σχολής. Η βουλευτής θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την υλοποίηση της πρότασης, έχοντας επαφές με τους θεσμικούς φορείς του τόπου, ώστε με συντονισμένες ενέργειες να γίνει αποδεκτό το αίτημα. Ένα αίτημα, που όπως δήλωσε, «συμβάλλει στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής και ανταποκρίνεται στην ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της μακεδονικής γης».

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο