Σε έντονο κλίμα η σύσκεψη για το ροδάκινο της Ημαθίας


Ευρεία σύσκεψη για την εξεύρεση λύσεων που θα αποσυμφορήσουν την Αγορά στο επιτραπέζιο ροδάκινο της Ημαθίας το οποίο συσσωρεύεται στα ψυγεία, όπως τονίστηκε,   έγινε χθες το πρωί στο Επιμελητήριο, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη και την παρουσία των 4 βουλευτών του νομού (Φ. Καρασαρλίδου, Χρ. Αντωνίου, Γ. Ουρσουζίδη, Απ. Βεσυρόπουλου), εκπροσώπων συνεταιρισμών, αγροτικών συλλόγων αλλά και παραγωγών, του προέδρου της Κοινοπραξίας Ο.Π. Ημαθίας Χρ. Γιαννακάκης και της γεν. διευθύντριας του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας κας Σαλογιάννη.

Η συζήτηση αφορούσε στην μικροκαρπία των ροδακίνων και την «καθισμένη» αγορά και ο στόχος της σύσκεψης ήταν να βρεθούν τρόποι και να καταγραφούν προτάσεις που θα κοινοποιηθούν στο Υπουργείο ώστε να εγκριθούν κονδύλια από το πρόγραμμα de minimis για απόσυρση ή διάθεση των προϊόντων προς χυμοποίηση, με στρεμματική ενίσχυση των παραγωγών.

Συγκρούσεις προεκλογικής συγκυρίας


Η χρονική συγκυρία ωστόσο της σύσκεψης που συμπίπτει με την έναρξη της παραγωγής αλλά και με τις εθνικές εκλογές σε λίγες ημέρες, μοιραία οδήγησε σε συγκρούσεις και σε κλίμα έντασης αφού η κουβέντα εξελίχθηκε, σε πολλά σημεία, σε επίπεδο πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη και του βουλευτή της Ν.Δ. με τους κυβερνητικούς βουλευτές. Οι αντιπαραθέσεις, παράλληλα με τοποθετήσεις υποψηφίων βουλευτών του Νομού αλλά και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, «φόρτισαν» με μια  προεκλογικού τύπου ένταση την αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Καλαϊτζίδης και Βεσυρόπουλος αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα  του Υπουργείου επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της στα αγροτικά ζητήματα, ρωτώντας τι έκανε το ΥΠΑΑΤ τα τελευταία χρόνια για το ροδάκινο, τις εξαγωγές, τις Αγορές και τις αποζημιώσεις των αγροτών και η άλλη πλευρά, των τριών κυβερνητικών βουλευτών υπερασπίστηκε την στάση και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα προβλήματα των αγροτών. 

Σθεναρότερα, αντέκρουσε τις κατηγορίες η κα Καρασαρλίδου που αντιδρώντας στα «πυρά» Καλαϊτζίδη, είχε έναν πιο έντονο διάλογο μαζί του, τόνισε  ότι έγινε ότι καλύτερο μπορούσε με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και έθεσε  παράλληλα και τους αγρότες απέναντι τις δικές τους ευθύνες.

Η εισήγηση Καλαϊτζίδη
Επί του αντικειμένου της σύσκεψης, ο κ. Καλαϊτζίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι υπάρχει  σοβαρό πρόβλημα με τους μικρούς καρπούς λόγω των καιρικών συνθηκών που είναι μεν κατάλληλοι για κατανάλωση ή χυμοποίηση είναι όμως ακατάλληλοι για σοβαρή εμπορία, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα διακίνησης και εμπορίας του προϊόντος, σητώντας να καταγραφούν.

Για την μικροκαρπία στα επιτραπέζια, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα, η απόσυρση των ποσοτήτων που δεν μπορούν να είναι ανταγωνίσιμα ώστε να διασφαλίσουμε μια ομαλή ροή στην αγορά σε σχέση με την διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών καλλιεργητών και βέβαια σε σχέση με την ομαλή διάθεση των προϊόντων, τις τιμές και γενικά σε σχέση με τον συνολικό κύκλο της εμπορίας του προϊόντος, με όρους αγοράς.

«Η πρότασή μου λοιπόν είναι να αποσυρθούν όσες ποσότητες κρίνεται απαραίτητο και να διατεθούν για χυμό ή να διανεμηθούν δωρεάν σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη ή σε φιλανθρωπικά σωματεία. Η διαδικασία να γίνει μέσω των Ομάδων Παραγωγών και η χρηματοδότηση των αποζημιώσεων να γίνει μέσω μιας εθνικής παρέμβασης (de minimis) σε τιμές που θα ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε μια στοιχειώδη ικανοποιητική κάλυψη των ροδακινοπαραγωγών. Και στις δύο παράμετρους του προβλήματος, σκοπός μου είναι να λειτουργήσουμε συλλογικά, χωρίς αποκλεισμούς, να δούμε το θέμα σοβαρά και στην πραγματική του διάσταση και κυρίως να δράσουμε άμεσα, χωρίς να μακρυγορούμε, χωρίς ανούσιες θεωρίες. Να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να βρούμε και να πετύχουμε τις λύσεις που χρειάζονται και για τους αγρότες και για την αγορά του προϊόντος» τόνισε ο κ. Καλαιτζίδης, μεταφέροντας και την συμπαράστασή τουΑπόστολου Τζιτζικώστα  σε ότι αποφασιστεί.

Χιλιάδες τόνοι στα ψυγεία
Ο κ. Στεφ. Αποστολίδης αναφέρθηκε στους χιλιάδες τόνους (6.000) ροδακίνων που έχουν ήδη γεμίσει τα ψυγεία, ενώ έθεσε και θέμα έλλειψης μεταφορικών μέσων, ενώ ο κ. Γιαννακάκης ενημέρωσε ότι η αγορά είναι καθισμένη με χαμηλές τιμές, αναφέρθηκε στην κατά 20% αυξημένη παραγωγή της Ισπανίας και πρότεινε την σύσταση μιας επιτροπής που θα εκπροσωπεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία θα συναντήσει άμεσα τον Υπουργό και θα διαπραγματευθεί τους όρους αποσυμφόρησης της Αγοράς.

Στη σύσταση της επιτροπής συμφώνησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Στάθης Σαρηγιαννίδης, προσθέτοντας ότι το κείμενο των προτάσεων θα πρέπει να κοινοποιηθεί και στον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ.

Τελικά, μετά από εντάσεις αλλά και αποχωρήσεις των εκπροσώπων του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας που αμφισβήτησαν τόσο τις μέχρι στιγμής συσσωρευμένες ποσότητες στα ψυγεία(κάτι που έθιξε και ο κ.Μάκης Αντωνιάδης), όσο και τις πληρωμές αποζημιώσεων στο σύνολο των αγροτών (το οποίο δεν βρήκε σύμφωνους όλους τους παραγωγούς), αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής που θα κατέβει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Υπουργό προσωπικά και να καταθέσει το υπογεγραμμένο υπόμνημα για τον τρόπο διάθεσης – αποζημίωσης της παραγωγής που επλήγη απανωτά από τις καιρικές συνθήκες. 

Σύσταση Επιτροπής
Στην  επιτροπή συμμετέχει το σύνολο των φορέων και την υπογράφουν οι:

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας 
Διοικητικό Συμβούλιο Εμπορικού Επιμελητηρίου Ημαθίας 

Ιδιώτες εξαγωγείς: 1) Tasty fruit Αποστολίδης – Νικολόπουλος
2) Πλωμαρίτης Κώστας 
3) Αλεξιάδης Φώτης 
4) Νέγκας Νικόλαος
5) Αφοί Καλαϊτζίδη 
6) IRA Fruit Ραφαηλίδης Θεόφιλος 

Οργανώσεις Παραγωγών – Συνεταιρισμοί: 
1) Α.Σ. Νέος Αλιάκμων 
2) Α.Σ. Μέσης 
3) Α.Σ. Μελίκης 
4) Α.Σ. Venus 
5) Α.Σ. Νάουσας 
6) ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας 
7) Α.Σ. Επισκοπής 
8) ΑΣΟΠ Επισκοπής 
9) Α.Σ. Μίεζας 
10) Α.Σ. Αγ. Κωνσταντίνος 
11) Κοινοπραξία Μελίκης 
12) Α.Σ. Komex 
13) Α.Σ. Ερμής 
14) Α.Σ. Ομόνοια   

Αγροτικοί Σύλλογοι: 1) Αγροτικός σύλλογος γεωργών Βέροιας 2) Αγροτικός σύλλογος Ημαθίας 3) Αγροτικός σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» 4) Ενιαίος αγροτικός σύλλογος Νάουσας 5) Αγροτικός σύλλογος Αλεξάνδρειας

Την σύσκεψη παρακολούθησαν επίσης και ο πολιτευτής Τάσος Μπαρτζώκας και οι περιφερειακού σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Θανάσης Χειμώνας.



Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο