Πώς τα ζώα προσφέρουν μια ‘’πατούσα βοηθείας’’ σε άτομα με δυσκολίες


 Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πως υπάρχουν ζώα που βοηθούν και εξυπηρετούν ανθρώπους με σωματικές δυσκολίες , λόγου χάριν οι σκύλοι-οδηγοί για τους τυφλούς συνανθρώπους μας. Ωστόσο, ο ρόλος τους δεν είναι μονοδιάστατος όπως όλοι μας φανταζόμαστε, αλλά προσφέρουν ποικίλα οφέλη στη καθημερινότητα των ανθρώπων γύρω τους.

Τα είδη των ζώων που λειτουργούν ως βοηθοί:

Σκύλοι-οδηγοί.
 Ο πιο διαδεδομένος ρόλος αυτών των σκύλων είναι να υποστηρίζουν τυφλούς ή ανθρώπους με μειωμένη όραση να βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι τους, να αναγνωρίζουν ενδεχόμενες εξωτερικές απειλές και να περνούν τη καθημερινότητα τους με ασφάλεια. Ένας έμπειρος όμως τέτοιος σκύλος μπορεί ακόμη να μαθαίνει τοπικούς κοντινούς προορισμούς π.χ μια καφετέρια ή ένα γραφείο υπακούοντας στην απλή εντολή «πήγαινε στη καφετέρια».
 Η εκπαίδευση αυτών των σκύλων ξεκινάει από το στάδιο που είναι ακόμα κουτάβια και υποβάλλονται σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα που απαιτείται το μέγιστο των δυνατοτήτων. Αυτός είναι ο λόγος όπου μόνο τα πιο ικανά το φέρουν εις πέρας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μαθαίνουν να αποφεύγουν πειρασμούς, όπως το φαγητό και οι λιχουδιές εν ώρα εργασίας! Ως λογική απόρροια, η ποιότητα της εκπαίδευσης εκφράζει το κόστος και τη διάρκεια της για να είναι το σκυλάκι έτοιμο να αναλάβει καθήκοντα.
 Εκτός από τους τετράποδους φίλους μας υπάρχει και άλλη εναλλακτική λύση, εξίσου ωφέλιμη και αποτελεσματική. Τα μικρόσωμα αλογάκια αποτελούν μια δεύτερη επιλογή ασφαλούς μεταφοράς, ακριβώς επειδή υπακούν εύκολα σε εντολές, επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή και δεν αποσπώνται από ανθρώπους ή άλλα ζώα.

 Σκύλοι ακοής.
 Δεν υπάρχουν σκύλοι μόνο για ανθρώπους χωρίς όραση, αλλά και για όσους είναι κωφοί ή έχουν περιορισμένη ακοή. Ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά των σκύλων είναι η εξαιρετική τους ακοή που τους καθιστά ικανούς να αναγνωρίζουν όλων των ειδών τους ήχους, να ειδοποιούν τα αφεντικά τους και μέσω της φυσικής επαφής να αντιλαμβάνονται και εκείνοι τι πρέπει να κάνουν π.χ όταν χτυπάει ένα ξυπνητήρι, ένα κουδούνι ή ένα τηλέφωνο.

Σκύλοι εξυπηρέτησης.
Αυτού του είδους οι σκύλοι αφορούν σε ανθρώπους με φυσικές δυσλειτουργίες, αυτισμό, νοητικές ασθένειες ή άλλου είδους δυσκολίες. Οι αρμοδιότητες τους είναι κυρίως το άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας, των φώτων, η προειδοποίηση του αφεντικού τους ότι κάτι απαιτεί τη προσοχή τους για να μην κινδυνέψουν, η φυσική υποστήριξη όταν ο άνθρωπος τείνει να χάσει ελαφρώς την ισορροπία και σταθερότητα του, το να φέρνουν διάφορα αντικείμενα (χαρτιά, φάρμακα), το τράβηγμα καρέκλας.
Ακόμη, να μη λησμονήσουμε να αναφέρουμε ότι βοηθούν όταν χτυπάει το ξυπνητήρι, ξαπλώνουν στο κρεβάτι για να προσέχουν το αφεντικό τους και προειδοποιούν ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε αλλεργιογόνα.
Πέραν των σκύλων, όμως, διεθνείς οργανισμοί προσφέρουν περαιτέρω εναλλακτικές σε ανθρώπους με δυσκολίες στη κίνηση. Για παράδειγμα η μαϊμού καπουτσίνος (Κηβίνες) βοηθάει χειρουργημένους στον νωτιαίο μυελό, οι επιδέξιες μαϊμούδες συμμετέχουν σε πιο σύνθετες εργασίες π.χ φέρνουν ποτήρι νερό με καλαμάκι, βάζουν CD ή DVD, γυρνάνε τις σελίδες βιβλίου  όπως επίσης και τα γουρουνάκια που λόγω αναπτυγμένης ευφυΐας είναι άρτιοι βοηθοί. 

Σκύλοι για θεραπεία και παρέα.
Πολλοί συνάνθρωποι μας αντιμετωπίζουν ορισμένες νοητικές ή ψυχικές διαταραχές και σκύλοι εκπαιδευμένοι για αυτό μπορούν να γίνουν η καλύτερη παρέα και μάλιστα, να βελτιώσουν τη ψυχοσύνθεση του αφεντικού τους. Τα παιδάκια με αυτισμό αντιμετωπίζουν λιγότερο άγχος όταν έχουν για παρέα ένα σκυλάκι, ένα γατάκι ή ένα γουρουνάκι Γουινέας, διότι τα ζώα δείχνουν άνευ όρων αγάπη και δεν κάνουν διακρίσεις στους ανθρώπους. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο τα παιδάκια αισθάνονται όμορφα γύρω τους και κοινωνικοποιούνται γρηγορότερα.
Όσον αφορά στους ενήλικες με αυτισμό, τα ζωάκια επιδρούν εξίσου ευεργετικά στη ψυχική υγεία τους και αποβάλλουν το άγχος μέσω της αγκαλιάς, της φροντίδας του ζώου και με το να ξαπλώνουν κοντά τους. Επίσης, έρευνες έχουν πιστοποιήσει ότι τα κατοικίδια ζώα μειώνουν τη πίεση στο αίμα, τις στρεσογόνες ορμόνες και εκπαιδεύονται να σταματάνε παρορμητικές αντιδράσεις ή αυτοτραυματισμούς.

Θεραπευτική ιππασία.
Η ιππασία είναι μια ευρέως διαδεδομένη μορφή θεραπείας για ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, και γενικότερα ασθένειες που προκαλούν κινητικές δυσκολίες, προκειμένου να βελτιώσουν την ισορροπία, τη στάση και τη κινητικότητα τους εν καιρώ. Συγχρόνως, προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη στη ψυχική τους υγεία.
Συμπερασματικά, αυτά είναι τα είδη των ζώων που χρησιμοποιούνται παιδάκια και ενήλικες με νοητικά και κινητικά προβλήματα δίνοντας τους μια ακόμη ευκαιρία στη καθημερινή ζωή απαλλάσσοντας τους από άγχος, δυσμένεια και απραγία, για να γίνουν ανεξάρτητοι, ευτυχισμένοι και σταδιακά υγιείς άνθρωποι.  


Το παραπάνω άρθρο έχει επιμεληθεί η ομάδα του Pet shopPetvet24!

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο