Φρόσω Καρασαρλίδου: Να στηριχθεί άμεσα το εισόδημα των παραγωγών - Επίσκεψη σε Α.Σ. Νάουσας και ΑΛΜΜΕ για τα προβλήματα του ροδάκινου


ΔΤ: Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου επισκέφτηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας συνοδευόμενη από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και είχε επαφές με τον πρόεδρο κ. Κώστα Ταμπακιάρη και στελέχη του συνεταιρισμού. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η φετινή κατάσταση του επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού. 

Όπως επισήμανε ο κ. Ταμπακιάρης, η σημερινή κατάσταση είναι τραγική προσθέτοντας ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με έντονα προβλήματα στην παραγωγή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων ενώ φέτος προστέθηκε και το πρόβλημα της διάθεσης του προϊόντος κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών. Δυστυχώς οι παραγωγοί φέτος θα πληρωθούν με τιμή που δεν θα καλύπτει το κόστος παραγωγής πόσω μάλλον να τους αφήσει και κάποιο εισόδημα. Επιτακτική συνεπώς ανάγκη είναι η κυβέρνηση να ενισχύσει τους παραγωγούς για να μη χαθεί η ροδακινοπαραγωγή. Θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι συνεταιρισμένοι αγρότες με επιπλέον μέτρα και να αντιμετωπιστεί η μαύρη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων που έχει ολέθριες συνέπειες στους συνεταιρισμούς και στους παραγωγούς.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν τις εκλογές για κάλυψη μέρους της απώλειας εισοδήματος, συμφωνήθηκε ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί από την Κοινοπραξία με τη συνεργασία των βουλευτών στην προηγούμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κατατεθεί και στη σημερινή. Επίσης η κα Καρασαρλίδου πρότεινε για μια ακόμα φορά ότι θα πρέπει ο αγροτικός κόσμος να ενωθεί σε μεγαλύτερα σχήματα ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις συνεχόμενες προκλήσεις.


Στη συνέχεια η βουλευτής επισκέφτηκε την ΑΛΜΜΕ όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Β. Γαλάνη και τον γενικό διευθυντή κ. Π. Αλαγκιοζίδη με τους οποίους συζήτησε για τη φετινή πορεία του συμπύρηνου ροδάκινου. Επισημάνθηκε η κακή ποιότητα της φετινής παραγωγής (μικρόκαρπα) με συνέπεια να αυξάνεται το κόστος παραγωγής της κομπόστας και η έλλειψη εργατικού δυναμικού την περίοδο αιχμής. Τονίστηκε επίσης ότι υπάρχει υπερπαραγωγή συμπύρηνου που δεν μπορεί να απορροφήσουν πλέον οι βιομηχανίες. Η βουλευτής πρότεινε τα δύο συνεταιριστικά εργοστάσια να αποκτήσουν κοινή γραμμή προς όφελος των παραγωγών και να ανακοινώνουν από νωρίς τη τιμή που θα κυμαίνεται το συμπύρηνο ροδάκινο ως μοχλός πίεσης προς του ιδιώτες βιομηχάνους αλλά και ως ένα κίνητρο για τους παραγωγούς ώστε να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα.


Μετά τις επισκέψεις, η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου δήλωσε: «Γενική είναι η διαπίστωση ότι λόγω της άσχημης φετινής περιόδου, οι παραγωγοί είναι σε άθλια κατάσταση με αίσθημα αβεβαιότητας μη γνωρίζοντας αν θα καταφέρουν να βγάλουν τον χειμώνα και αν θα μπορέσουν να συντηρήσουν την οικογένεια τους, πολύ δε περισσότερο αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά. Απαιτείται η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών. Θα πρέπει άμεσα να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ για τις φετινές ζημιές στις καλλιέργειες. Να δοθούν ενισχύσεις μέσω του προγράμματος de minimis, οι οποίες θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από τα 13 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί πέρυσι μιας και είχαν χαρακτηριστεί “ψίχουλα” από τη Ν.Δ. και τους υποψήφιους βουλευτές της. Τέλος, να προχωρήσει ο φάκελος για την αναδιάρθρωση της ροδακινοκαλλιέργειας. Οι παραγωγοί περιμένουν απαντήσεις και συγκεκριμένες εξαγγελίες από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ». 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο