Πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ ο Κυρ. Μητσοτάκης - Τι εξήγγειλε (βίντεο)


Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, παρουσιάζοντας το ετήσιο σχέδιο της κυβέρνησης και ανακοινώνοντας φοροελαφρύνσεις και μέτρα ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Αυτό όμως θα αφορά τα εισοδήματα του 2020, ενώ η μείωση του φόρου επιχειρήσεων τα εισοδήματα του 2019.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή από το 2021 και μετά.

Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

“Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή” ανακοίνωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.

Ως προς τα εργασιακά ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δυστυχώς η συζήτηση γίνεται συχνά πεδίο ανακύκλωσης ξεπερασμένων ιδεοληψιών και είπε: “Ας δούμε την αλήθεια κατάματα.  Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα”.


Τόνισε ότι: “Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εργασίας και ταυτόχρονα να την υπερφορολογείς. Ειδικά σε μια οικονομία με εκτεταμένη αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία” και ανακοίνωσε ότι, ξεκινά από την 1η Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα.

Το μέτρο αυτό όμως θα αφορά μόνο στους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, για να ενισχυθεί η πλήρης απασχόληση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την άμεση θέσπιση προσαύξησης στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση, προσθέτοντας: “600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους.”

Ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις κλαδικές συμβάσεις με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

“Εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος. Και προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων” είπε.

“Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας” πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι καταργείται η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων, μία στις τρεις νέες συντάξεις θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου, και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσει το ποσοστό αυ΄το στο 90%.

Ενώ τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι δε θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά θα καταθέσει ένα ετήσιο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση. Απέφυγε δε να θολώσει το οικονομικό πλαίσιο του προγράμματός του με μέτρα που αφορούν άλλες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτές θα αναφερθεί στην αυριανή ανοιχτή συνέντευξη τύπου.

Αναφέρθηκε όμως σε μία θεσμική πρωτοβουλία, ανακοινώνοντας την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και την καθιέρωση του θεσμού της επιστολικής ψήφου.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών έρχεται πολύ σύντομα στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στο 2019.

Κατά τα λοιπά όμως προέταξε την οικονομία και την ανάπτυξη, λέγοντας ότι εκτός από «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας, όρο για την ασφάλεια και την ευημερία της, αποτελούν κεντρική ιδεολογική διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα πρωτογενή: “Καλύτερο να συζητάς, παρά να ζητάς”
“Στο μέτωπο της Οικονομίας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κάθε μέτρο μας θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές.”

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου σχολίασε για το θέμα των πρωτογενών: “Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς.”



Πηγή: news247.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο