Τα πυροτεχνήματα και οι κατηγορίες που χωρίζονται


Τα πυροτεχνήματα χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες όπου το καθένα μας εντυπωσιάζει με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν εναέρια πυροτεχνήματα που μπορεί να παράγουν κρότο και φαντασμαγορικό αποτέλεσμα με μεγάλα εκρηκτικά ανοίγματα στον ουρανό. Άλλα πυροτεχνήματα παράγουν μόνο κρότους και δυνατά σφυρίγματα με κατεύθυνση προς τον ουρανό, ενώ άλλα είναι δαπέδου και χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε εισόδους γάμων ή περιστοιχίζουν τα ζευγάρια κατά το γαμήλιο χορό στη δεξίωση του γάμου τους.

Κάποια από τα πυροτεχνήματα ανήκουν σε επαγγελματική κατηγορία και πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά και μόνο από επαγγελματίες τεχνίτες καύσης πυροτεχνημάτων και πυροτεχνουργούς .Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει όλα τα πυροτεχνήματα F 4 όπου ανήκουν οι επαγγελματικές συστοιχίες μεγάλου διαμετρήματος και όλες οι βόμβες .Για να εκτοξευθούν οι βόμβες χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και εργαλεία. Χρειαζόμαστε τους σωλήνες που τοποθετούνται οι βόμβες και εκτοξεύονται μέσα από αυτούς . Οι σωλήνες αυτές είναι κατασκευασμένες από πλαστικά συνθετικά υλικά μεγάλης αντοχής και πολυεστερικά υλικά ειδικής κατασκευής μεγάλων αποσβέσεων . 

Όλα τα υλικά αυτά αντέχουν σε μεγάλες πιέσεις, ενώ έχουν απαγορευτεί οι μεταλλικοί σωλήνες που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα γιατί σε περίπτωση ατυχήματος όπου η βόμβα σκάσει μέσα στο σωλήνα τα μεταλλικά αντικείμενα θα προκαλούσαν πολλές ζημιές αφού εκτοξεύονταν σε μεγάλη απόσταση . Οι σωλήνες νέου τύπου κάνουν απόσβεση στις πιέσεις και έτσι η εκτόνωση γίνεται εντός του σωλήνα μας, χωρίς αυτός να διαλυθεί και να γίνει επικίνδυνος . Σε εκδηλώσεις πυροτεχνημάτων  μεγάλων απαιτήσεων όπου χρησιμοποιούμε βόμβες πολύ μεγάλου διαμετρήματος άνω των δέκα ιντσών χρησιμοποιούμε άλλη τεχνική για να μεγιστοποιήσουμε τους κανόνες ασφαλείας και  θάβουμε το σωλήνα μέσα στη γη . Αν υπάρχει σημείο με άμμο είναι το ιδανικό για να θάψουμε το σωλήνα μας και να κάνουμε τις εκτοξεύσεις στις βόμβες μας. 

Η πυροδότηση σε όλα τα επαγγελματικά πυροτεχνήματα γίνεται πάντα με τη χρήση ειδικού συστήματος απομακρυσμένης πυροδότησης .Έτσι όλα τα πυροτεχνήματα διαθέτουν ηλεκτρικό καψούλι πυροδότησης και με τη χρήση ηλεκτρικής τάσης ενσύρματα ή ακόμα και ασύρματα με τηλεκοντρόλ μπορούμε να τα ενεργοποιούμε όποτε θέλουμε αγγίζοντας την τελειότητα στο αποτέλεσμα που θα δημιουργήσουμε .Για να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα μπορούμε να μετατρέψουμε την εκδήλωση των πυροτεχνημάτων σε εκδήλωση με μουσική πυροδότηση. Σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε πολύ εξελιγμένα μηχανήματα κονσόλες όπου οι πυροδοτήσεις ακολουθούν την ένταση της μουσικής τα ανεβάσματα και τα κατεβάσματα του ήχου περιστοιχίζονται από αντίστοιχα πυροτεχνήματα χαμηλού ή  μεγάλου ύψους , μικρής ή μεγάλης έντασης , μεγάλες εκρήξεις στα δυνατά ρεφρέν των τραγουδιών. 

Οι τεχνίτες καύσης πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας. Απαιτείται να φέρουν κράνος για προστασία από τυχόν έκρηξη ή εξοστρακισμό κάποιας βολής .Ειδικά γυαλιά προστασίας από τυχόν καύτρες και αποκαΐδια που μπορεί να έρθουν στο πρόσωπό μας αλλά και προστασία από τον καπνό που παράγεται κατά την καύση των πυροτεχνημάτων. Επίσης απαιτείται να φέρουν ακουστικά προστασίας από τους δυνατούς κρότους που παράγονται από τις εκτοξεύσεις των πυροτεχνημάτων. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός κατά τη χρήση των πυροτεχνημάτων επαγγελματικού τύπου πρέπει να είναι υποδήματα τύπου μποτάκια  για καλή πρόσφυση και ενδύματα σκληρά στρατιωτικού τύπου ή τζιν και όχι συνθετικά για να μην ευνοούν την εξάπλωση  φωτιάς σε περίπτωση που έρθουμε σε επαφή με αυτή. 

Η προστασία των θεατών σε κάθε εκδήλωση με πυροτεχνήματα μπορεί να εξασφαλιστεί από τη σωστή επιλογή της θέσης που θα γίνει η εκτόξευση. Πρέπει να τηρούνται απόλυτα οι αποστάσεις ασφαλείας, ανάλογα με την κατηγορία πυροτεχνημάτων που θα χρησιμοποιήσουμε από πενήντα μέτρα για μικρής κατηγορίας πυροτεχνήματα μέχρι και ακόμα διακόσια έως και πεντακόσια σε μεγάλες εκδηλώσεις κατηγορίας F 4. Αν πνέουν ισχυροί άνεμοι καθυστερούμε τη ρίψη των πυροτεχνημάτων και αν συνεχίζουν τη ματαιώνουμε .έτσι καλό θα είναι να έχουμε ενημερωθεί υπεύθυνα για τις καιρικές συνθήκες πριν προγραμματίσουμε ρίψη εναέριων πυροτεχνημάτων κάθε τύπου και εμβέλειας.


Άρθρο από το Bomba.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο