Μια Ελληνίδα συναντά μετά από 75 χρόνια τους Εβραίους που έσωσε από τους Ναζί στη Βέροια


Μια Ελληνίδα συναντά μετά από 75 χρόνια τους Εβραίους που έσωσε από τους Ναζί στη Βέροια Η 92χρονη σήμερα Μελπομένη Ντίνα ήταν έφηβη όταν έκρυψε σπίτι της στη Βέροια, μαζί με τις αδελφές της, έξι μέλη των Μορντεχάι από τους Γερμανούς. Η συνάντηση έγινε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ. Ίσως να είναι η τελευταία του είδους.

«Όταν σώζεις έναν άνθρωπο, σώζεις τον κόσμο όλο». Ηταν μια φράση του Οσκαρ Σίντλερ, που έσωσε τόσους και τόσους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Η κυρία Μελπομένη, μια 92χρονη Ελληνίδα, δικαιούται να το λέει. Συναντήθηκε ξανά, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με δύο από τα έξι μέλη μίας οικογένειας Εβραίων, τα οποία έκρυψε στο σπίτι της στη Βέροια και διέσωσε από τις θηριωδίες των Ναζί. 

Η Μελπομένη Ντίνα, το γένος Γιαννοπούλου, συνάντησε τα αδέλφια Σάρα Γιανάι και Γιόσι Μορ και τα 20 παιδιά και εγγόνια τους, στο μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, επτά δεκαετίες μετά την διάσωσή τους, όπως ανέφερε το BBC. Οταν σώζεις έναν άνθρωπο, σώζεις και αυτά που θα αποκτήσει στο μέλλον, τα παιδιά, τα εγγόνια του, τις γνώσεις του… 

Η συγκλονιστική ομιλία του Γιάννη Μπουτάρη για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης Πατήστε εδώ «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό το συναίσθημα», είπε η Σάρα Γιανάι συγκινημένη στους δημοσιογράφους. «Είμαστε πολύ συγκινημένοι που την ξανασυναντούμε». «Είχαμε κρυφτεί στο σπίτι της. Εσωσε όλη μου την οικογένεια. Εξι άτομα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο επικίνδυνο ήταν για αυτήν, για την οικογένειά της, να μας κρατήσουν όλους. Εσωσαν τις ζωές μας». 

Η κυρία Ντίνα και οι δύο αδελφές της έκρυψαν πρώτα την εβραϊκή οικογένεια, σε ένα εγκαταλελειμμένο τέμενος. Οταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, τη μετέφεραν στο σπίτι τους. Επί δύο χρόνια, οι τρεις αδελφές της οικογένειας Γιαννοπούλου και μια άλλη οικογένεια, των Αξιόπουλων, είχαν πάρει υπό την προστασία τους την οικογένεια Μορντεχάι. Οταν το εξάχρονο αγόρι της οικογένειας, ο Σαμουήλ, αρρώστησε, τον πήγαν με κίνδυνο της ζωής τους, στο νοσοκομείο, όπου πέθανε λίγες ημέρες αργότερα. Καθώς μαθεύτηκε πού κρυβόταν η οικογένεια, οι αδελφές Γιαννοπούλου βοήθησαν τους υπόλοιπους να διαφύγουν σε διαφορετικές τοποθεσίες. Επιβίωσαν όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και μετά τον πόλεμο επανενώθηκαν και μετακόμισαν στο Ισραήλ. 

Η Μελπομένη Ντίνα συναντά για πρώτη φορά τα παιδιά και τα εγγόνια των Εβραίων που έσωσε από τους Ναζί Η συνάντηση ήταν συγκινητική. Με δάκρυα στα μάτια, η 92χρονη ηρωίδα πήγε με αναπηρικό καροτσάκι στην Αίθουσα των Ονομάτων του Γιαντ Βασέμ, όπου είναι γραμμένα τα ονόματα εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Εκεί αγκάλιασε τα δύο αδέλφια και γνώρισε τα 20 παιδιά και εγγόνια τους. «Θα ήθελα να έχω σώσει περισσότερους», είπε η κυρία Ντίνα. 

Το 1994, η κυρία Ντίνα τιμήθηκε με τον τιμητικό τίτλο «Δίκαιη των Εθνών», που απονέμεται σε όσους βοήθησαν Εβραίους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι κατέχουν τον τίτλο, ανάμεσά τους και 355 από την Ελλάδα. Περισσότεροι από 80.000 Εβραίοι που έμεναν στην Ελλάδα, σκοτώθηκαν από τους Ναζί. Ανάμεσά τους και 50.000 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη. Πολλοί δολοφονήθηκαν στο Αουσβιτς. 

Συναντήσεις σαν και αυτήν ήταν πολύ συχνές στο μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ. Καθώς όμως, τα χρόνια περνούν και οι πρωταγωνιστές της Ιστορίας γερνούν ή πεθαίνουν, γίνονται ολοένα και σπανιότερες. 

Ο Στάνλεϊ Σταλ, αντιπρόεδρος του Εβραϊκού Ιδρύματος για τους Δίκαιους, είπε στο Associated Press ότι δεν αποκλείεται αυτή να ήταν και η τελευταία… 



Πηγή: Protagon.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο