Οδηγίες της Π.Υ. Βέροιας για πρόληψη πυρκαγιάς στα τζάκια


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας, στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού εν όψει της χειμερινής περιόδου, εφιστά την προσοχή των πολιτών για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς σε τζάκια και καπνοδόχους.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας για την δική τους ασφάλεια και την προστασία της περιουσίας τους, να λάβουν τα παρακάτω Προληπτικά Μέτρα Πυροπροστασίας εφόσον διαχειρίζονται το συγκεκριμένο είδος θέρμανσης:

1) Τον τακτικό καθαρισμό της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρύνεται η καπνιά που συγκεντρώνεται στα τοιχώματα. Αυτό γίνεται με ειδικές βούρτσες από ειδικά συνεργεία καθαρισμού, ώστε ο καθαρισμός να είναι σωστός. (τουλάχιστον κατ’ έτος).

2) Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου για τυχόν ρωγμές ή άλλες φθορές και να ελέγχεται για τυχόν φωλιές πουλιών, οι οποίες τη φράσσουν και εμποδίζουν τελείως την έξοδο του καπνού. Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες.

3) Το στερεό καύσιμο να μην έχει υγρασία. Nα μη χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά για το άναμμα του τζακιού, αλλά να προτιμάται το στερεό πετρέλαιο.

4) Την αποφυγή τοποθέτησης εύφλεκτης διακόσμησης πάνω από το τζάκι καθώς και μικροαντικείμενα, στο περβάζι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.

5) Να μην αφήνετε το αναμμένο τζάκι χωρίς επίβλεψη, καθώς και να μην τοποθετείτε πολλά ξύλα στην εστία. Καλό επίσης είναι, να αποφεύγονται οι μεγάλες - ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού.

6) Συστήνεται η τοποθέτηση πόρτας ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού μπροστά από το άνοιγμα του τζακιού, καθώς οι αναμμένες σπίθες αποτελούν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.

7) Συστήνεται να είναι πάντα ανοικτή η περσίδα αναπλήρωσης του αέρα ή να υπάρχει κάποιο παράθυρο μερικώς ανοικτό, για την σωστή αναπλήρωση του αέρα στον χώρο, που αφαιρούν ο απορροφητήρας και το τζάκι.

8) Να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή. Να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ.

9) Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, επειδή προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται κοντά στην φωτιά. 

10) Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων να  χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.

11) Η χρήση πυροσβεστήρα αναμένεται να συνδράμει σημαντικά σε κάποια δύσκολη στιγμή. Ο πυροσβεστήρας συστήνεται να είναι ξηρής σκόνης.

12) Σχεδιάστε και εξασκηθείτε στην εκκένωση της οικίας σας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

13) Σε περίπτωση πυρκαγιάς καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199).

ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!

Ο Διοικητής

Νικόλαος Ζ. Παλαμούτης
Αντιπύραρχος

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο