Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Βέροιας προβάλλει αποτελεσματικά τη μουσικοχορευτική παράδοση της Μακεδονίας


Η Μακεδονία είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδας σε ότι αφορά τους χορούς, τα τραγούδια και τον λαϊκό πολιτισμό. O πλούτος της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Μακεδονίας οφείλεται ως έναν βαθμό στην κεντρική θέση που κατέχει η Μακεδονία στα Βαλκάνια, που την καθιστά ένα σημαντικό σταυροδρόμι των πολιτισμών, αλλά και στην μακρόχρονη ιστορική της εξέλιξη.

Σε αυτά τα πλαίσια και με δεδομένη τη σημασία της μακεδονικής παράδοσης, πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε να πραγματοποιείται στη Βέροια το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, κατά τον μήνα Αύγουστο, το οποίο, χρόνο με το χρόνο, αγκάλιασε ο κόσμος και πλέον έχει καταστεί θεσμός. 

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Βέροιας πρόβαλλαν αποτελεσματικά τα digital media που ίδρυσε ο Ροδόλφος Οντόνι, μεταξύ των οποίων και το insider.gr, ένα οικονομικό portal που δημιουργήθηκε με στόχο να καλύψει την ανάγκη του κοινού να ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τα μεγάλα οικονομικά θέματα, των επιχειρήσεων και της καθημερινότητας. Ο κ. Οντόνι εκτός από τον χώρο των Digital Media δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τo real estate και η ναυτιλία.

O Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, στη συνέντευξη τύπου της Επιτροπής του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που δόθηκε με αφορμή την φετινή διοργάνωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Για μια ακόμα χρονιά είμαστε εδώ και περιμένουμε το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, το οποίο και θα γίνει στο περσινό μοτίβο. Φέτος έχουμε συμμετοχή συλλόγων και από το εξωτερικό, θα δούμε βέβαια, γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το ποιοι σύλλογοι θα συμμετάσχουν. Σημασία έχει ότι για 4η συνεχή χρονιά το εν λόγω Φεστιβάλ πρόκειται να πραγματοποιηθεί, ένα φεστιβάλ που γίνεται θεσμός και με τον κόσμο να συμμετέχει σ' αυτό.

Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ένα φεστιβάλ, το οποίο έγινε δικαίωμα και υποχρέωση και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου, για να γνωρίζει την παράδοση και άλλων συλλόγων, είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό».

Η ιστορία της μουσικής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Υπάρχουν πολλά είδη μακεδονικών χορών, καθώς και ορισμένα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Οι χοροί αυτοί έχουν μια ιδιαίτερη δωρική αυστηρότητα και διακρίνονται για την χορογραφική λιτότητά τους. 

Στα αρχαία χρόνια, η Διονυσιακή λατρεία περιείχε χορούς, τραγούδια και διθυράμβους, με πολλές μουσικές μορφές, αλλά και οι γιορτές του Πάνα παριστάνονταν με χορούς και μουσική ενώ είναι γνωστοί και οι αυλωδικοί και κιθαρωδικοί μουσικοί αγώνες της εποχής εκείνης.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν για τη μουσική της Μακεδονίας οι μπάντες χάλκινων πνευστών. Σύμφωνα με μουσικολογικές μελέτες αυτές οι μπάντες άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση του στη Μακεδονία στις αρχές του 20ου αιώνα. Όσον αφορά την αιτία για την γέννησή τους, υπάρχουν διιστάμενες γνώμες. Ένα πιθανό σενάριο αναφέρει ότι οι μπάντες χάλκινων πνευστών προέκυψαν από την διάλυση των μουσικών τμημάτων του τουρκικού στρατού κατά την άτακτη αποχώρησή του κατά την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912. Οι κάτοικοι της Μακεδονίας εκτιμώντας τον ξεχωριστό ήχο αυτών των οργάνων, αρχικά τα ενέταξαν αρμονικά στην παραδοσιακή μουσική ωστόσο με την πάροδο του χρόνου εκτόπισαν παλαιότερα όργανα όπως ο ζουρνάς, οι φλογέρες και τα καβάλια.
 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο