UX - UI: Ποια είναι η διαφορά τους & ο ρόλος τους στην κατασκευή ενός Site


Το επαγγελματικό site εκπροσωπεί την επιχείρηση ή τη δραστηριότητά σας στον ψηφιακό κόσμο του Διαδικτύου, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους χρήστες για τα προϊόντα που εμπορεύεστε ή τις υπηρεσίες που παρέχετε.

Η κατασκευή ιστοσελίδας ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να είναι μοντέρνα, λιτή και σύγχρονη. Ο σχεδιασμός της χρειάζεται να προσφέρει αξιόλογη εμπειρία σε κάθε χρήστη.

Δείτε παρακάτω όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα UX - UI, ποιο ρόλο συντελούν στο στάδιο της κατασκευής ενός site και σε τι διαφέρουν ώστε να κατανοήσετε τη χρησιμότητά τους και τον συσχετισμό τους με το νέο σας επαγγελματικό εγχείρημα.

UX - UI: τι είναι και τι προσφέρουν σε ένα site

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού της ιστοσελίδας που συνυπάρχουν και συνεργάζονται σε διαφορετικούς ρόλους. Το UX Design αφορά στο User Experience Design, ενώ το UI Design σχετίζεται με τη διεπαφή του χρήστη.

Το UX προκύπτει από το ακρωνύμιο του User Experience, όρος που αξιοποιείται για να εκφράσει την εμπειρία που αποκομίζει ο καταναλωτής καθώς αλληλεπιδρά με μια εταιρεία ή επιχείρηση και έρχεται σε επαφή με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της.

Το UI προέρχεται από τον όρο User Interface, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των οπτικών στοιχείων που χρησιμοποιεί κανείς για να αλληλεπιδράσει με μία συσκευή.

Τα δύο αυτά στοιχεία έχουν γίνει εξαιρετικά απαραίτητα στις ιστοσελίδες με την πάροδο του χρόνου, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες και επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο εστιάζουν στη συνεχή βελτιστοποίηση της ψηφιακής τους παρουσίας.

Έχοντας ως στόχο οι χρήστες να απολαμβάνουν ποιοτική εμπειρία, παρατηρείται βελτίωση όχι μόνο στα online properties τους αλλά και των ίδιων των υπηρεσιών τους, με σκοπό να διαφοροποιούνται κάθε φορά από τον ανταγωνισμό. 

Όταν ξεκινάτε την κατασκευή ενός site, στο στάδιο του σχεδιασμού θα πρέπει να συνδυάσετε τα user needs (ανάγκες χρήστη) με τα business needs (εμπορικοί σκοποί) πάνω στα οποία θα στηθεί η συνολική αρχιτεκτονική της νεας σας ιστοσελίδας.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ UX και UI;

Σε τι διαφέρουν λοιπόν; Το UI αποτελεί δομικό στοιχείο του UX και σημαντικό κομμάτι τουλα του User Experience. Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, όπως Visual Design, Interaction Design, Usability, Content Strategy κλπ, συνθέτει την αρχιτεκτονική δομή της ιστοσελίδας προκειμένου να επιτευχθεί το πλέον λειτουργικό και φιλικό στους χρήστες αποτέλεσμα. Γενικότερα, οι ειδικοί στην κατασκευή ιστοσελίδων διαχωρίζουν τα στοιχεία UX και UI ανάλογα με τη συνδρομή τους στο site, λέγοντας ότι το UX καθιστά ένα site πιο χρηστικό ενώ το UI το κάνει πιο όμορφο και φιλικό στη χρήση.

Το UX βρίσκει εφαρμογή σε interfaces, προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ το UI αναφέρεται μόνο σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη διεπαφή του χρήστη. Αυτό συμβαίνει διότι το UX προηγείται στη διαδικασία κατασκευής ενός site, τη στιγμή που το UI ακολουθεί.

Από όλα τα παραπάνω θεωρείται εύλογη η ζωτική σημασία της συνύπαρξης των στοιχείων UX και UI, που ταυτοχρόνως εξυπηρετούν διαφορετικούς ρόλους σε ένα site

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο