Αύξηση κατά 13% στα τέλη άρδευσης στο Δ. Βέροιας - Τα "μπατάκια" εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό και φέρνουν αυξήσεις


Την αύξηση κατά 13% (που σημαίνει 2 ευρώ περίπου ανά στρέμμα την χρονιά) στα τέλη άρδευσης στις Δημοτικές Ενότητες του Δ. Βέροιας Απ. Παύλου, Βεργίνας και Μακεδονίδας (Βέροια και Δοβρά δεν έχουν άρδευση), αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας το μεσημέρι της Πέμπτης (12/12/19), κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που έγινε μετά από ακύρωση προγενέστερης απόφασης περί μη αύξησης των τελών. 

Η απόφαση ακυρώθηκε επειδή η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν να υπάρχει αύξηση 18,7% για να είναι ισοσκελισμένος ο ισολογισμός, καθώς είναι ανταποδοτικά τέλη και πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Τελικά, προτιμήθηκε να πέσει στο 13% αύξηση, με παράλληλη μείωση λειτουργικών εξόδων. 

Από την μισάωρη συνεδρίαση, στην οποία παρέστη ως Δημαρχεύων ο Βασίλης Λυκοστράτης λόγω απουσίας του Δημάρχου στην Αθήνα, προέκυψε ένα μείζον οικονομικό θέμα που απασχολεί τον Δήμο, αλλά δεν είχε υπάρξει μέχρι σήμερα η πολιτική βούληση να λυθεί. Αφορά στους κακοπληρωτές (ή "δενπληρωτές", κατά την φράση του Γιώργου Μιχαηλίδη), οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τα τέλη άρδευσης, με συνέπεια να δημιουργείται "τρύπα" στα οικονομικά και καλούνται έτσι οι συνεπείς να πληρώσουν τα... φέσια. 


Τόσο ο Παύλος Παυλίδης, όσο και ο Γιώργος Μιχαηλίδης (επικεφαλής και μέλος των "ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ", αντίστοιχα) τόνισαν ότι αυτή η ιστορία δεν μπορεί να συνεχιστεί, ο Δήμος πρέπει να τηρήσει τη νομιμότητα και να μην αφήνει τους κακοπληρωτές να επιβαρύνουν τον Δήμο και αυτούς που πληρώνουν. 

Ειδικότερα, ο κ. Παύλιδης σημείωσε ότι είχε επισημάνει από την προηγούμενη συνεδρίαση το μη σύννομο της απόφασης και τόνισε ότι αμφισβητεί ότι και η νέα πρόταση (με μείωση λειτουργικών εξόδων) μπορεί να είναι εφαρμόσιμη. 

Ο κ. Μιχαηλίδης ονομάτισε την Κοινότητα των Παλατιτσίων της ΔΕ Βεργίνας ως την κοινότητα με τους περισσότερους πολίτες που κάνουν χρήση της άρδευσης και δεν πληρώνουν, ενώ ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο ο Δήμος τιμωρεί όσους πληρώνουν. 

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της ΛΑΣ Γιώργος Μελιόπουλος τάχθηκε κατά οποιαδήποτε αύξησης, όχι μόνο στα τέλη άρδευσης, αλλά και σε όλα τα δημοτικά τέλη. 

Να εξαιρεθούν από την αύξηση των τελών άρδευσης τα χωριά από τα οποία κατάγεται, στα Πιέρια, ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Βοργιαζίδη Θανάσης Δέλλας, ο οποίος αναγνώρισε την ανάγκη λήψης απόφασης για αύξηση, αλλά ήθελε να γίνει μόνο για τις άλλες δύο Ενότητες (Απ. Παύλου και Βεργίνας) και όχι για την δική του (Μακεδονίδος).

Τελικά, η πρόταση για αύξηση τελών ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν 20 δημοτικοί σύμβουλοι (από παράταξη Βοργιαζίδη και Μπατσαρά), 7 καταψήφισαν (παράταξη Παυλίδη, Δικαίωμα για Νέα Βέροια - Τσανακτσίδης και Λαϊκή Συσπείρωση) και 1 δήλωσε παρών (ο Θανάσης Δέλλας). Η παράταξη Μαρκούλη ήταν απούσα. 


Πρέπει να μπει τάξη και να πληρώσουν οι "μπαταξήδες"

Η παραπάνω συζήτηση δεν πρέπει να περάσει έτσι απλά και να... ξεχαστεί. Μπορεί το ποσό των 2 ευρώ παραπάνω ανά στρέμμα να μην είναι τρομακτικό, ωστόσο ο Δήμος Βέροιας πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη. Διότι, όπως έγινε γνωστό, δεν μπορεί μια μεγάλη μερίδα αγροτών να κάνουν χρήση των υπηρεσιών άρδευσης και να μην πληρώνουν και παρά ταύτα να συνεχίζουν ανενόχλητοι αυτή την την πρακτική. 

Όπως ανέφερε στο InVeria.gr μετά το τέλος της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου, τα χρέη των παλαιότερων ετών έχουν ήδη περάσει στην Εφορία, ωστόσο μετά την λήξη της περιόδου ρύθμισης χρεών προς τους Δήμους είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε περιουσιακά στοιχεία. 

Μπορεί μέχρι τώρα να υπήρξε ανοχή ή... στραβά μάτια, αλλά πλέον τα πράγματα δεν πάνε άλλο. Όσοι οφείλουν στο Δήμο καλά θα κάνουν να πάνε και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να πληρώσουν σιγά - σιγά για τις υπηρεσίες που τόσα χρόνια έκαναν χρήση τζάμπα. Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε όσους αντιμετώπισαν δυσκολίες κάποιες χρονιές, αλλά στους συστηματικά κακοπληρωτές, ακόμα και από την εποχή των Καποδιστριακών Δήμων! 

Από την άλλη, η δημοτική αρχή θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι 3 πρώτες παρατάξεις δεν κοιτούν ψηφοθηρικά το θέμα και ζητούν να μπει τάξη. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, μπας και καταφέρουμε να μαζέψουμε τα "φέσια" και είμαστε σε θέση να κάνουν πιο φθηνό το τέλος άρδευσης τα επόμενα χρόνια!

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο