Άναψαν μεγάλη φωτιά στο κέντρο της ορεινής Φυτειάς Ημαθίας για να "ζεστάνουν τον Χριστό" (φώτο - βίντεο)


Αναβίωσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη (23-24/12/2019) το παλιό έθιμο του ανάμματος των Κέδρων στην ορεινή Φυτειά Ημαθίας, με την συμμετοχή πολύ κόσμου που τίμησε και φέτος την παράδοση... 

Στις 12 τα μεσάνυχτα, με μπροστάρη τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και τον πρόεδρο του χωριού Κώστα Βύζα, τοπικοί άρχοντες, ο ιερέας του χωριού και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου κρατώντας δάδες και με συνοδεία μουσικής άναψαν τον μεγάλο σωρό των κέδρων, στην κεντρική πλατεία του χωριού. 

Μικρές - μικρές παρέες αναφωνούσαν "Κόλιντα - κόλιντα και Χριστός Γεννιέται", μικροί Φυτειώτες πρόσφεραν κρασί, τσίπουρο, σταφίδες και άλλους ξηρούς καρπούς (κατά το παραδοσιακό... κέρασμα), ενώ οι γυναίκες του χωριού είχαν ετοιμάσει πλούσιο μπουφέ με νηστίσιμα εδέσματα. 

Μεταξύ των παρόντων, πέρα από τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του χωριού, ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας, οι αντιδήμαρχοι Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος και Στέλιος Ασλάνογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παύλος Παυλίδης, Χρήστος Τσιούντας και Νίκος Αγγέλου, ο εφημέριος της Φυτειάς π. Φώτιος Καφετζής κ.α. 

Δείτε βίντεο και σχετικές φωτογραφίες από την αναβίωση του εθίμου:

























Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο