Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έστηνε απάτες σε βάρος ηλικιωμένων - Δρούσε και στη Νάουσα


ΔΤ από ΓΠΑΔ Δυτ. Μακεδονίας: Εξιχνιάσθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφάλειας Δράμας, Νάουσας και Πέλλας, εννέα (9) περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων τρεις τετελεσμένες και έξι σε απόπειρα, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ημεδαπών γυναικών, ηλικίας από 60 έως 88 χρονών, που διαπράχθηκαν από 30/11/2019 έως 13/12/2019, σε περιοχές της Δράμας, της Νάουσας, των Γιαννιτσών και της Πτολεμαΐδας. 

Για τις υποθέσεις συνελήφθη προχθές (13-12-2019) το απόγευμα στην Πτολεμαΐδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας, 34χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής ομάδας για την τέλεση απατών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση, ενώ αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τουλάχιστον ακόμη τριών ατόμων, μελών της ομάδας.

Ειδικότερα, το προηγούμενο διήμερο (12/13-12-2019), από πολίτες της πόλης της Πτολεμαΐδας καταγγέλθηκαν στο Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας απόπειρες τηλεφωνικής απάτης, όπου άγνωστα άτομα-μέλη της ομάδας, προσποιούμενοι τον ιατρό ή τον αστυνομικό, τηλεφωνούσαν σε πολίτες και με το πρόσχημα τραυματισμού ή έκτακτης ανάγκης χειρουργικής επέμβασης συγγενικού τους προσώπου, απαιτούσαν την άμεση καταβολή χρηματικών ποσών από αυτούς. 

Μετά από ενδελεχή έρευνα, κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και αστυνομικές εξακριβώσεις, συνελήφθη ο 34χρονος-μέλος της εγκληματικής ομάδας.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να εξαπατήσουν από τους συνολικά εννέα (9) παθόντες, τους τρεις εξ αυτών, στις περιοχές της Δράμας, της Νάουσας και των Γιαννιτσών, από τους οποίους και απέσπασαν, κατά το χρονικό διάστημα από 30/11/2019 έως 10/12/2019, τα χρηματικά ποσά των 1.950 ευρώ, 5.000 ευρώ και 13.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Επίσης, κατά το χρονικό διάστημα από 3/12/2019 έως 13/12/2019, τα μέλη της ομάδας αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν με τον ίδιο τρόπο στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και της Νάουσας, ακόμη έξι (6) παθόντες, όπου είτε οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι παθόντες, είτε συγγενικά τους πρόσωπα που βρίσκονταν μαζί τους, αντιλήφθηκαν την απόπειρα εξαπάτησης και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των δραστών.

Στην κατοχή του 34χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα χρηματικά ποσά των 850 ευρώ, των 100 λέβα  και 2 κινητά τηλέφωνα.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας εξετάζεται η συμμετοχή του 34χρονου και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη ταυτοποίηση των στοιχείων τουλάχιστον ακόμη τριών ατόμων, μελών της ομάδας.

Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης. 

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). 

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. 

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. 

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. 

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. 

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. 

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). 

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών. 

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο