ex-Αιρετικά: Πίσω από τις... λέξεις της υπόθεσης Διαμάντη κατά Παυλίδη


Μετά την αθώωση του Παύλου Παυλίδη την περασμένη Παρασκευή (29/11/19), πολλοί ήταν αυτοί που είπαν (ή έστω... σκέφτηκαν) ότι αυτός που "κάθισε" τον πρώην πρόεδρο του Νομικού Προσώπου ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας, ο Στέργιος Διαμάντης δηλαδή, "έσπασε" τα μούτρα του και "ηρωοποίησε" τον κ. Παυλίδη. 

Είναι μια άποψη αυτή, σεβαστή μεν, αλλά όχι απαραίτητα ορθή. Και εξηγούμαστε. Ο κ. Διαμάντης από τότε που ανέλαβε ως πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας άρχισε να ψελλίζει στην αρχή και να φωνάζει στη συνέχεια ότι διαπίστωσε... πράματα και θάματα στο Νομικό Πρόσωπο. Στην λογική προτροπή των πολιτικών του αντιπάλων, των ΜΜΕ και των πολιτών να πάει στα δικαστήρια αν έχει κάτι, αυτός ανταποκρίθηκε. Πίστεψε, προφανώς, για την ορθότητα της άποψής του ότι "κάτι βρομούσε" στο ΚΑΠΑ, έψαξε, εντόπισε κάποια στοιχεία που θεώρησε πως ήταν ενδεικτικά της κατάστασης και προχώρησε σε μήνυση, τόσο κατά του κ. Παυλίδη, όσο και κατά παντός υπευθύνου. 

Αν ο Στέργιος Διαμάντης λειτούργησε άδολα και με κριτήριο την απονομή δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δίκης, έπραξε άριστα. Ο κάθε αιρετός που εντοπίζει από τους προκατόχους του θέματα που χρίζουν εξέτασης, θα έπρεπε να τα εξετάζει και όχι να τα κουκουλώνει. 

Αν, από την άλλη, ο κ. Διαμάντης ήξερε ότι ο Παύλος Παυλίδης δεν ήταν ένοχος για κάτι επιλήψιμο, αλλά παρά ταύτα "πάτησε" σε δύο... ευρήματα που θα μπορούσαν να τον μπλέξουν, προφανώς και είναι και πολιτικά και ποινικά υπόλογος. 

Σε κάθε περίπτωση, όταν κάποιος λειτουργεί άδολα, δεν θα πρέπει να φοβάται να ξεσκεπάζει ό,τι κακό και σαθρό εντοπίσει, ακόμα και αν υπάρχει το ενδεχόμενο να καταφέρει να μην πείσει... Όταν είσαι καθαρός στη συνείδησή σου και πράττεις το καθήκον σου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της όποιας κρίσης ή δίκης, εσύ είσαι σωστός. Αν λειτουργείς άδολα, το τονίζουμε. 

Βέβαια, μπορεί οι δικηγόροι να συμβουλεύουν στους πελάτες τους να χρησιμοποιούν την φράση "έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη", ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι δικαστές έχουν ικανότητες... μαγικές! Καλούνται να αποφασίσουν με όσα στοιχεία έχουν και επί των κατηγοριών που απαγγέλλονται, ενώ το βάρος της απόδειξης της κατηγορίας πέφτει στους... μηνυτές. Πρέπει δε πείσουν οι μηνυτές τους δικαστές ότι έχουν δίκιο, πέραν πάσης αμφιβολίας! Διότι, η αμφιβολία λειτουργεί πάντα υπέρ των κατηγορουμένων. Κατά συνέπεια, μία δίκη μπορεί να είχε άλλη τροπή, αν το κατηγορητήριο ήταν καλύτερα δομημένο, οι δικηγόροι ήταν καλύτεροι στη δουλειά τους και οι μηνυτές πιο... πειστικοί!

Κοντολογίς, αν ο κ. Διαμάντης πίστευε πως κάτι στραβό είχε γίνει, πολύ καλά έκανε και προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Το ότι δεν κατάφερε να πείσει και... έσπασε τα μούτρα του, αφού το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο κ. Παυλίδης είναι αθώος, ας μην λειτουργεί αποτρεπτικά για το μέλλον. 

Αν πάλι ο κ. Διαμάντης δεν ήταν σίγουρος ή προσπάθησε να εμπλέξει αδίκως και συκοφαντικά τον κ. Παυλίδη, αυτό θα πρέπει να είναι ένα φωτεινό παράδειγμα προς αποφυγήν. Και σε αυτή την περίπτωση, η απάντηση Παυλίδη θα έπρεπε να έρθει άμεσα. 

Πάντως, οι μηνύσεις για πολιτικούς λόγους τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν "ψωμοτύρι"! Πολιτικοί κατά δημοσιογράφων και πολιτών, Πολιτικοί κατά Πολιτικών, πολίτες κατά πολιτικών κοκ. Αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο χαμηλά έχουμε πέσει... 

ΥΓ: Όταν η δικαιοσύνη  εμπλέκεται στην πολιτική, δύο ισχύουν συνήθως: Ή υπάρχουν λαμόγια που πρέπει αυτή να τα ξεσκεπάσει ή κάποιοι επιχειρούν να την χρησιμοποιήσουν, ελλείψει πολιτικών (και άλλων) ικανοτήτων. Ενίοτε τα καταφέρνει καλά, άλλες φορές αποτυγχάνει σε όλα!

ΥΓ2: Ακόμα και αν δεν είσαι αλάνθαστος, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να διακρίνεις το λάθος...


ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο