Ανταλλαγή συντρόφων ή Απιστία; Τι είναι τελικά προτιμότερο;


Για τον Έλληνα, ένα λαό με αρκετά παραδοσιακή προσέγγιση ως προς την ερωτική ζωή, το θέμα της ανταλλαγής συντρόφων ως ταμπού έχει αρχίσει να σπάει τα τελευταία χρόνια. Μια συνήθεια με ιστορία αρκετών δεκαετιών (ίσως και αιώνων) σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου έχει μπει πλέον στη διαδικασία απομυθοποίησης και για τους Έλληνες. 


Για εμάς που παραδοσιακά συγχέαμε ως ένα βαθμό την έννοια της ανταλλαγής συντρόφων (το γνωστό σε όλους μας και ως Swinging) με την έννοια της απιστίας. Αξίζει λοιπόν να δούμε παρακάτω τις σημαντικές παραμέτρους μεταξύ των δύο αυτών ορισμών για την ερωτική και σεξουαλική ζωή και να συζητήσουμε τι σημαίνει το καθένα. Αλλά και να εξετάσουμε μερικές από τις συνέπειες μπορεί να έχει στη σχέση του ζευγαριού.

Τι είναι η Ανταλλαγή συντρόφων ή αλλιώς Swinging;

Πολλοί γνωρίζουν ήδη το αντικείμενο της ανταλλαγής συντρόφων από σελίδες πορνό όπου σχετικά βίντεο εμφανίζονται κατά χιλιάδες στην κατηγορία με την ονομασία Swinging.  Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει για τις προτιμήσεις των Ελλήνων χρηστών και επισκεπτών σελίδων πορνό, το swinging είναι μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες τις οποίες εμπιστευόμαστε για να βρούμε αρκετές ώρες «ποιοτικής απόλαυσης». Μαζί με τη δεδομένη σεξουαλικότητα της συγκεκριμένης θεματικής κατηγορίας, για τον Έλληνα θεατή των βίντεο αυτών εμπλέκεται και το θέμα της περιέργειας για τη νέα αυτή τάση.
Ο ορισμός του Swinging - ή στα Ελληνικά της Ανταλλαγής Συντρόφων - συγκλίνει στη «δημόσια και έπειτα από κοινή συναίνεση ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων μεταξύ ζευγαριών από διάφορες ηλικιακές και ερωτικές ομάδες». Διαφέρει παραδοσιακά από την έννοια του οργίου καθώς το όργιο δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τον περιορισμό πως τα άτομα που συμμετέχουν δεσμεύονται σε σχέση ή άλλη συμφωνία. Κοιτώντας σχετικές δημοσιεύσεις σε ιστοσελίδες πορνό όπως για παράδειγμα το ThePornDude, θα διαπιστώσετε πως πέραν τις εξαιρετικής δημοφιλίας που απολαμβάνουν πλέον οι αναρτήσεις αυτού του είδους, με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές από κάθε μεριά του κόσμου, τα βίντεο αυτά έχουν συγκεκριμένη δομή και δίνουν έμφαση στο κομμάτι της συναίνεσης αλλά και της απόλαυσης ενός ζευγαριού που εν γνώση του παρακολουθεί το σύντροφό του να εμπλέκεται στο «πάρτι».

Πού γίνεται η ανταλλαγή συντρόφων; 

Αν εμπιστεύεστε τις διαδικτυακές σελίδες, έχετε εντρυφήσει στο συγκεκριμένο τομέα και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για το πώς μοιάζει ένα πάρτι swinging μπορείτε να κάνετε μία επίσκεψη σε μία σελίδα όπως το TPD και να βρείτε συνδέσμους προς ιστοσελίδες που ειδικεύονται στη συγκεκριμένη κατηγορία. Εκτός από βίντεο θα μπορείτε να διαβάσετε και περιγραφές ανθρώπων που βρέθηκαν σε τέτοια πάρτι και θα σας δώσουν μία καλύτερη ιδέα για το τι συμβαίνει καθόλη της διάρκειά τους.
Συνήθως τα πάρτυ αυτά δεν διαφημίζονται ανοιχτά αλλά υπάρχουν websites πλέον και στην Ελλάδα που με λίγο ψάξιμο μπορούν να σας βάλουν στη σωστή κατεύθυνση.  Και αυτό γιατί οι άνθρωποι που παραβρίσκονται σε πάρτι τέτοιου είδους συνήθως θέλουν να προστατεύσουν την ανωνυμία τους. Δε θα βρείτε εύκολα αγγελίες σε ιστοσελίδες ή  εφημερίδες που να διαφημίζουν τις συνευρέσεις της κατηγορίας αυτής. Η ανεύρεση είναι ακόμα σχετικά δύσκολη και κυρίως πρέπει να γνωρίζετε τα σωστά άτομα. Εκείνα που ανήκουν στους πολύ κλειστούς κύκλους και που για ευνόητους λόγους προστατεύουν το «άνοιγμα» σε νέο κόσμο. Αν όμως καταφέρετε να βρείτε κάποιο από αυτά τα μέλη και να αποκτήσετε πρόσβαση, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως τηρείτε τον κώδικα συνεννόησης που έχουν συνήθως αυτές οι συνευρέσεις. Είναι σίγουρο πως η συγκεκριμένη κοινότητα θα εκτιμήσει τη συγκεκριμένη στάση από σας και ενδεχομένως να σας καλέσει να παραβρεθείτε ξανά.

Είστε υποχρεωμένοι να κάνετε σεξ αν βρεθείτε σε μία ανταλλαγή συντρόφων; 

Όχι! Κανείς δεν θα σας αναγκάζει να κάνετε σεξ. Ίσα-ίσα που οι περισσότεροι ενδεχομένως να αρκεστούν στην περιέργεια του να βλέπουν σε αληθινό χρόνο άλλα ζευγάρια να κάνουν σεξ μπροστά τους παρά να το πραγματοποιούν οι ίδιοι κάτι παρόμοιο. Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις - και ειδικότερα αυτοί που έχουν πείρα με συμμετοχές και προηγουμένως – γνωρίζουν οτι η ανταλλαγή συντρόφων βασίζεται στην συνειδητή επιλογή για σεξ και ποτέ στην πίεση.  Άλλωστε κατά την είσοδο σε τέτοια πάρτι αναφέρεται ρητά πως απαγορεύεται αυστηρά η κάθε είδους πίεση ή οποιαδήποτε βία, καθώς και τα δύο είναι πράγματα που η κοινότητα του Swinging καταδικάζει στο σύνολό της. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειώσουμε πως ορισμένες διοργανώσεις ανταλλαγής συντρόφων έχουν θεματική από BDSM ή άλλες εξειδικευμένες κατηγορίες σεξ, με τρόπο που κατά συνθήκη επιτρέπει λίγο διαφορετικούς όρους.
Για το Swinging καθ’αυτό, αξίζει να σημειώσουμε πως πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν απευθείας σεξουαλική συνεύρεση με κάποιον άλλο συμμετέχοντα ενώ για άλλους η συμμετοχή περιορίζεται απλά στο να παρατηρήσουν το έτερον τους ήμισυ να εμπλέκεται σεξουαλικά με κάποιον τρίτο. Ως απλοί ηδονοβλεψίες δηλαδή, κάτι όμως που δεν πρέπει να ξενίζει καθώς η έννοια του ηδονοβλεψία συνδέθηκε με την ανταλλαγή συντρόφων από τον πρώτο καιρό που αυτό δοκιμάστηκε.

Κίνδυνοι από την ανταλλαγή συντρόφων

Για τους περισσότερους Έλληνες το ταμπού του θέματος έχει να κάνει με δύο τομείς: 1) με τα θέματα υγιεινής και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων 2) με θέματα ζήλειας, μιας και κάποιο από τα δύο άτομα στη σχέση μπορεί να δυσαρεστηθεί στο θέαμα της συνέυρεσης του συντρόφου του με κάποιον τρίτο. Αυτό είναι πολύ κοινό ακόμα και για ζευγάρια τα οποία αρχικά στη σκέψη του Swinging εμφανίζονται ενθουσιώδη και επ ουδενί αρνητικά.  
Για το πρώτο κομμάτι, αυτό της σεξουαλικής υγιεινής, οι περισσότεροι διοργανωτές Swinging parties φροντίζουν να συλλέγουν αρκετές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες και να διατηρούν λίστες εμπιστοσύνης. Επίσης, κατά την είσοδο στους χώρους γίνεται εκτενής αναφορά στα μέτρα διατήρησης της υγιεινής και καθαριότητας, ενώ η χρήση σεξουαλικών προφυλάξεων θεωρείται δεδομένη.

Γιατί διαφέρει η ανταλλαγή συντρόφων από το κέρατο;

Πολλοί αναρωτιούνται ακόμα αν αυτά τα πάρτυ είναι πλέον ώριμα ως θεσμός στην Ελλάδα και αν μπορεί κανείς να τα βρει εύκολα στη χώρα. Η Ελλάδα όπως προαναφέραμε υπήρξε αρκετά αργή στην υιοθέτηση και αποδοχή των συγκεκριμένων σεξουαλικών διοργανώσεων από ότι άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Τα τελευταία χρόνια όμως και κυρίως την τελευταία δεκαετία έχουμε δει πολλά ζευγάρια να είναι αρκετά πιο απελευθερωμένα και τα πάρτι αυτά να αυξάνονται. Ο λόγος είναι πως αρκετοί άνθρωποι αναζητούν σε αυτές τις συνευρέσεις το απαραίτητο αλατοπίπερο για τη σχέση τους, που μπορεί με τα χρόνια να χρειάζεται μια τόνωση. Ορισμένοι δε από τους συμμετέχοντες δε θα διστάσουν να αποκαλύψουν ανοικτά πως προτιμούν το Swinging από την απιστία, καθώς έτσι μπορούν να μιλούν ανοιχτά και να διευρύνουν τους σεξουαλικούς τους ορίζοντες βάζοντας ποικιλία στην ερωτική τους ζωή. Χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση το θέμα της αγάπης και της συντροφικότητας.  
Αναφέραμε παραπάνω πως η ανταλλαγή συντρόφων προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών μιας σχέσης και την κοινή συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο γεγονός. Την ίδια στιγμή που η απιστία παραμένει μία μονόπλευρη και εγωιστική πράξη κατά την οποία ένα από τα δύο μέλη της σχέσης (ή ακόμα και τα δύο) εγκλωβισμένοι και δυσαρεστημένοι από την κοινή ερωτική τους συνύπαρξη θα αναζητήσουν αλλού το σεξ και την ολοκλήρωση. Μια ολοκλήρωση όμως που δεν μπορεί να είναι στα ίδια επίπεδα σεβασμού και δοτικότητας καθώς είναι μια σχέση τριών ατόμων που συνήθως δύσκολα μοιράζεται στα ίσα.  

Είναι λοιπόν η ανταλλαγή συντρόφων καλύτερη λύση από την απιστία;

Δεν θα πούμε ευθέως ότι η ανταλλαγή συντρόφων είναι το σωστό για όλους. Είναι κάτι αρκετά δύσκολο, ιδιαίτερα στην αρχή, μιας και προϋποθέτει πολύ προσοχή, άριστη και απόλυτη συνεννόηση μεταξύ των δύο συντρόφων και ομαλή μετάβαση στη νέα αυτή εμπειρία. Υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς ως αυτό που πρέπει να το δει κανείς: μια διαφορετική και πολλές φορές απαραίτητη διαφυγή από την πραγματικότητα και τη μονοτονία μιας σεξουαλικής συνεύρεσης. Ειδικά σε έναν κόσμο που γίνεται πολύ πιο σύνθετος και απαιτητικός μέρα με τη μέρα, όπου πολλά ζευγάρια θα βρεθούν αρκετές φορές στη δίνη της διαφωνίας και της αδυναμίας ολοκλήρωσης. 

θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ανταλλαγή είναι καλύτερη με μία πολύ γενικευμένη και απλουστευμένη προσέγγιση. Σίγουρα και αυτή κρύβει κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα δύο μέλη πολλές φορές δεν είναι το ίδιο έτοιμα να βιώσουν τη θέαση του άλλου να κάνει σεξ με κάποιο τρίτο άτομο. Η αναζήτηση σεξουαλικης ικανοποίησης σε ένα κοινό χώρο με αγνώστους μπορεί να μοιάζει σαν μια από τις πιθανές λύσεις σε πολλά ερωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια αλλά πρέπει να γίνει σωστά, με αρκετό ψάξιμο και πολλή ψυχολογική προετοιμασία. Σίγουρα όμως περιέχει μεγαλύτερη δόση ειλικρίνειας και διαφάνειας για τα δύο μέλη και προφυλάσσει από τις δυσσάρεστες εκπλήξεις της απιστίας. Στον κώδικα συνεννόησης του ζευγαριού και οι δύο επιλογές μπορεί να προξενήσουν ζήλια και διαμάχες που μπορεί να καταλήξουν σε εντάσεις. Αλλά το Swinging είναι σίγουρα μια λύση με λιγότερη μυστικοπάθεια, το βασικό συστατικό της ζήλειας που σαν παράγων κάνει σίγουρα πιο ασταθή τη σχέση και την καθημερινότητα ενός ζευγαριού. 

Συμπέρασμα;

Σαν γενικό συμπέρασμα θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει καθαρή απάντηση στο ποιο από τα δύο φαινόμενα των σχέσεων είναι ορθότερο. Αν περνάμε μία θέση θα παίρναμε ίσως αυτή του λιγότερου επώδυνου και περίπλοκου για τη σχέση. Η ανταλλαγή συντρόφων είναι ενδεχομένως μία θέση που πρόσκειται περισσότερο υπέρ της ειλικρίνειας και της ανοιχτής σχέσης. Πολλοί όμως άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν ούτε σε αυτό το σημείο και δυσκολεύονται πολύ να κατανοήσουν το λόγο για τον οποίο κάποιος θέλει να προβεί σε ανταλλαγή συντρόφων. Βέβαια έχει να κάνει πιο πολύ με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου και ο Έλληνας παραμένει ακόμα αρκετά προσηλωμένος στις παραδοσιακές έννοιες της σχέσης και της ερωτικής ζωής.
Με το Swinging όμως να αναφέρεται ολοένα και περισσότερο στις ιστοσελίδες πορνό αλλά και στα ενημερωτικά sites (πχ οι πρόσφατες ανακοινώσεις για σαββατοκύριακα ανταλλαγής συντρόφων στην Κρήτη αλλά και τις ετήσιες πλέον κρουαζιέρες swinging στο Αιγαίο), φαίνεται πως η ανταλλαγή συντρόφων κερδίζει έδαφος την ίδια ώρα που ολοένα και περισσότερα ζευγάρια την προτιμούν σα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ερωτικής διάθεσης μεταξύ τους. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο