ex-Αιρετικά: Πως τιμά η Βέροια τους δωρητές και ευεργέτες της; Το παράδειγμα του καθηγητή Μουτσόπουλου


Αν βρεθεί κανείς περιοχή των Πρεσπών και συγκεκριμένα στην πλωτή πεζογέφυρα του νησιού του Αγ. Αχιλλείου στην Μικρή Πρέσπα θα διαπιστώσει πως φέρει το όνομα του μακαριστού καθηγητή του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Νικόλαου Μουτσόπουλου.

Ο μακαριστός καθηγητής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, στις 13 Μαρτίου 2019. Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2019, ο Δήμος Πρεσπών έδωσε το όνομά του στην πεζογέφυρα του Αγ. Αχιλλείου και αφιέρωσε το 30ο Φεστιβάλ των Πρεσπών στη μνήμη του.

Η τιμή αυτή έγινε ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας και αρχών για την ανασκαφή της βασιλικής του Αγ. Αχιλλείου, όπου βρέθηκαν και λείψανα του Αγ. Αχιλλείου που σήμερα βρίσκονται στην Λάρισα (δείτε σχετικά δημοσιεύματα εδώ και εδώ). Το λάθος που υπάρχει στις πινακίδες με την χρονολογία του θανάτου του καθηγητή (γράφει 2018, αντί για 2019) είναι βεβαίως μια εκκρεμότητα που θα έπρεπε να είχε αποκατασταθεί...

Ο μακαριστός καθηγητής όμως είχε σχέση και με τη Βέροια, αφού στον Δήμο Βέροιας εμπιστεύθηκε το αρχείο του (φωτογραφίες και σχέδια) και το "Αρχείο Μουτσόπουλου" σήμερα φυλάσσεται στο Αρχοντικό Μπέκα, στον συνοικισμό της Μπαρμπούτας, στη Βέροια. Με αφορμή τον θάνατό του μάλιστα τόσο ο Δήμος Βέροιας (δείτε εδώ), όσο και πρώην Δήμαρχος Βέροιας Γιάννης Χασιώτης (δείτε εδώ) είχαν αποστείλει σχετικές ανακοινώσεις, εξαίροντας την προσφορά του στην περιοχή μας.

Στον Δήμο Πρεσπών τίμησαν τον καθηγητή, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του. Ο Δήμος Βέροιας τιμά εμπράκτως τον μακαριστό; Όχι απαραίτητα με την ονοματοδοσία σε γέφυρες, δρόμους ή κτίρια, αλλά με την αξιοποίηση της "κληρονομιάς" του. Έχει βρει το Αρχείο την θέση που του αξίζει; Είναι αξιοποιήσιμο και προσβάσιμο προς κάθε ενδιαφερόμενο; Και, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την ουσιαστική συντήρηση, ανάδειξη και χρήση αυτού του "μοναδικού αρχείου", όπως το χαρακτηρίζει ο Δήμος;

Αυτή πιστεύουμε θα ήταν η καλύτερη απόδοση τιμής στον μακαριστό, αν και δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να υπήρχε το όνομά του σε κάποιο σημαίνον σημείο της πόλης, ώστε να κεντρίζεται το ενδιαφέρον των κατοίκων και επισκεπτών της για να ψάξουν περισσότερο για τον Νικόλαο Κ. Μουτσόπουλο, τον "Μακεδόνα εξ Αρκαδίας", όπως αυτοσυστηνόταν! 

ΥΓ: Τα αντανακλαστικά για απόδοση τιμής, με την ονομασία του Χώρου Τεχνών με το όνομα του Θάνου Μικρούτσικου ήταν άμεσα και καλώς. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως και αυτούς που δώρησαν την... ψυχή τους στο Δήμο μας (βλέπε Ν. Μουτσόπουλο και Χρ. Τσολάκη). 

ΥΓ2: Αβίαστα έρχονται συνειρμοί και για άλλες δωρεές (πνευματικές ή υλικές) και η τύχη τους. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε ότι κάθε δωρεά προς τον Δήμο πρέπει να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το οφείλουμε στους πολίτες και στους δωρητές.   

Παράρτημα φωτογραφιών του InVeria.gr από την πλωτή πεζογέφυρα της νησίδας του Αγίου Αχιλλείου, στην Μικρή Πρέσπα:


ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο