Συνέντευξη Φρόσως Καρασαρλίδου στην εφημ. "Άλλη Άποψη": Η κυβέρνηση έχει αποδομηθεί στα βασικά της προεκλογικά προτάγματα


Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Ημαθίας "Η Άλλη Άποψη" παραχώρησε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλήθηκε να απαντήσει για την κυβέρνηση της Ν.Δ πανελλαδικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο, για την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και για τις σχέσεις της με την τοπική οργάνωση και τον προγραμματισμό που έχει στη δράση της το επόμενο διάστημα.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

1) Πώς βλέπετε τη νέα κυβέρνηση. Ακολουθεί “τα χνάρια σας” ή κινείται σε άλλη κατεύθυνση; Τι σημαίνει για τον λαό η πολιτική της;
- Η σημερινή κυβέρνηση σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχει αποδομηθεί στα βασικά της προεκλογικά προτάγματα, είτε γιατί προεκλογικά συνειδητά εξαπάτησε τους ψηφοφόρους είτε λόγω ανικανότητας που προκύπτει από την εμπλοκή της με συγκεκριμένα συμφέροντα.
Στα εθνικά θέματα, στο μόνο που μας ακολουθεί και σωστά πράττει, είναι η συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία όμως συνειδητά εξαπάτησε τους ψηφοφόρους της. Αντίθετα, έχει δώσει γη και ύδωρ στους αμερικανούς ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα, δηλώνοντας ότι είμαστε για αυτούς “προβλέψιμοι σύμμαχοι”, ανεξάρτητα από τις δικές τους επιλογές σε κρίσιμα θέματα.
Στο προσφυγικό απέτυχε στη διαχείριση, δε μείωσε τις ροές και επιπλέον αντιμετωπίζει και τον ρατσισμό που καλλιέργησε και εξέθρεψε.
Σε αξιακά θέματα, η αξιοκρατία των “αρίστων” ήταν τελικά ο διορισμός στην ΕΥΠ μη πτυχιούχου και εκ των υστέρων η νομιμοποιήσή του με αλλαγή του νόμου, ο διορισμός διοικητών στα νοσοκομεία με στενά κομματικά κριτήρια και αλισβερίσια ψήφων, όπως η περίπτωση του Πατέρα στην Καρδίτσα και ο διορισμός απόστρατων και άσχετων με το αντικείμενο.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τη μεσαία τάξη: Μέσα από το φορολογικό και “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο όπως και τον προϋπολογισμό αφαιρούνται πόροι: 1) με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, 2) με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15%, 3) με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, 4) με την αφαίρεση 400 εκατομμυρίων από τις κοινωνικές δαπάνες, 5) με την κατάργηση της 13ης σύνταξης, 6) με τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, 7) με κατά 22% κρυφή φορολογία, για όσους δεν μπορέσουν να καλύψουν το 30% που απαιτείται με ηλεκτρονικές αποδείξεις και 8) με τη μείωση κατά 20% (83 εκ. ευρώ) από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για τους ανέργους.
Στην ίδια μνημονιακή λογική, είναι και η πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες, οι οποίοι στην Ημαθία είναι και η μεγαλύτερη παραγωγική τάξη. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% για τους αγρότες και στο 10% για τους συνεταιρισμούς έχει ελάχιστη ή και μηδενική σημασία, έτσι και αλλιώς οι αγρότες έχουν αφορολόγητο εισόδημα έως 9.500 ευρώ και έως 12.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις.
Η δε σύγκριση της αγοράς Δεκέμβρης 2018 - Δεκέμβρης 2019 είναι αμείλικτη. Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων και επιμελητήριων, που μόνο φιλικοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, τα λένε όλα. Έλειψαν 500 εκατ. από το κοινωνικό μέρισμα στην αγορά, επιπλέον στον νομό έλλειψε και 1 εκατ. σε σχέση με πέρυσι  από το de minimis στα ροδάκινα.
Για τους εργαζόμενους, εμείς προωθούσαμε αύξηση 7% στον κατώτατο μισθό, κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου μισθού και άμεση δρομολόγηση 8% στην εθνική συλλογική σύμβαση για το 2020, κλαδικές συμβάσεις, κατάργηση εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία κ.λπ.

2. Γιατί χάσατε την κυβερνητική εξουσία; Πότε θα κάνετε ουσιαστική αυτοκριτική;
- Χάσαμε την κυβέρνηση για διάφορους λόγους και στο συνέδριο θα κάνουμε θεσμικά την αυτοκριτική μας. Ωστόσο μέχρι τώρα έχουμε συνομολογήσει κάποιους βασικούς λόγους, όπως ότι ως αριστερή κυβέρνηση εφαρμόσαμε το 3ο μνημόνιο με στόχο να βγούμε από την επιτήρηση, δημιουργώντας βέβαια το ασφαλές μαξιλάρι των 37 δις ευρώ, απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον της χώρας, ένα μνημόνιο όμως που κυρίως βάρυνε τα φτωχά και μεσαία στρώματα μιας και οι δανειστές δεν μας επέτρεπαν να φορολογήσουμε τα υψηλά εισοδήματα π.χ. τις επιχειρήσεις με πάνω από 500 εκατ κέρδη. Αποδείξαμε για άλλη μια φορά τον πατριωτισμό της αριστεράς και προτάξαμε το εθνικό από το κομματικό συμφέρον στη ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ με φθορά στο εκλογικό σώμα. Είχαμε τη διαπλοκή και το μιντιακό σύστημα σύσσωμο απέναντί μας. Έγιναν βέβαια και λάθη, που στο συνέδριο θα συζητήσουμε αναλυτικά.

3. Πώς βλέπετε την ακολουθούμενη πολιτική της Ν.Δ σε τοπικό επίπεδο; Τι αποτελέσματα έχει μέχρι στιγμής (π.χ στους αγρότες);
- Σε τοπικό επίπεδο η πολιτική της Ν.Δ. έχει επιπλέον τραγικές συνέπειες για δυο λόγους: Πρώτον διότι ο νομός μας στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και στις εξαγωγές του. Δεύτερο λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και της σύνδεσής μας με την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Στον πρωτογενή τομέα η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακύρωσε μια σειρά θετικών μέτρων που δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 12% για τους συνεταιρισμένους αγρότες, η πάταξη της “μαύρης αγοράς” με  φορολογικά μέτρα. Από την άλλη, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, την παράδοση των διεπαγγελματικών οργανώσεων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την παράδοση των συνεταιρισμών στους ιδιώτες επιχειρηματίες.
Στο δεύτερο σκέλος, η ακύρωση από τον κ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ του στρατηγικού σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης ως πύλη εισόδου τριών ηπείρων στην Ευρώπη θα έχει τεράστιες συνέπειες και στην Ημαθία, με την ακύρωση ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Μεγάλες συνέπειες θα έχει επίσης η στασιμότητα στο θέμα του Τελωνείου στην Κουλούρα. Από τα παραπάνω μόνο αυξάνεται το κόστος των εξαγωγών μας κατά 5-8 λεπτά/κιλό  για κεντρική, ανατολική και βόρεια Ευρώπη.

 4. Πώς βλέπετε τη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετεξέλιξή του;
- Τη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετέχω η ίδια σ’ αυτήν. Θα ήθελα να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή όχι μόνο από τα μέλη και τους φίλους αλλά και από την κοινωνία και αυτό πιστεύω θα προωθήσουμε δημόσια και πιο οργανωμένα με θεματικά ζητήματα που θα προβάλλουμε. Προέρχομαι από την Κομμουνιστική Αριστερά αλλά πιστεύω και παλεύω για την δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής Αριστερής Παράταξης. Στο νομό μας ξεκινήσαμε πολύ καλά με την εκδήλωση ανοίγματος παρουσία της κας Αχτσιόγλου στην ΕΛΗΑ.

5. Σε ποιά ζητήματα επικεντρώσατε μέχρι τώρα αλλά και προγραμματίζετε για το επόμενο διάστημα να επικεντρώσετε την αντιπολιτευτική σας δράση μέσα και έξω από την βουλή;
- Μέχρι σήμερα τα κύρια ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκα και θα συνεχίσω να έχω σε προτεραιότητα είναι: Τα θέματα υγείας με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας υγείας, με στελέχωση των δυο νοσοκομείων σε προσωπικό και εξοπλισμό. Τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, αμεα κ.λ.π. Αναπτυξιακά θέματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγροτικά. Ανάπτυξη των συνεταιρισμών και κίνητρα για υποδομές στις συνενώσεις συνεταιρισμών.  Δημιουργία AGROLOGISTICS για δυνατότητα τροφοδοσίας των αγορών της Ευρώπης αλλά και της εσωτερικής αγοράς των 11 εκατομμυρίων και άλλων 30 εκατ. του ελληνικού τουρισμού.

6. Και μία προσωπική ερώτηση. Σας “πείραξε” που δεν είστε πλέον κυβερνητική βουλευτής; Ποια η σχέση σας με την Κ.Ο και πώς σκέπτεστε να αξιοποιήσετε τους πρώην τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;
- Από τη θέση της βουλευτή αντιπολίτευσης αισθάνομαι αντιφατικά συναισθήματα. Από τη μια υπάρχει μια χαλαρότητα διότι δεν είναι δικιά μας ευθύνη η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στη ζωή των πολιτών. Επίσης η πίεση για ικανοποίηση διαφόρων αιτημάτων από φορείς και πολίτες είναι πολύ μικρότερη. Από την άλλη  βλέπουμε να επιστρέφουμε στην ίδια πολιτική που μας χρεοκόπησε, την πολιτική της ασυδοσίας, της μίζας και διαφθοράς, «των δικών μας παιδιών», της κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και αυτό με θυμώνει.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση μου με την Κ.Ο. είναι άριστη, είμαι από τα ιδρυτικά της μέλη και είμαι μέλος της Ν.Ε. Η αξιοποίηση των δεκάδων στελεχών και εκατοντάδων μελών  του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπικό μου θέμα αλλά θέμα συνεργασίας με τη Ν.Ε. για την υλοποίηση της πολιτικής μας   που είναι το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη "ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο